Mlieko pre batoľatá: mýty vs. realita

Zdravie a výživa dojčiat a batoliat sú nevyhnutnou prioritou pre všetkých rodičov. Z tohto dôvodu sme pre vás preverili tri najbežnejšie mýty, ktoré sa v tejto oblasti najčastejšie objavujú. 

Výživa dojčiat a batoliat je prirodzenou prioritou všetkých rodičov. Materské mlieko je alfou a omegou správneho vývoja najmladších členov našej rodiny. Ak nás predtým limitovali obmedzené zdroje informácií, dnes sa topíme v ich prebytku. V spletitej džungli internetových diskusií a dobre mienených rád starších generácií občas narážame na polopravdy alebo klamstvá ohľadom batoľacieho mlieka a jeho podávania deťom. Preto sme sa pozreli na zúbok troch mýtov, ktoré počúvame z úst neistých opytovateľov najčastejšie.

1) Dojčenské mlieko je lepšie ako to materské.

Dojčenie predstavuje u novorodencov a dojčiat tú najprirodzenejšiu a najvhodnejšiu stravu, akú im môžete v prvých rokoch života poskytnúť, spolu s príkrmami, ktoré staršie deti začínajú postupne spoznávať. Okrem základných makroživín ako sú cukry, tuky a bielkoviny, obsahuje materské mlieko ešte bioaktívne látky.

Medzi tieto bioaktívne látky patria hlavne oligosacharidy materského mlieka, pre ich označenie sa používa anglická skratka HMO (human milk oligosacharides).

Preto Svetová zdravotnícka organizácia odporúča výhradné dojčenie materským mliekom do 6 mesiacov, ak je to možné. Zároveň WHO radí pokračovať v dojčení až do dvoch rokov dieťaťa.

2) Batoľacie mlieka vôbec nepotrebujete.

Od samotného narodenia má výživa dieťaťa zásadný vplyv na jeho budúci zdravotný stav v dospelosti. Preto považujeme prvých 1000 dní života za kľúčové obdobie. Už počas neho prebieha tzv. metabolické programovanie. Pod týmto termínom si predstavte proces, kedy zložky výživy aktivujú (programujú) metabolické procesy v organizme.

Z rozsiahlej štúdie z roku 2013 (vykonanej organizáciou Spoločnosť pre výživu v spolupráci s Odbornou spoločnosťou praktických detských lekárov) vyplynulo, že výživa batoliat vo vzťahu k jej imunologickým a fyziologickým potrebám často neobsahuje dostatočný príjem najdôležitejších živín. Štúdia skúmala 30 nutričných zložiek a preukázala, že pri sledovanej vzorke detí chýbali v strave vitamíny a minerálne látky.

Sušené mlieka s označením 3 – ako je Nutrilon 3 Advanced – tento nedostatok kompenzujú. Sú totiž obohatené o niektoré vitamíny, stopové prvky, mastné kyseliny a ďalšie látky, ktoré majú pre zabezpečenie správnej funkcie imunitného systému1 a normálneho rastu2 svoj nevyhnutný význam. Dva hrnčeky tohto batoľacieho mlieka denne obsahujú dennú dávku vitamínu D4.

3) Kravské mlieko funguje ako plnohodnotná náhrada detských mliek.

Batoľa nie je malý dospelý. Stále má odlišné výživové potreby a jeho tráviaci systém sa stále vyvíja. Podiel bielkovín obsiahnutých v kravskom mlieku môže detský organizmus v rámci celkového príjmu (najmä obličky) zaťažovať. Napriek tomu sa uvádza, že až 19 % detí vyskúša kravské mlieko počas prvého roka života.3

Výskumný tím značky Nutrilon študuje kravské mlieko už 50 rokov a inšpiruje sa jeho najlepšími vlastnosťami pri vývoji svojich mliek. Navyše ho ale obohacuje o vitamíny, minerály, oligosacharidy, mastné kyseliny a ďalšie zložky, z ktorých profituje napríklad imunitný systém batoliat1. V odporúčaných dvoch fľaštičkách denne dodá mlieko pre batoľatá dennú dávku vitamínu D, zatiaľ čo kravské mlieko menej. Markantný rozdiel je aj pri železe, kde naše mlieka Nutrilon 3 Advanced a Profutura pokryjú 50 % odporúčaného denného príjmu prvku.

Poznáte iné tvrdenie, o ktorého pravdivosti pochybujete? Obráťte sa na svojho pediatra, ktorý vám určite odpovie aj na tie najkomplikovanejšie otázky. Alebo môžete vyskúšať našu careline! Každý deň sme členom Nutriklubu k dispozícii na telefóne, chate aj e-maile.


1 Vitamíny C a D prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému. 
2  Vápnik a vitamín D sú dôležité pre normálny rast kostí u detí. 
3 Nutricheq Slovakia, júl 2023. 
4Podľa referenčných hodnôt príjmu Potravinového kódexu SR.

Dôležité upozornenie:
Dojčenie je najlepším spôsobom výživy detí. Dojčenská výživa by sa mala používať na odporúčanie lekára. Batoľacie mlieka majú byť len súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Spôsob použitia a ďalšie informácie sú uvedené na obale. 12/2023.


Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x