4 dôvody, prečo by ste mali zvážiť zavedenie batoľacieho mlieka

V tomto článku sa dozviete, ako reagovať, keď sa vy a Vaše dieťatko dostanete do fázy, že Vaše dieťatko bude potrebovať viac ako materské mlieko.

Beautiful baby girl looks at her mom. The baby is eating an avocado as she sits in her high chair at home.

Plánovali ste dojčiť čo najdlhšie. Tak dlho, ako to len bábätko bude chcieť. Ak však svojho drobčeka po prvých či druhých narodeninách už nedojčíte, pediater vám môže odporučiť príkrmy v podobe batoľacieho mlieka. Ale vám sa do mliečnej výživy – z úplne pochopiteľných dôvodov – veľmi nechce. Dieťatku možno mlieko prvýkrát (druhýkrát, tretíkrát..., aj šiestykrát) odmietane a to kladie nové, vyššie nároky na vás ako starajúcu sa osobu. Radi by sme vás v tomto bode povzbudili návrhom štyroch dôvodov, ktoré vám dodajú motiváciu pri prekonávaní prekážok spätých so zavádzaním batoľacieho mlieka do jedálnička vašich detí.

Aké dôvody hovoria pre zavedenie batoľacích mliek do výživy batoliat?

  1. Nutričná rovnováha.

    Batoľacie mlieko Nutrilon 3 Advanced sme navrhli tak, aby spĺňalo nutričné potreby malých detí vo veku 1 – 2 rokov. Obsahuje optimálne množstvo bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov a minerálov, ktoré okrem iného podporujú imunitný systém* a vývoj** vášho dieťaťa.
  2. Posilnenie imunitného systému.

    Batoľacie mlieko Nutrilon 3 Advanced nebo Profutura DUOBIOTIKTM obsahuje vitamíny A, C a D, ktoré prispievajú k správnej funkcii imunitného systému*. Už 1 malý hrnček (166 ml) zabezpečí dieťatku takmer celú dennú dávku vitamínu D.
  3. Podpora vývoja mozgu.

    Batoľacie mlieko Nutrilon 3 Advanced nebo Profutura DUOBIOTIKTM obsahuje omega 3 mastné kyseliny. Nájdete v ňom omega 3 mastnú kyselinu alfa-linolénovú, ktorá podporuje rozvoj mozgu a nervovej sústavy. Železo zase prispieva k normálnemu rozvoju poznávacích funkcií u detí.
  4. Praktická príprava a podanie.

    Príprava mlieka je taká jednoduchá, že ho bez problémov zvládnete jednou rukou, keď v druhej držíte svoje dieťatko. V prípade Nutrilonu sa dáva jedna (zarovnaná) odmerka mlieka na 30 ml vody. Prevarte dojčenskú vodu a ochlaďte ju na odporúčanú teplotu podľa návodu. Vlejte odmerané množstvo vody do sterilnej fľaštičky.

Nezabúdajte na to, že batoľacie mlieka majú byť súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Akékoľvek otázky a pochybnosti vždy konzultujte so svojím pediatrom. Z obsahu na našom webe vám tiež odporúčame články o strave batoľaťa.

*Vitamíny C a D prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému. **Železo prispieva k normálnemu rozvoju poznávacích funkcií u detí. Vápnik je potrebný pre normálny rast a vývoj kostí u detí. Jód prispieva k normálnemu rastu detí. Kyselina alfa-linolénová podporuje rozvoj mozgu a nervovej sústavy.

Denná dávka podľa referenčných hodnôt Potravinového kódexu SR. Dojčenie je najprirodzenejším spôsobom výživy detí.

Dôležité upozornenie: Dojčenie je najlepším spôsobom výživy detí. Dojčenská výživa by sa mala používať na odporúčanie lekára. Batoľacie mlieka majú byť len súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Spôsob použitia a ďalšie informácie sú uvedené na obale. 09/2023.


Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x