Dojčenie predčasne narodených detí

  • Predčasne narodené dieťatká majú problém pri dojčení, pretože sa u nich často ešte nevyvynul sací pud. 
  • Existuje však viacero spôsobov ako sa postarať o výživu vášho dieťatka a postupne ho naviesť na výlučné dojčenie.

Kŕmenie nedonoseného bábätka

Sať dokážu veľmi nedonosené deti (narodené v 28. - 31. týždni) a extrémne nedonosené deti (narodené v 27. týždni a skôr) najskôr od 28. týždňa, alebo neskôr. Výlučné dojčenie je možné od 32. týždňa (samozrejme, tu záleží na celkovom zdravotnom stave dieťaťa).

Odstrekovanie vášho mlieka je najlepším spôsobom, ako poskytnúť vášmu bábätku všetko, čo potrebuje. S tým tiež súvisia ďalšie výhody materského mlieka, ako je napríklad posilnenie imunity.

Kŕmenie sondičkou 

Ak je nezrelé bábätko spočiatku živené enterálnej výživou - najčastejšie sondičkou zavedenou do nošteka, je vhodné potom z tohto spôsobu výživy prejsť na kŕmenie z prsníka. Počas prechodu na výlučné dojčenie potrebujú deti dokrmovať aj alternatívnym spôsobom, aby mali dostatok živín potrebných pre adekvátny rast. Kŕmenie z fľašky totiž môže negatívne ovplyvniť úspešnosť dojčenia.

Ak sa na dojčenie úplne nabehnúť nepodarilo, ale bábätko už nepotrebuje na výživu sondou, je vhodné pristúpiť k spôsobu kŕmenia pomocou kadičky, alebo kŕmiť po prste pomocou injekčnej striekačky. Bolo preukázané, že kŕmenie z kadičky zvyšuje šancu na budúcu dojčenie. Možno s ním začať už okolo 29. týždňa.

Kŕmenie pomocou suplementora

U stabilných detí, ktoré už nemusia byť na enterálnej výžive, ale tvorba mlieka sa ešte u mamičky úplne nerozbehla, alebo sa zo začiatku nedarí prisatie, býva tiež obľúbenou variantou suplementor. Suplementor je pomôcka, ktorú je možno využiť pri priložení dieťaťa k prsníku. Jedná sa o úzku hadičku, ktorú si mamička pripevní k prsníku a bábätko priloží. Keď bábätko je priložené, môže sa začať zoznamovať s prsníkom, a aj keď sa spočiatku prisaje slabo, alebo čoskoro zaspáva, dostane sa mu zo suplementora vopred odstriekaného materského mlieka. Samotné priloženie u mamičky podnieti tvorbu mlieka. Dieťa si zároveň zvyká na kontakt s prsníkom a snaží sa bradavku uchopiť.

Ak je mamička prítomná, mala by bábätko prikladať k prsníku kedykoľvek rozpozná, že je bdelé alebo chce sať. Neodporúča sa bábätku prerušovať hlboký spánok.

Vždy je potrebné, aby proces dojčenia bol riadený podľa možností novorodenca, nie iba jeho vekom a hmotnosťou. Niekedy je totiž kŕmenie nedonoseného dieťatka boj o každú kvapku.

Mohlo by vás zaujímať: Spánok, masáže a imunita predčasne narodených detí.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x