Ako na dojčenie po cisárskom reze

  • Pôrod cisárskym rezom môže významne ovplyvniť začiatok dojčenia. 
  • Pri pôrode nedochádza k osídleniu organizmu bábätka priateľskými baktériami, ktoré majú vplyv na osídlenie čreva, a tým aj na rozvoj imunity. 
  • Dojčenie po cisárskom reze nie je nemožné, len to niekedy nejde spočiatku tak hladko a je potrebné viac úsilia.
Father and mother with a newborn son. New young multi-generation family.

Pôrod cisárskym rezom môže významne ovplyvniť začiatok dojčenia. A materské mlieko je pre bábätko narodené cisárskym rezom obzvlášť dôležité, pretože pri pôrode nedochádza k osídleniu organizmu bábätka priateľskými baktériami, ktoré majú vplyv na osídlenie čreva, a tým aj na rozvoj imunity. Nemusíte sa však obávať, že dojčenie po cisárskom reze je nemožné, len to niekedy nejde spočiatku tak hladko a je potrebné viac úsilia.

Pri pôrode cisárskym rezom môže dôjsť k oneskorenému nástupu laktácie. Je to spôsobené predovšetkým tým, že dieťa po cisárskom reze nemôže byť vždy priložené k prsníku matky hneď po pôrode a mamička trávi v pôrodnici viac času oddelená od svojho dieťaťa. To sú veci, ktoré môžete ľahšie ovplyvniť ako to, či budete rodiť prirodzene alebo cisárskym rezom.

Prvým predpokladom úspešného dojčenia je pripojenie bábätka k prsníku matky ihneď po pôrode. V prípade epidurálnej (čiastočnej) anestézie, keď je mamička pri vedomí, je možné bábätko priložiť k prsníku hneď na pôrodnej sále. Prvé mlieko je spočiatku zvyčajne čírej farby, neskôr môže byť sfarbené dožlta a mať hustejšiu konzistenciu. Pôrodnice sa snažia podporovať skorý kontakt mamičky a dieťaťa, ak nenastanú nejaké komplikácie, ktoré by ho znemožňovali. Dohodnite sa s lekárom vopred, aby ste nepremeškali jedinečnú príležitosť prvého kontaktu s vaším bábätkom, ktorý položí základ pre vytvorenie hlbokého emocionálneho vzťahu medzi vami dvoma. Ale ak rodíte v celkovej anestézii, prvý kontakt s bábätkom musí počkať, kým sa preberiete z narkózy. Medzitým vás môže v kontakte s bábätkom kože na kožu (skin to skin) nahradiť otecko.

Po cisárskom reze môže byť dieťa po nejaký čas oddelené od svojej matky, čo môže ovplyvniť laktáciu. Na rozdiel od prirodzeného pôrodu ide mamička po cisárskom reze najprv na jednotku intenzívnej starostlivosti, kde strávi čas potrebný na zotavenie z narkózy (väčšinou 6 – 24 hodín). Na stimuláciu produkcie mlieka je potrebné prikladať dieťa k prsníkom každé 2 – 3 hodiny, sestričky vám rady bábätko prinesú. Ak máte pocit, že máte dlhé intervaly a cítite sa dobre, dohodnite sa na častejšom priložení dieťaťa. Po presune na oddelenie šestonedelia už môžete mať so sebou bábätko a budete sa o neho starať sama.

Po cisárskom reze nebudete tak rýchlo vo forme, každý pohyb vám môže spôsobiť bolesť. V prípade veľkej bolesti sa nebojte užívať lieky proti bolesti, ktoré Vám v pôrodnici ponúknu – pre dieťatko je to úplne bezpečné. Naopak, bolesť môže komplikovať spustenie laktácie.

Počas prvých hodín po zákroku budete musieť ležať na chrbte. Bábätko bude pri prikladaní ležať na brušku, tvárou k vám. Akonáhle sa trošku zotavíte, najvhodnejšia poloha na dojčenie je na boku, neskôr v sede. Spočiatku nezáleží na tom, ako veľa nadojčíte – čím častejšie a dlhšie dojčíte, tým viac sa Vám bude tvoriť mlieko. Dieťa totiž pri saní z prsníka a pri kontakte s mamičkou vysiela podnety, ktoré u matky prostredníctvom hormónov prolaktínu a oxytocínu stimulujú spustenie a produkciu mlieka.

Ak sa u Vás vyskytnú akékoľvek komplikácie, napríklad dieťatko nechce sať alebo je ospalé, vydržte. Využite pomoc a podporu sestričiek alebo laktačnej poradkyne v pôrodnici. Aj jednoduchý blízky kontakt s bábätkom, hladenie a dotyky stimulujú laktáciu. A ak sa napriek všetkému vášmu úsiliu nepodarí naštartovať dojčenie, nezúfajte a neobviňujte sa. Lásku k Vášmu dieťatku to nijako nezníži.


Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x