Príbeh Natálie

Asi žiadna tehotná žena si nemôže byť nikdy istá, ako bude vyzerať pôrod jej dieťatka. Vďaka úrovni slovenského zdravotníctva, ktoré patrí k tomu najlepšiemu na svete, sa ale môže spoľahnúť, že sa jej dostane tej najlepšej starostlivosti. Väčšina žien rodí prirodzene, ale niektoré sa z rôznych zdravotných dôvodov v rôznej fáze svojho tehotenstva musia zmieriť s tým, že ich čaká cisársky rez.



Ako sa s touto správou vyrovnať, nepovažovať ju za svoje zlyhanie a čo najlepšie sa na zákrok pripraviť? S čím počítať, čo hodiť za hlavu a čo naopak nepodceňovať? Prečo je prirodzený pôrod tým najlepším pre bábätko aj pre mamičku? A keď sa rodí cisárom, ako taký pôrod najčastejšie prebieha? Na tieto a ďalšie otázky prináša odpovede podcast Čakanie na "Cisárovnú".

O svojej skúsenosti s plánovaným cisárskym rezom v ňom rozpráva mamička dievčatka s prezývkou "Cisárovná". Tehotná Natália si, ako sama priznáva, veľmi želala prirodzený pôrod bez zásahu lekárov, ale zdravie jej dieťatka pre ňu bolo prioritou. S nastávajúcim oteckom začali bábätku hovoriť malá "Cisárovná".

V prvých štyroch dieloch podcastovej série Natália spomína na to, ako prebiehala posledná fáza jej tehotenstva, samotný pôrod a šestonedelie, a hovorí tiež o nevýhode, ktorú majú deti narodené cisárskym rezom, pokiaľ ide o tvorbu imunity. Na svet prichádzajú menej vybavené prospešnými baktériami z matkinho čreva a pošvy, a preto sa na otázku posilňovania imunity svojej malej "Cisárovnej" veľmi zamerala. Ako pre také bábätko urobiť čo najviac? Aj to vám povie.

Šťastná matka vypichuje tiež problematiku, o ktorej sa síce hovorí čoraz viac, ale stále je opradená radou mýtov a povier. A to je téma duševnej pohody ženy po pôrode aj v celom šestonedelí, ktorá je zásadná nielen pre jej zdravie, ale aj pre prvé týždne a mesiace života jej dieťatka. Nechýbajú ani informácie o pobyte v pôrodnici, bondingu a dojčení po cisárskom reze.

Pôrod cisárskym rezom je po celom svete jednou z najčastejšie vykonávaných operácií a riziko komplikácií je teda relatívne veľmi malé. Aj tak si Natália myslí, že pre pokoj každej nastávajúcej mamičky je kľúčové, aby vedela, čo ju a jej dieťatko čaká. A o tom všetkom rozpráva v podcaste, s ktorého vznikom súhlasila vraj preto, že by si sama niečo také rada vypočula v dobe, kedy sa dozvedela rozhodnutie lekárov. "Ušetrila by som si tak veľa zbytočných obáv, a hlavne by som sa asi rýchlejšie zbavila pocitu, že keď nemôžem porodiť prirodzene, tak nedám svojmu malému dievčatku všetko, čo si zaslúži. A ako by som potom mohla byť dobrou matkou," uzatvára.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x