Alergia na mlieko: rozpoznajte príznaky včas a zájdite k lekárovi

Rozpoznanie symptómov alergie na bielkovinu kravského mlieka nie je vždy jednoduché. Ako treba dieťaťu upraviť stravu? Ako si musíte upraviť stravu vy, ak ešte dojčíte?

Marseille, France

Alergická reakcia na mliečne výrobky

Alergická reakcia vášho bábätka na dojčenskú výživu alebo na mliečne výrobky môže znamenať alergiu na bielkoviny kravského mlieka. Táto alergia postihuje len malú časť detí do jedného roka a vo väčšine prípadov úplne odznie ešte pred ich tretími narodeninami.

Poskytnutie dodatočných informácií pediatrovi je základ pre diagnózu

Pediater vám určite položí niekoľko obvyklých otázok, napríklad či sú vo vašej rodine alergici alebo aká je reakcia dieťaťa na mliečne výrobky. Snažte sa teda poskladať si čo najucelenejší prehľad o stravovacích návykoch svojho bábätka a o všetkých javoch, ktoré kŕmenie alebo dojčenie sprevádzajú, aby ste potom mohli podrobne informovať svojho pediatra.

Odporúčame priebežne si viesť:

  • písomné poznámky -  poznámky k prípadnej nevoľnosti alebo zvracaniu, hnačke, žalúdočným kŕčom alebo dýchacím problémom dôležitý je predovšetkým údaj o rýchlosti nástupu alergických príznakov po kontakte s mliečnym výrobkom, resp. s bielkovinami kravského mlieka.

  • obrazový materiál - napríklad pokiaľ sa na koži vášho bábätka objavuje vyrážka, vyfoťte ju a zároveň si poznamenajte, po akom čase od nadojčenia alebo nakŕmenia sa táto vyrážka objavila a za ako dlho zmizla.

Čo robiť ak je dieťa dojčené

Ak váš detský lekár stanoví diagnózu ABKM a vaše dieťa je plne dojčené, bude potrebné úplne vylúčiť kravské mlieko z vašej stravy.

Kalkulačka pre výpočet rizika vzniku alergie

Viete, že každé 3. dieťa má zvýšené riziko vzniku alergie? Vyplňte 4 jednoduché otázky a zistite, či je alergiou ohrozené aj vaše dieta.

>> Spočítať riziko alergie <<

Čo robiť ak dieťa nie je dojčené

Pokiaľ dieťa nie je dojčené, predpíše mu lekár špeciálnu dojčenskú výživu s extenzívne hydrolyzovanými bielkovinami, tj. bielkovinami rozštiepenými na peptidy a aminokyseliny, ktoré imunitný systém alergického dieťaťa nepovažuje za alergén. Hydrolyzované bielkoviny sa tiež omnoho ľahšie trávia, a to pri zachovaní potrebných výživových hodnôt a bez rizika spôsobenia alergickej reakcie.

Pozor!

Nezabúdajte, že dieťaťu s preukázanou ABKM nestačí mlieko s čiastočne naštiepenou bielkovinou – bielkoviny v ňom obsiahnuté nie sú dostatočne rozštiepené a stále môžu vyvolať alergickú reakciu .

Rovnako tak by sa nemalo podávať sójové mlieko  - môže vyvolať alergickú reakciu až u 30 - 50 % detí s preukázanou alergickou reakciou na zložky kravského mlieka.

Mohlo by vás zaujímať: Ako rozlíšiť alergiu na bielkovinu kravského mlieka a intoleranciu laktózy.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x