Čaká Vás cisársky rez? Nemajte obavy, môžete sa naň pripraviť

Hoci majú budúce mamičky rôzne predstavy a očakávania týkajúce sa tejto veľkej životnej zmeny, všetky sa zhodujú v jednom: túžia po zdravom bábätku. A slovenské pôrodníctvo patrí k svetovej špičke. Počas celého tehotenstva starostlivo sleduje stav matky aj dieťaťa a zároveň sa snaží poskytnúť ženám dostatočnú samostatnosť. Ak však z nejakého zdravotného dôvodu musia rodiť plánovaným aj neplánovaným cisárskym rezom, budúce mamičky tu informáciu často prijímajú s rozporuplnými pocitmi.

,,Keď mi lekár povedal, že budem musieť podstúpiť cisársky rez kvôli potenciálnemu nebezpečenstvu pre moje dieťa, bolo to ako studená sprcha,“ hovorí Natália. Spomína si na príchod svojho prvého dieťaťa a, samozrejme, predstavovala si ho inak. ,,Chcela som zažiť čo najprirodzenejší pôrod bez anestézie a pokiaľ možno aj bez epidurálu. Tešila som sa, že všetko prebehne prirodzene a nebudem potrebovať zásah lekára. A potom mi povedali, že budem mať malú "Cisárovnú", hovorí. ,,Musela som teda prehodnotiť svoju túžbu rodiť prirodzene vzhľadom na to, že som nechcela vystaviť riziku seba ani svoje dieťa." ,,Snažila som sa zistiť čo najviac informácií z dôveryhodných zdrojov a určite by som to odporučila každej žene v mojej situácii, pretože čím viac viete, tým menej riešite niečo podobné ako svoju predstavu o ideálnom pôrode," vysvetľuje Natália. Cisársky rez je jednou z najčastejšie vykonávaných operácií na celom svete. Ide teda o operáciu, s ktorou sú bohaté skúsenosti a ktorá má relatívne nízke riziko komplikácií.

,,Moja malá "Cisárovná" sa narodila na operačnej sále a v plánovanom čase. Urobili sme všetko, čo bolo v našich silách, aby naše dieťatko prišlo na svet zdravé. A to je pre mňa a pre môjho partnera zo všetkého najdôležitejšie,’’ dodáva a vysvetľuje, že jej partner vymyslel pre dievčatko, ktoré čakajú, prezývku ,,cisárovná“. ,,Myslel to sčasti s humorom a sčasti láskavo, aby mi pomohol spracovať túto skutočnosť," usmieva sa. Začala tak sama svoje bábätko oslovovať

A to aj napriek tomu, že Natália vie, že jednou z výhod vaginálneho pôrodu pre dieťa je priamy kontakt s vaginálnou mikroflórou matky, ktorý vedie k usadeniu týchto prospešných baktérií v tele dieťaťa a stimuluje vývoj imunitného systému správnym smerom. ,,Vyzeralo to tak, že zvyšok tehotenstva strávim zhromažďovaním informácií o tom, čo môžeme spoločne očakávať na operačnej sále a ako môžeme našej malej "cisárovnej" pomôcť vybudovať si imunitu, spoznať nové prostredie a prispôsobiť sa novým podnetom," smeje sa, hoci s miernou nervozitou v hlase. ,,Urobila som všetko, čo každá matka.’’ Snažila som sa jej začiatok života čo najviac uľahčiť a hlavne sa z toho nezrútiť,’’ uzatvára svoje rozprávanie o dňoch tesne pred pôrodom. A ako pokračoval príbeh narodenia jej dieťaťa?

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x