Nepodceňujte úlohu mlieka v jedálničku batoliat

  • Deti v batoľacom veku, teda medzi prvým a tretím rokom svojho života, veľmi rýchlo rastú a vyvíjajú sa. 
  • Aj preto potrebujú vo svojom jedálničku iné zastúpenie živín než dospelí. 
  • Batoľatá by tak napríklad mali dostávať až dvojnásobné množstvo vitamínu D alebo 4-krát viac železa (na kg hmotnosti) než dospelý človek.

Jedálniček detí v batoľacom veku prekonáva množstvo zmien, je však dôležité, aby stále obsahoval dostatok mlieka. Mlieko je totiž pre batoľatá dôležitým zdrojom živín potrebných na jeho správny rast a vývoj. Týmito dôležitými živinami sú napríklad vápnik, vitamín D a železo. Nie všetky mlieka sú však rovnaké. Výberu mlieka by ste tak mali venovať značnú pozornosť. 

Nedostatky v jedálničkoch slovenských batoliat

Výsledky štúdie skúmajúcej výživové návyky a ich vplyv na zdravie slovenských batoliat upozornili na značné nedostatky vo výžive detí v batoľacom veku. Tie sa týkajú predovšetkým vitamínu D, železa a vápnika. Nedostatočný príjem železa má podľa štúdie 78% batoliat a aj nedostatok vitamínu D sa týka takmer všetkých  batoliat (95 %). Pritom následky dlhodobého nedostatku týchto živín môžu byť veľmi závažné – v prípade nedostatku železa hrozí málokrvnosť, pri dlhodobom nedostatočnom príjme vitamínu D krivica a spomalenie rastu.

65 % detí má i málo vápnika. Súčasne vyšlo najavo, že slovenské batoľatá majú nevhodnú skladbu jedálnička – konzumujú príliš mnoho bielkovín a soli.

Pritom zmieneným nedostatkom môžete predchádzať vyváženým jedálničkom a dostatočným denným príjmom batoľacích mliek.

Odporúčaná denná dávka mlieka: aspoň 330 ml/deň

Dajte prednosť batoliacemu mlieku, nie kravskému 

Zatiaľ čo v obsahu vápnika sa batoľacie mlieka a kravské mlieko nelíšia, pri ostatných živinách nájdeme podstatné rozdiely.

Batoľacie mlieka dodá v odporúčaných 330 ml vášmu batoľaťu až 90 % odporúčanej dennej dávky* vitamínu D a 66 % železa. Oproti tomu kravské mlieko v rovnakom množstve zaistí len 2 % denného odporúčaného príjmu vitamínu D a 25 % železa.

Naopak, kravské mlieko obsahuje v porovnaní s mliekom pre batoľatá dvojnásobné množstvo bielkovín, ktorých by nemalo byť v jedálničku batoliat priveľa. Veľké množstvo bielkovín v jedálnom lístku batoľaťa totiž neprimerane zaťažuje detský organizmus, čo v neskoršom veku zvyšuje riziko obezity. 

*Odporúčané výživové dávky (OVD), MZ SR, 2015

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x