Prečo v tehotenstve dochádza k nadúvaniu
V tehotenstve je nadúvanie pomerne bežnou záležitosťou. Príčinou je nadmerná tvorba a hromadenie plynov v čreve. V ranom štádiu tehotenstva je nadúvanie ovplyvnené hormonálne: progesterónom.
Hormón progesterón sa tvorí spočiatku v žltom teliesku vaječníka a neskôr v placente, a je zodpovedný za udržanie tehotenstva. Má tiež vplyv na ochabnutie hladkej svaloviny čreva, čo bráni ľahkému odchodu plynov.
Trávenie potravy trvá dlhšie, a to má za následok viac kvasenia a väčšiu tvorbu plynov.
V neskoršom štádiu tehotenstva tlačí rastúca maternica na črevá, čím dochádza k mechanickému spomaleniu postupu potravy a plynov.
Ako si s nadúvaním poradiť
Nadúvanie nie je väčšinou nutné liečiť medikamentózne.
Obvykle sú dostačujúce nasledujúce režimové opatrenia:
- na jedlo je vhodné si vymedziť dostatok času a snažiť sa jesť pomaly,
- vhodné sú malé porcie jedla viackrát denne (6 - 8 x denne),
- odpočinok v ľahu po jedle až cca za 2 hodiny, nie bezprostredne po konzumácii jedla,
- voliť vhodnú skladbu potravy,
- dostatok pohybu (prechádzka 20 minút / denne, cvičenie na lopte krúživými pohybmi panvy ráno a večer 5-10 minút, plávanie, tehotenská joga),
- riešiť zápchu (v tehotenstve je veľmi častá a má rovnaké príčiny ako nadúvanie), veľmi dobre pomáha voľnopredajný Lactuloza sirup
- aplikovať teplo na brucho - stačí teplý vankúš na brucho (NIE termofor či iný zdroj intenzívneho tepla)
Potraviny, ktoré je vhodné obmedziť alebo úplne vylúčiť:
- strukoviny: hrach, fazuľa, šošovica
- zelenina: kapusta, cibuľa, cesnak, kel, karfiol, brokolica, kaleráb
- ovocie: slivky, hrušky
- pečivo: čerstvé biele pečivo, pečivo z kysnutého cesta
- slané potraviny: údeniny, zrejúce syry, príliš korenené jedlá
- nápoje: kyslé šťavy, nápoje sýtené oxidom uhličitým (bublinkové nápoje)
Naopak odporúčané sú tieto potraviny a nápoje:
- zelenina: paradajky, uhorky, červená repa, zemiaky
- ovocie: pomaranče, grepy, jablká
- nápoje: neperlivá voda, bylinné čaje: mätové, feniklové, kamilkové, rascový odvar (zvarená hrsť rascových semienok + šalvia + fenikel sa lúhuje 10 minút, po scedení sa dochucuje medom)
- probiotiká (Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus)
- ďalšie: chudé mäso, nízkotučné syry, jogurty so živými kultúrami, cmar, acidofilné mlieko ryža, tmavé pečivo
Ak táto režimové opatrenia nestačia, je vhodné sa vypraviť do lekárne a zakúpiť voľne predajný liek proti nadúvaniu vo forme kapsúl: Espumisan.
Obsahuje simetikon, ktorý sa nevstrebáva zo zažívacieho traktu a preto neprechádza placentou. Jeho užívanie počas tehotenstva je bezpečné pre matku i bábätko. Výhodou je tiež to, že neovplyvňuje vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch (vitamín A, D, E, K).
Z potravinových doplnkov funguje veľmi dobre Nobal, ktorý obsahuje simetikon a mätovej silice.