Cisársky rez na želanie?

  • Podľa štúdie Lancet porodilo v roku 2000 cisárskym rezom približne 12 % žien, zatiaľ čo o pätnásť rokov neskôr takmer dvojnásobok – 21 %. 
  • Ženy z menej rozvinutých krajín, napríklad z Afriky, naopak túto možnosť nemajú, a často ani keď ju z lekárskeho hľadiska nevyhnutne potrebujú.
  • Proti zvýšeniu počtu cisárskych rezov sa ohradzuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). 
  • Podľa nej je cisársky rez nevyhnutný u 10 – 15 % z celkového počtu pôrodov a pôrod cisárskym rezom by sa mal vykonávať len vtedy, ak je to z lekárskeho hľadiska absolútne nevyhnutné

Počet pôrodov cisárskym rezom celosvetovo rastie. Podľa štúdie Lancet porodilo v roku 2000 cisárskym rezom približne 12 % žien, zatiaľ čo o pätnásť rokov neskôr takmer dvojnásobok – 21 %. Medzi jednotlivými krajinami sú pritom veľké rozdiely – v niektorých štátoch ženy častejšie rodia cisárom, a to niekde aj na vlastné želanie. Ženy z menej rozvinutých krajín, napríklad z Afriky, naopak túto možnosť nemajú, a často ani keď ju z lekárskeho hľadiska nevyhnutne potrebujú. Proti zvýšeniu počtu cisárskych rezov sa ohradzuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Podľa nej je cisársky rez nevyhnutný u 10 – 15 % z celkového počtu pôrodov a pôrod cisárskym rezom by sa mal vykonávať len vtedy, ak je to z lekárskeho hľadiska absolútne nevyhnutné – pretože prináša množstvo nevýhod a rizík pre matku aj dieťa. V Čechách podiel cisárskych rezov od roku 2000 tiež stúpol, teraz rodí cisárskym rezom zhruba každá štvrtá žena.

V niektorých krajinách je cisársky rez možný aj na želanie. Je to možné napríklad v USA, Británii, Nemecku alebo Latinskej Amerike. V Brazílii rodí cisárskym rezom každá druhá žena, na súkromných klinikách dokonca 9 z 10 žien.

U nás cisársky rez na želanie nie je možné uskutočniť. Slovenské zdravotníctvo to neumožňuje okrem iného aj preto, že pôrod cisárskym rezom je pre ženu až šesťkrát rizikovejší ako prirodzený, a preto sa cisársky rez vykonáva len vtedy, ak by prirodzený pôrod mohol ohroziť matku alebo dieťa. V ostatných prípadoch je klasický pôrod najprirodzenejšou cestou príchodu bábätka na svet a prináša výhody tak matke, ako aj dieťaťu. 

Najčastejším dôvodom pre plánovaný cisársky rez býva nesprávna poloha bábätka. Lekár môže odporučiť cisársky rez v prípade, že žena už cisárom porodila, čaká dvojčatá či viackrát, má zdravotné komplikácie alebo ak je bábätko príliš veľké. Ak počas prirodzeného pôrodu dôjde k závažným komplikáciám, lekár môže rozhodnúť o akútnom cisárskom reze.

Cisársky rez so sebou prináša množstvo nevýhod a rizík. Predsa len ide o operáciu, a preto hojenie po cisárskom reze trvá aj niekoľko týždňov a môže byť obmedzujúce v starostlivosti o bábätko. Aj dojčenie nemusí spočiatku bežať úplne hladko a žena môže potrebovať viac snahy a úsilia, aby dojčila. 

Vzhľadom na popôrodnú jazvu je potrebné zvoliť vhodné polohy pre dojčenie. Navyše pri cisárskom reze s celkovou anestéziou premeškáte prvý kontakt s bábätkom hneď po pôrode a s vyššou pravdepodobnosťou budete cisárom rodiť aj pri ďalšom pôrode. Aj pre bábätko je výhodnejšie sa narodiť prirodzenou cestou – ľahšie sa adaptuje, pri pôrode dochádza k osídleniu jeho organizmu potrebnými baktériami, ktoré naštartujú jeho imunitu, takže je menej pravdepodobné, že bude v budúcnosti náchylné na alergie.

Napriek tomu mnoho žien cisára by cisára volilo, pretože samotný cisársky rez je rýchly, bezbolestný a plánovaný – vyhnú sa tak neistote. Aj ženy, ktoré mali komplikovaný prvý pôrod a majú psychickú bariéru pred ďalším pôrodom, by asi privítali možnosť voľby.

Zložitejšie obdobie sa však začína pri návrate z pôrodnice domov.

Slovenské zdravotníctvo uznáva cisársky rez len na základe zdravotnej indikácie. Dramaticky však rastie priemerný vek gravidných žien, zvyšuje sa aj počet žien po umelom oplodnení, čo zhoršuje šance bezproblémového prirodzeného pôrodu. Jednoznačne sa však odborníkom podporuje prirodzený pôrod, ak je to možné z hľadiska zdravia a stavu rodičky aj dieťaťa.


Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x