„Plávame“ s bábätkom a batoľaťom

 

  • Dojčenské plávanie predstavuje veľmi populárnu aktivitu pre rodičov s dojčatami a batoľatami. 
  • Najmä vo veľkých mestách rastie ponuka klubov, ktoré plávanie pre najmenších ponúkajú, geometrickým radom.

 

Dieťa je pasívne zvyknuté na vodné prostredie ešte z prenatálneho prostredia. Pohyby, ktoré dojča vo vode robí, preto pripomínajú plávanie, ale sú spontánne, lebo dojčatám chýbajú motorické schopnosti. No „skúsenosť“ z pohybu v plodovej vode spôsobuje, že pobyt vo vode je pre väčšinu detí príjemný.

Aktívnym prirodzeným pohybom vo vode deti získavajú nové rôznorodé skúsenosti, osvojujú si nové zručnosti, tak motorické, ako aj sociálne, rozvíjajú svoje poznanie, komunikačné schopnosti, osamostatňujú sa. Každé dieťa je však iné, väčšinu hry vo vode baví, no niektoré deti nie sú novým prostredím a pohybom nadšené a celé lekcie prekričia. Vzhľadom na relatívne vysokú finančnú náročnosť si preto dohodnite ukážkovú hodinu.

Prečo chodiť „plávať“?

Cieľom kurzu dojčenského a batolivého plávania nie je naučiť bábätko rôzne plavecké spôsoby, ale naučiť ho nebáť sa vody a pripraviť ho na samotnú výučbu plávania. Deti, ktoré chodia plávať v ranom veku, skôr získajú cit pre vodu a je pravdepodobné, že sa naučia skôr a dobre skutočnému plaveckému štýlu.

Nesmieme ignorovať sociálny a emočný faktor – plávanie by malo prinášať rodičom aj dieťaťu hlavne radosť zo spoločnej hry a pobytu vo vode, poskytnúť priestor na stretnutie s vrstovníkmi. Dieťa sa tiež väčšinou po prvýkrát stretne s povinnosťou počúvať pokyny od inej dospelej osoby (plávacej „tety“).

Ďalšie prínosy plávania:

  • podporuje psychomotorický vývoj, koordináciu a hrubú motoriku,
  • deti sa postupne otužia – posilňuje sa imunitný systém a celková odolnosť organizmu,
  • plávanie priaznivo ovplyvňuje srdcový a cievny systém,
  • riadený pohyb vo vode s kvalifikovanou inštruktorkou pomáha k odstráneniu a prevencii rôznych nedostatkov a chýb držania tela,
  • prehlbuje spánok a posilňuje chuť do jedla,
  • spestruje rodičovskú dovolenku – plávanie bábätiek je jedna z mála pohybových aktivít pre deti už takmer od narodenia.

No existujú aj určité riziká, ktorým však možno starostlivým výberom klubu predísť:

  • Z chlórovanej vody sa uvoľňujú škodlivé zlúčeniny chlóru – chloramíny, ktoré dráždia sliznice, pokožku a dýchacie cesty a môžu byť spúšťačom astmy. Niektoré kluby však používajú čistenie a dezinfekciu vody na inom ako chlórovom základe.
  • Je možný častejší výskyt infekcií dýchacích ciest, zápalov očí a uší. Prevenciou je nechať dieťa po pobyte vo vode dlhšie zadaptovať sa na vonkajšie podmienky v priaznivých priestoroch, nebrať dieťa na plávanie, ak je choré.
  • Z bazénu si môžete priniesť „suvenír“ v podobe plesní alebo bradavíc – odporúča sa použitie bazénovej obuvi, a to aj pre dieťa, len čo začne istejšie chodiť.

Ako prebieha plávanie?

Plávať možno začať už s najmenšími deťmi – v podstate ihneď po zahojení pupočníkového kýpťa. Niektoré kluby ponúkajú inštruktorku, ktorá za vami príde až domov a bude s vaším dieťaťom „plávať“ v domácej vani.

Od pol roka už chodia deti do bazéna aj s rodičmi – väčšinou až do štyroch rokov. Formou hier, riekaniek a za pomoci rôznych pomôcok sa dieťa naučí postupne ponoriť hlavu pod vodu, dýchať do vody, splývať na chrbte aj na brušku, potápať sa a orientovať sa pod vodou aj skákať do vody.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Cvičenie s deťmi od 1 do 1,5 roka

Ako si vybrať klub?

Ideálne je preštudovať ponuku vo vašom okolí a spýtať sa iných mamičiek na ich skúsenosti. Nemá cenu cestovať niekam veľmi ďaleko – ak bude dieťa plávanie baviť, budete chodiť aj napr. niekoľko mesiacov. Do klubu sa choďte osobne pozrieť a všímajte si tieto veci:

  • Ako sú organizované spoločné priestory (Bude sa mať dieťa kde zahrať po skončení plávania? Budete ho tam môcť nakŕmiť? Je možnosť vysušenia vlasov sušičom? Dá sa vnútri zaparkovať kočiar?)
  • Ako vyzerajú sprchy a šatňa (Je kam položiť dieťa pri prezliekaní? Koľko je prebaľovacích pultov, spŕch, wc? Ako často sa umývajú?)
  • Ako vyzerá bazén a jeho okolie (Ako sa čistí voda? Akú má teplotu voda a vzduch? Je bazén uzavretý len pre dojčatá, alebo je určený aj pre verejnosť? Čo sa robí pri znečistení vody dieťaťom?)

Pohovorte si s kompetentnou osobou o možnostiach a organizácii kurzov. Zaujímajte sa o tieto veci:

  • Je klub členom Asociácie Vodné deti?
  • Koľko je inštruktorov, akú majú kvalifikáciu?
  • Koľko detí je v skupine a aké staré deti plávajú spolu?
  • Aký je prevádzkový poriadok? – hygiena, bezpečnosť, organizácia kurzu atď.
  • Ceny a storno podmienky a možnosti náhrad zameškaných kurzov.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x