25. týždeň tehotenstva

  • Zdravá strava vám pomôže držať si svoju hmotnosť aj po 25. týždni tehotenstva pod kontrolou. 
  • Zistite si, ako sa vaše dieťa vyvíja a prečo sú v tomto období dôležité LCP mastné kyseliny.

Čo sa deje vnútri vášho tela?

Vaše rastúce bruško vám už môže spôsobovať určité nepohodlie. Majte na mysli, že vás čaká ďalšie priberanie na hmotnosti, takže si strážte príjem kalórií, aby ste po pôrode nemala problém so zhadzovaním nechcených kilogramov. Vo všeobecnosti platí, že by ste mali počas celého tehotenstva pribrať okolo dvanásť až šestnásť kilogramov, väčšinu z nich až v druhej polovici tehotenstva. 

Ak ste však mali problém s nadváhou už pred tehotenstvom, odporúčaný prírastok hmotnosti môže byť nižší. Váš lekár mal vašu telesnú hmotnosť sledovať na každom stretnutí, aby vám pomohol udržať ju v rámci zdravého rozsahu. Diétu však rozhodne počas tehotenstva nedržte. Pokúste sa stravovať vyvážene a zdravo, aby vaše dieťa dostalo potrebné živiny v takej kvalite a v takom množstve, aby malo zabezpečený úspešný vývoj.

Vývoj vášho dieťaťa v 25. týždni tehotenstva

Vaše dieťa už meria asi 34,6 cm a váži okolo 660 gramov. Jeho mozog sa naďalej rýchlo rozvíja a vytvára sa vedomé myslenie, ktoré mu skoro umožní uchovávať spomienky z obdobia, keď žilo vnútri maternice. Bábätko rozlišuje spanie a bdenie, reaguje na vonkajšie podnety, vie rozoznať váš hlas a počúva hudbu. Môže tiež reagovať na hlas vášho partnera a dať to najavo kopnutím alebo pohybom. Okrem pľúc, mozgu a tráviacej sústavy je vyvinutá väčšina dôležitých orgánov.

Ako môžete dieťatku pomôcť k zdraviu

Polynenasýtené mastné kyseliny (LCP) sú nevyhnutné pre zdravý rast a vývoj mozgu a očí vášho bábätka. Tieto omega-3 mastné kyseliny sú dôležité najmä v priebehu posledných 3 mesiacov tehotenstva, keď mozog dieťaťa prechádza rýchlym rastom a vývojom. Výskumy ukazujú, že strava v tehotenstve bohatá na LCP mastné kyseliny znižuje tiež riziko predčasného pôrodu. Okrem toho má vplyv na zlepšenie vizuálnych a psychomotorických funkcií dieťaťa po narodení.

Keď sa vaše dieťatko narodí, bude dostávať tieto zdravé tuky aj naďalej prostredníctvom vášho materského mlieka. Hladina LCP kyselín v mlieku priamo súvisí s vašou stravou. Snažte sa jesť aj potraviny, ktoré obsahujú čo najviac omega-3 mastných kyselín. Bohatým zdrojom sú tučné ryby ako makrela a sardinky. S konzumáciou to však nepreháňajte, postačia dve porcie týždenne. Tieto ryby môžu obsahovať škodlivé látky vrátane ortuti, takže nejedzte viac, ako sa odporúča. Nemáte rada ryby? Jedzte orechy alebo fazuľu. Ide o poznatky z nutričného programovania v ranom veku, ktoré majú pomôcť deťom udržať si zdravie až do dospelosti.

Váš sprievodca tehotenstvom

Majte informácie o vývoji vášho bábätka vždy poruke s našou aplikáciou Nutrimimi.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x