Bonding po cisárskom reze

  • Bonding je vytvorenie hlbokej emocionálnej väzby medzi mamičkou a dieťaťom tesne po pôrode, kedy je novorodenec priložený na telo matky čo najskôr po jeho narodení.

Čo presne si predstaviť pod pojmom bonding? 

Bonding je vytvorenie hlbokej emocionálnej väzby medzi mamičkou a dieťaťom tesne po pôrode, kedy je novorodenec priložený na telo matky čo najskôr po jeho narodení. Prvý kontakt medzi mamičkou a dieťatkom uľahčí dieťaťu adaptovať sa na prechod z vnútorného prostredia mamičkinho tela do vonkajšieho sveta a pomáha tak matke, ako aj dieťaťu prekonať emocionálne a fyzické dôsledky pôrodu. A ak rodíte cisárskym rezom, či už plánovaným alebo spontánnym, verte, že aj po cisárskom reze je bonding možný a veľmi žiaduci.

Po deviatich mesiacoch tehotenstva strávených spolu je pre matku aj dieťa stresujúci pocit rozdelenia. Prvý pohľad z očí do očí, dotyk kože na kožu (skin to skin), vnímanie tepla a tlkotu srdca matky dodávajú bábätku pocit bezpečia. Ľahšie udržiava telesnú teplotu, na tele mamičky neplačú, majú nižšie hladiny stresových hormónov a dojčenie sa rozbieha skôr a lepšie, najmä ak sa podarí prvé prisatie bábätka k prsníku do hodiny od pôrodu. 

Pri prirodzenom pôrode počas prvej hodiny po pôrode má totiž bábätko najsilnejší sací reflex a mamička zasa najvyššie hladiny hormónov oxytocínu a prolaktínu, potrebného na rozbehnutie dojčenia. Koža bábätka sa pri kontakte kože na kožu a pri dojčení kolonizuje matkinou mikrobiálnou flórou, ktorá stimuluje imunitný systém bábätka. Po úspešnom prisatí sa osídľuje aj črevný trakt bábätka. Ako matka, tak aj dieťa vylučujú hormón oxytocín, ktorý pomáha budovať láskavú väzbu medzi matkou a dieťaťom. U matky bonding štartuje rodičovské kompetencie a znižuje sa prežívanie bolestivosti po pôrode.

Ženy, ktoré rodia plánovaným cisárskym rezom, sa často obávajú, že nebudú môcť prežiť plný bonding so svojim bábätkom. Zatiaľ čo pri prirodzenom pôrode je umožnenie bondingu úplne podporované, podpora bondingu po pôrode cisárskym rezom sa môže na prvý pohľad zdať ťažšia. Pritom veľa pôrodníc má prepracovaný systém, ako umožniť bonding aj po cisárskom reze. 

V prípade epidurálnej (čiastočnej) anestézie, keď je mamička pri vedomí a ak to jej stav po operácii dovoľuje, môže prebehnúť bonding rovnako ako v prípade prirodzeného pôrodu. Po prestrihnutí pupočnej šnúry a kontrole bábätka pediatrom priamo na tele matky môže bonding pokračovať, ideálne prvé 2 hodiny života bábätka. 

V prípade cisárskeho rezu s celkovou anestéziou, kedy mamička spí v priebehu operácie, je bábätko priložené až po jej prebudení na operačnej sále. Medzitým môže mamičku v bondingu zastupovať otecko.

Ak viete, že budete rodiť naplánovaným cisárskym rezom, prečítajte si zoznam blízkych pôrodníc a zistite, ako umožňujú a podporujú bonding po cisárskom reze. Ideálne je tiež napísať si pôrodné želania a prediskutovať vaše požiadavky a očakávania s lekárom v tehotenskej poradni. Vyhnete sa tak možným sklamaniam a frustráciám. Ale, samozrejme, v závislosti od aktuálnej zdravotnej situácie vás a vášho bábätka môže lekár rozhodnúť inak, ako je uvedené v pôrodnom pláne. 

Dôvera a vzájomná komunikácia medzi vami, lekárom, pôrodnou asistentkou alebo pediatrom určite povedú k najlepšej starostlivosti, ktorú môžete získať vy a vaše bábätko.


Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x