Cisársky rez. Čo Vás čaká v pôrodnici?

Kedy, ako a z akých dôvodov pristupujú pôrodníci k rozhodnutiu rodiť ,,cisárskym rezom“? Čo sa v tomto prípade stane s vami a vaším dieťaťom? Je možné porodiť fyziologicky po predchádzajúcom cisárskom reze? Aká je pooperačná starostlivosť a je v prípade cisárskeho rezu možný bonding matky a dieťaťa? Ako je to s prítomnosťou partnera pri pôrode? Na tieto a daľšie otázky hľadala odpovede nielen Natália. Dostatok informácií jej pomohol zvýšiť sebadôveru a zahnať obavy z toho, čo ju v tomto dôležitom období života čaká.

Odporúčania lekárov, aby rodila cisárskym rezom, Natália najskôr oplakala. Keď však pochopila, že prirodzený pôrod vystaví jej dieťa aj ju samotnú vysokému riziku vážnych zdravotných komplikácií, prijala ho. A to vďaka podpore svojho partnera, ktorý pre ich nenarodené dievčatko vymyslel prezývku "Cisárovná". Aj to pomohlo Natálii prekonať sklamanie z nenaplnenej predstavy o prirodzenom pôrode.

V prípade Natálie bolo rozhodnutie o cisárskom reze prijaté v posledných týždňoch tehotenstva, ale mala dostatok času na prípravu. "Asi som vyzerala ako blázon, keď som sa rozprávala sama so sebou, ale potrebovala som to nejako vysvetliť sebe aj svojej nenarodenej "Cisárovnej",“ usmieva sa. ,,Povedala som jej, že keď bude úplne pripravená, deň pred termínom pôrodu, pôjdeme spolu do nemocnice a že dovtedy musí zostať tam, kde je. Že absolvujeme predoperačné vyšetrenia, potom budeme spolu spať v nemocnici a ráno pôjdeme na operačnú sálu, zatiaľ čo otecko bude čakať vedľa," pokračuje Natália.

Počas samotného pôrodu bola Natália, tak ako väčšina rodičiek pri plánovanom cisárskom reze, pri vedomí a dostala spinálnu anestézu, ktorú podáva anesteziológ. Necitlivá je tak len spodná polovica tela. Ak sa neobjavia žiadne komplikácie, tak operácia trvá približne hodinu. Čo Natáliu obzvlášť zaujímalo, bola možnosť bezprostredného bondingu, teda priloženie dieťaťa na hrudník matky hneď po vybratí z maternice. Pôrodná sestra ju uistila, že ide o štandardnú praxi a pokiaľ pôjde všetko podľa plánu a nenastanú zásadné komplikácie na sále, prvé sekundy života jej "Cisárovnej" tak strávia spoločne.

,,Spadol mi tak kameň zo srdca, najmä preto, že som s ňou chcela byť stále v kontakte. Po operácii ma odviezli na popôrodnú izbu, ale bol tam aj jej otecko, ktorý pomáhal s bondingom a dojčením," pokračuje Natalia ďalej. Lekári ju upozornili, že napriek všetkým pokrokom je cisársky rez stále operácia, a preto bude musieť odpočívať. V drvivej väčšine prípadov sa však rana rýchlo zahojí a stav matky sa každým dňom výrazne zlepšuje. Lekári tiež ubezpečili Natáliu, že nie je potrebné brániť sa užívaniu liekov proti bolesti, keď je to potrebné. ,,Zdôraznili mi, že odpočinok od bolesti je dôležitý a že materské mlieko sa môže začať tvoriť v dostatočnom množstve neskôr ako po nekomplikovanom prirodzenom pôrode," hovorí Natalia úplne pokojne.

A dodáva, že hoci bábätká spočiatku prijímajú málo potravy, nehladujú. Dojčenie je pre bábätká vždy to najlepšie, ale ak už potrebujú väčšiu porciu a laktácia sa ešte poriadne nerozbehla, vždy je možné dieťa dokrmovať. So samotnou technikou dojčenia a kŕmenia môžu pomôcť zdravotné sestry, ale nie je to ťažké. ,,Cisárovnej“ som stále hovorila, že ak začneme správne dojčiť, budeme môcť ísť na štvrtý deň domov, a trochu som si z nej uťahovala, že to bude aj na nej. Ale ona vie, čo mám na mysli," uzatvára Natália. Nabudúce nám prezradí, čo čaká "Cisárovnú" aj ju.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x