Ako obliekať dojčatá na jeseň a v zime

Hovorí sa, že nie je zlé počasie, len zlé oblečenie. Napriek tomu nás rodičov dokáže (pod)jesenné počasie poriadne potrápiť. Dojčatá sú zvlášť citliví na teplotné zmeny. Nemusíte kvôli tomu ale obmedzovať svoj pobyt vonku. 

Pobyt bábätka na čerstvom vzduchu prospieva rozvoju imunitného systému a aj vás rozptýli, keď si na chvíľu prevetrate hlavu. Ako teda ochrániť vaše bábätko pred chladom počas jesene a zimy?

Aké teploty sú pre deti ešte bezpečné?

Aj tie najmenšie bábätká môžete pri chladnejšom počasí vziať na vychádzku. Zdroje sa ale často líšia v tom, kedy si môžete dovoliť vyraziť von. Pre novorodencov aj pre vás by mala platiť prirodzená zásada pokojného režimu počas šesťnedelia, kedy ste obaja ešte veľmi krehkí. Tento čas slúži hlavne na to, aby ste nadobudli sily a spoločne sa zžili. Ako je to ale po jeho skončení?

Všeobecne platí:

  • Dojčatá do 3 mesiacov by nemali byť vonku, ak teplota klesne pod –5 °C.
  • Ak je vonku ešte chladnejšie (–10 °C a menej), zvážte prechádzku aj so staršími deťmi.
  • Ak to nie je celkom nutné, potom zostaňte doma aj v prípade silného sneženia, víchrice alebo zvýšeného smogu.
  • Ak má vaše dieťa teplotu alebo kašeľ, zvážte v chladnom počasí pobyt vonku (za priaznivého počasia ľahká nádcha bábätko v kočiariku neohrozí).

Nezabúdajme na detskú pokožku

Akonáhle sa začne ochladzovať, ľudská pokožka sa prirodzene sťahuje a viac vysychá. Nielen u detí trpiacich kožnými problémami sa môže objavovať zhoršenie stavu pokožky a podráždenie drobčekov. Pokožke prekáža chlad, mráz a hlavne prudké zmeny teplôt a vlhkosti vzduchu. Okrem toho aj v zime svieti slnko, ak si vyrazíte na výlet do hôr.

Čo je vhodné na pokožku vášho dieťaťa v zime:

  • voľte kozmetiku čo najviac prírodnú, hypoalergénnu a v ideálnom prípade bez chémie
  • vhodné sú mastnejšie krémy, oleje, masti alebo emulzie, naopak nevhodné sú krémy hydratačné a rýchlo vstrebateľné
  • nezabúdajte aj na UV ochranu, ideálne formou prírodných olejov, ktoré obsahujú prirodzený UV faktor.

Vrstvenie je kľúčové

Ak chodíte celoročne radi do prírody, určite poznáte cibuľový spôsob odievania. Je to najlepšia metóda, ako sa vysporiadať s tým, ak je vám chvíľu zima a chvíľu teplo. Aj vaše dieťa bude chcieť byť chvíľu v chlade a chvíľu napríklad v teple vášho auta. Viac vrstiev oblečenia vám umožňuje ľahšie sa prispôsobiť vonkajšej teplote.

Oblečenie bábätka do kočíka

Bábätko, ktoré ešte nechodí a najčastejšie ho vozíte v kočíku, oblečte tak, ako by ste si chceli chvíľu posedieť s horúcim čajom na záhrade. Na základné oblečenie, ktoré nosí cez deň doma, pridajte určite teplejšiu vrstvu ako sveter alebo mikinu a nejakú teplú kombinézu. Rozhodne by ste si na čaji nepochutili bez ďalšej teplej vrstvy. Praktickým a užívateľsky prívetivým riešením je fusak. Ak je vonku veľká zima, dieťatko vo fusaku prikryte ešte teplou dekou.

Oblečenie bábätka do nosidla

Ak ste skôr nosiaci typ, nezabúdajte na silu tepla ľudského tela. Stačí, ak dieťatko oblečiete bez vonkajšej vrstvy (ak ho nosíte pod nosiacou bundou či kabátom a hrejete ho vlastným telom) alebo rovnako ako do kočíka (ak dieťa nosíte zvonka svojho oblečenia). Nezabúdajte tiež, že najviac telesného tepla uniká cez hlavu, preto by nikdy nemala chýbať čiapka a teplé ponožky alebo návleky na nohy.

Nikdy nezakrývajte bábätku ústa, aj keď je veľká zima. Zrazená para by mu mohla spôsobiť omrzliny okolo pusinky.

Na materiále záleží…

Ponuka detského oblečenia je v súčasnosti taká široká, že sa nemusíte báť len hryzavých pletených svetrov. Najlepšie sú samozrejme vždy prírodné materiály, najmä tam, kde sa odev dotýka kože. Aj kvalitné funkčné oblečenie z iných materiálov vo vonkajších vrstvách môže zabezpečiť potrebný tepelný komfort. Medzi rodičmi frčí napríklad merino.

…a na správnej veľkosti tiež!

Na správnej veľkosti vždy záleží, pri detskom oblečení dvakrát. Aj keď ste “zdedili“ senzačné oblečenie po susedovom chlapcovi, ktorý sa narodil v inom ročnom období ako váš drobec, pravdepodobne vám nebude dobre slúžiť. Predstavte si, že je vám vaše zimné oblečenie väčšie. Zahrialo by vás? Asi nie. Ani vášmu bábätku by nemala byť kombinéza alebo overal úplne tesný či zbytočne voľný. Pri čiapke to platí o to viac.

Sami dobre viete, že malé deti veľmi rýchlo rastú. Môže sa stať, že budete potrebovať zimné oblečenie vo viac veľkostiach. Skôr ako začnete potrebné oblečenie automaticky hľadať v obchodoch, skúste využiť požičovne detského oblečenia. Alebo sa o danej veľkosti informujte u svojich kamarátov a známych. Okrem vašej peňaženky vám poďakuje aj naša planéta, pre ktorú odevný priemysel predstavuje veľkú ekologickú záťaž.

Ako poznám, že je bábätku teplo?

Dieťa do pol roka nedisponuje termoregulačným systémom, preto je veľmi ťažké odhadnúť, ako ho obliekať doma, nieto potom vonku. Situáciu navyše sťažuje aj fakt, že novorodenci majú veľmi často studené ruky a nohy. Aj keď vás na to budú príbuzní stále upozorňovať, neznamená to, že je vášmu dieťaťu zima!

Najspoľahlivejším ukazovateľom je zátylok bábätka. Ak nahmatáte studený krk, mala vaša mamička alebo babka pravdu: prioblečte ho, je mu zima. Keď ucítite spotený krk, pokojne mu jednu vrstvu zložte.

Každé bábätko je jedinečné, preto je dôležité pozorne sledovať reakcie vášho dojčaťa na rôzne teplotné podmienky. Sledujte jeho pohodu a prispôsobujte oblečenie podľa potreby. Určite sa hodí nosiť so sebou jednu extra vrstvu (a niečo na prezlečenie, keby jedna z vrstiev na telíčku nevyhovovala).


Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x