Domáca prehliadka novorodenca od pediatra

  • Z pôrodnice odchádzate už objednaní na prvú kontrolu u vášho pediatra. 
  • Ta musí prebehnúť do troch dní od prepustenia z pôrodnice. 
  • Viete, že vás doktor môže navštíviť aj doma?

Pediatra si pre svojho novorodenca vyberáte už počas tehotenstva. Po pôrode sa potom k nemu iba jednoducho objednáte na prvú kontrolu. Toto vyšetrenie je v prvých dňoch života bábätka kľúčové, pretože môže odhaliť problémy, ktoré si mamička nemusí všimnúť. Dozviete sa tiež ďalšie rady o starostlivosti a dojčení vášho dieťatka.

Ako prebieha prvá prehliadka u pediatra 

  • Odovzdáte prepúšťaciu správu a ďalšie dokumenty z pôrodnice, ktoré sa týkajú vášho dieťatka.
  • Sestra založí novorodencovi kartu, kde vyplní okrem vašich kontaktných údajov tiež dôležité informácie o vašej rodinnej  anamnéze.
  • Podpíšete registračný list, ktorým oficiálne prihlásite svoje dieťatko do jeho ambulancie a lekár to potom oznámi zdravotnej poisťovni
  • Pripravte si zdravotný preukaz vášho bábätka, ktorý ste dostali v pôrodnici.
  • Pediater dieťatko prehliadne, popočúva, zváži a zmeria.
  • Odovzdá vám aj ďalšie rady ohľadne starostlivosti a dojčení vášho dieťatka. 
  • Každá preventívna prehliadka je tiež príležitosťou, kedy máte možnosť položiť svoje otázky.
Rada pre vás

Zapisujte si svoje otázky pre pediatra priebežne na papier, ktorý potom vezmete so sebou do ordinácie. Vďaka tomu na nič dôležité nezabudnete. Nevyhovuje vám papier? Zapisujte si dôležité informácie o vašom dieťatku do mobilnej aplikácie Nutrimimi.

Návšteva lekára u vás doma

Ak návšteva ordinácie nie je vo vašich silách, lekár vyšetrí bábätko aj u vás doma. Niektorí pediatri (najmä tí v menších obciach) praktizujú prvú návštevu dieťatka v domácom prostredí automaticky a pri objednaní vám túto možnosť rovno ponúknu. Domáca návšteva pediatra je hradená zo zdravotného poistenia.

Vždy ide o vzájomnú dohodu medzi lekárom a rodičmi bábätka. Ak budete vy aj vaše dieťatko zdravé, nie je nutné, aby k vám domov niekto chodil. Preventívne vyšetrenia novorodencov v ordinácii lekára prebiehajú tak, aby sa bábätká nestretli s inými chorými pacientami.

Pravidlá vyšetrenia dieťatka v domácom prostredí

  • Rozhoduje zdravotný stav dieťaťa a matky.
  • Rozhoduje režim ordinácie - niektorí pediatri navštevujú mamičky bežne, iní len vo výnimočných prípadoch (choroba, zranenie a pod.).
  • Návšteva sa dohodne podľa časových možností lekára, teda mimo jeho ordinačné hodiny.
  • Informujte sa o možnosti vyšetrenia telefonicky u svojho pediatra.
Mohlo by vás tiež zaujímať: Starostlivosť o detský zadoček

Autor: Markéta Slomková

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x