Aké sú výhody a nevýhody cisárskeho rezu

  • Cisárskym rezom na Slovensku rodí zhruba každá štvrtá žena
  • Väčšina žien si želá pôrod prirodzenou cestou, pretože je to najlepší spôsob, ako priviesť dieťa na svet a prináša veľa výhod pre dieťa aj pre matku.
  • .Cisársky rez je lekársky zákrok, operácia so všetkými negatívami a rizikami. 


Rozdiel je tiež medzi plánovaným a akútnym cisárskym rezom. O plánovanom cisárskom reze rozhodne lekár s vaším súhlasom. Najčastejším dôvodom pre plánovaný cisársky rez býva nesprávna poloha bábätka. Lekár môže tiež odporučiť cisársky rez, ak ste už cisárom porodili, alebo máte iné zdravotné komplikácie. Ak počas prirodzeného pôrodu dôjde k závažným komplikáciám, lekár môže rozhodnúť o akútnom cisárskom reze.

Nevýhody cisárskeho rezu

Dieťa po cisárskom reze neprejde pôrodnými cestami, teda pri pôrode nedochádza k osídleniu organizmu bábätka priateľskými baktériami. Táto tzv. novorodenecká mikroflóra má vplyv na osídlenie čriev dieťaťa a tiež na rozvoj jeho imunity. U detí narodených cisárskym rezom je potrebné rozvoj mikroflóry podporovať z vonkajších zdrojov, ideálne hneď po narodení prostredníctvom dojčenia a materského mlieka. Rozvíja sa u nich totiž s ohľadom na spôsob narodenia o niečo pomalšie. 

 Ďalšou nevýhodou je, že v prípade cisárskeho rezu môžete mať ťažšie podmienky pre bonding – prvý kontakt s bábätkom. Ak rodíte plánovaným cisárskym rezom, je zvolená obvykle epidurálna (čiastočná) anestézia, keď ste pri vedomí. Ak to Váš stav po operácii dovoľuje, bonding môže prebehnúť rovnako ako v prípade prirodzeného pôrodu. V prípade cisárskeho rezu s celkovou anestéziou, keď mamička v priebehu operácie spí, je bábätko prvýkrát priložené k prsníku až po jej prebudení na operačnej sále a príde tak o prvý kontakt s bábätkom. 

Po pôrode cisárskym rezom môže dôjsť k oneskorenému nástupu laktácie. Je veľmi dôležité pridávať dieťa k prsníkom každé 2 až 3 hodiny, aj keď sa zdá, že ešte nič nepije. Tým sa stimuluje tvorba a uvoľňovanie materského mlieka, ktoré je to najlepšie, čo môže bábätko dostávať.Po prirodzenom pôrode je oveľa ľahšie dostať sa skôr späť do formy. Cisársky rez je predsa len operácia, a preto rekonvalescencia prebieha dlhšie. Je potrebné približne 8 týždňov dodržiavať pokojnejší režim bez väčšieho zaťaženia. Jazva a zrasty môžu dlhší čas bolieť a niektoré polohy pre dojčenie dieťaťa môžu byť problematické kvôli hojeniu sa jazvy. Je dobré, ak vám v prvých týždňoch niekto pomôže. Aj v pôrodnici musíte zostať o niekoľko dní dlhšie ako po prirodzenom pôrode. 

 Po pôrode cisárskym rezom je o niečo viac pravdepodobné, že budete rodiť cisárskym rezom aj ďalšie deti. Nie je to síce podmienka, ale je to častejšie. Viac ako 3 cisárske rezy lekári prísne neodporúčajú, takže ak plánujete viac detí, môže to byť problém.

Výhody cisárskeho rezu

Výhodou pre vás a pre zdravotníkov je, že presne viete, kedy sa dieťa narodí, takže odpadá teda veľa neistôt – kedy ísť do pôrodnice, či vám nepraskne voda, ako bude pôrod prebiehať atď.

Samotný zákrok je veľmi rýchly, väčšinou trvá 15 minút, všetko je v rukách skúseného zdravotníckeho personálu a počas samotného cisárskeho rezu nebudete cítiť žiadnu bolesť.

Výhodou je aj to, že budete mať neporušené rodidlá, zatiaľ čo prirodzený pôrod sa niekedy nezaobíde bez drobných komplikácií, nástrihu alebo natrhnutia hrádze. Taktiež nehrozí, že by ste mali problémy s nepatrným únikom moču, ktorý zvyšuje pravdepodobnosť pôrodu prirodzenou cestou.


Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x