Ako prebieha vývoj vášho batoľaťa

  • S tým ako vaše batoľa rastie a silnie, sa aj jeho imunitný systém a mozog rýchlo rozvíja. 
  • Ako dieťatko v jeho pokrokoch podporiť, aby bolo zdravé aj v dospelosti?

Ako batoľa rastie

Do prvého roku života dieťatko priberá predovšetkým tukové zásoby, ale od prvých narodenín začne rásť do výšky a začnú mu silnieť svaly.

Ako rastie dieťa, začnú silnieť aj jeho orgány, aby zvládli zásobovať zväčšujúce sa detské telíčko. Aj v tejto fáze je detský jedálniček dôležitý pre zachovanie zdravia aj v dospelosti.

Ako sa vyvíja mozog a imunitný systém batoľaťa 

Dieťatko sa učí pohybovať, komunikovať, nasávať nové informácie a pamätať si ich – to všetko je znakom rýchlych zmien v jeho mozgu.

Nové neuróny (nervové bunky v mozgu) a synapsie (spojnice medzi neurónmi) vznikajú neuveriteľnou rýchlosťou počas prvých 3 rokov života. Vytvárajú sa tak rýchlo, že vo veku 3 rokov bude mať dieťa v mozgu 3 trilióny synaptických spojov. 

Medzitým začína byť odolnejší aj detský imunitný systém. S tým, ako dieťa začne experimentovať s novými chuťami a začne skúšať čím viac pestrejšiu škálu potravín, v čreve sa stále hemžia prospešné baktérie. Zároveň už sa dieťa stretlo s bohatou škálou cudzích baktérií a mikróbov, takže si úspešne buduje odolnosť voči infekciám a chorobám.

Nároky na poznávacie schopnosti a imunitný systém batoľaťa sú obrovské, preto je potrebné mu dodať stravu, ktorá ho podporí v jeho rozvoji.

Ako pomocou výživy podporiť vývoj dieťaťa a jeho zdravie v dospelosti

Veda zaoberajúca sa epigenetikou hovorí, že bunky v priebehu prvých 3 rokov života iba nerastú, ale prispôsobujú sa vonkajším faktorom a výžive, ktorá hrá nenahraditeľnú úlohu.

Jedálniček vášho batoľaťa teda vlastne ovplyvňuje „naprogramovanie“ jeho buniek a tým pádom jeho celoživotný zdravotný stav.

Ide o základný princíp nutričného programovania v ranom veku

Ako mama máte tú možnosť pôsobiť na základné ukazovatele zdravia vášho dieťaťa, ktoré sa prejavia až v dospelosti. Sledovaním zásad nutričného programovania v ranom veku prispejete k zdravému energetickému metabolizmu vášho dieťaťa, prispejete ku zníženiu rizika rozvoja civilizačných chorôb, podporíte správny rozvoj mozgu a imunitného systému.

Teraz je na čase vášmu batoľaťu zabezpečiť tie správne živiny pre čo najlepší vývoj. 

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x