Viete, kde hľadať dobrého pediatra?

  • Niet nad dobrého detského lekára, predsa len, s vaším dieťaťom strávi 19 rokov. 
  • Preto vyberajte dôkladne a nechajte si poradiť od vašich kamarátiek s malými deťmi.

Svojho pediatra by ste mali mať vybraného už v čase, keď čakáte bábätko. Môže sa však stať, že ste si nevybrali práve najlepšie, takže sa obzerajte ďalej. Nemusíte sa báť, na zmenu lekára máte plné právo!

Kde hľadať a ako

Možností výberu je veľa. Na internete napríklad na stránkach www.zoznamlekarov.sk, www.lekar.sk alebo pomocou Zlatých stránok. Najlepšie si však vyberiete prostredníctvom priateľov či známych, ktorí vám niekoho odporučia.  

Pri výbere dbajte aj na vzdialenosť

Urobte si vlastný prieskum medzi kamarátkami, zvážte vzdialenosť (predsa len, s bábätkom navštevujete lekára pomerne často, a to nielen kvôli očkovaniu, ale aj kvôli najrôznejším detským chorobám, ktorých je v batoliacom veku neúrekom). Zvážte tiež, či uprednostňujete ženu, alebo muža (niekomu na pohlaví záleží), napíšte si, čo všetko sa chcete lekára spýtať (napríklad, či je priaznivo naklonený alternatívnym metódam ako homeopatia).

Osobné stretnutie pomôže pri rozhodovaní

Určite nie je na škodu, keď pediatra osobne navštívite v ordinácii. Jeho odpovede a správanie mnohé naznačia a uľahčia vám rozhodovanie. Ak vám nie je sympatický a nepáči sa vám jeho správanie, alebo máte dokonca pocit, že mu nemôžete dôverovať, hľadajte ďalej, aj keby ste mali obísť ďalšie tri či štyri ordinácie. Vzájomná dôvera medzi lekárom a matkou je dôležitá, tak ju budujte! 

Prečítajte si 7 rád na podporu imunity vášho dieťaťa

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x