Imunita detí v lete

Hovoríte si, že v lete nie je nutné podporovať imunitu vášho dieťaťa? Omyl, práve letná dovolenka a cestovanie imunitný systém testujú.

O imunitu dieťaťa sa starajte aj po prvých narodeninách

Dovolenka a cestovanie s ňou spojené je pre deti nepochybne prínosné. Vďaka poznávaniu nových miest sa dieťa naučí nielen prijímať zmeny, ale dovolenka so sebou prináša aj výzvy pre detskú imunitu.

Zmena prostredia a stravy, spoznávanie nových ľudí, to všetko kladie vyššie nároky na detský organizmus, predovšetkým na vyvíjajúci sa imunitný systém.

Bohužiaľ, mnohé mamičky sa domnievajú, že imunitu majú deti vybudovanú do prvých narodenín, a to je veľký omyl. Imunitný systém sa stále vyvíja a to aj v batoľacom veku. Preto je vhodné imunitný systém podporovať priebežne počas celého roka.

Čo všetko môžete urobiť pre podporu imunity dieťaťa?

Čo všetko môžete urobiť pre podporu imunity dieťaťa?

Zmena prostredia, podnebia i stravy môže predstavovať pre organizmus dieťaťa veľkú výzvu a testovanie jeho imunitného systému. Medzi najčastejšie problémy, ktoré trápia vašich najmenších na dovolenke patria hnačky, horúčky, virózy a zápaly stredného ucha.

Dôležitá je prevencia

Podporujte imunitu dieťaťa počas celého roka. Na normálne fungovanie imunity je nevyhnutný dostatok kvalitného spánku a odpočinku a primeraná dávka pohybu ideálne na čerstvom vzduchu. Vyhýbajte sa zjavne chorým ľuďom a dbajte na hygienu rúk aj hygienu pri príprave stravy.

Veľmi dôležité je celoročné podporovanie imunity prostredníctvom vhodnej a vyváženej stravy, v ktorej môžete využiť aj batoľacie mlieka, ktoré sú obohatené o vitamíny C a D, ktoré prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému.

Pozor na stravu

Na dovolenke dávajte pozor aj na to, aké potraviny kupujete a akú vodu pijete. Aby ste predišli črevným problémom, dávajte prednosť balenej vode. Najmenším deťom podávajte vodu prevarenú, pre dojčatá (teda dieťa do jedného roka) voľte vodu s označením vhodnosti pre dojčatá. Ovocie a zeleninu vyberajte také, ktoré môžete najskôr olúpať a umyť. 

Vhodnejšie môžu byť aj ďalšie druhy balených potravín. Dbajte na hygienu aj pri príprave jedál. Vhodnou voľbou môžu byť aj dojčenské kaše, príkrmy a ovocné vrecká, pri ktorých máte istotu, že kvalitou i bezpečnosťou zodpovedajú dojčenskej strave. Vyberajte tak prednostne produkty s vekovým určením - u nich máte istotu, že sú pre daný vek dieťatka vhodné.

Nezabudnite, že výživa je jedným z dôležitých faktorov ovplyvňujúcich správne fungovanie imunitného systému. Nech si dovolenku a slnko naplno užijete.

Nezabudnite si pribaliť lekárničku

Lekárnička na kratšie výlety cez deň (do batôžku) by mala obsahovať okrem iného dezinfekciu, rýchloobväz v rôznych veľkostiach (praktický je tiež obväz v spreji), chladivý gél na hryzenie od hmyzu a elastické ovínadlo. Chráňte kožu opaľovacím krémom s dostatočným faktorom a opakovane krémujte hlavne nos, zadnú stranu krku, ramená a priehlavky.

Samozrejme záleží, kde presne sa budete pohybovať. Vo väčších mestách nie je problém potrebné veci dokúpiť v lekárni. Cez víkend a v neskorších večerných hodinách zamierte do obchodného centra, v ktorom majú lekárne dlhšiu otváraciu dobu. Ak je vaše dieťa alergické na bodnutie hmyzom, majte lieky neustále pri sebe.

Pri pobyte v prírode zvoľte oblečenie s dlhými nohavicami a rukávom, pribaľte repelent proti kliešťom a pinzetu na ich vytiahnutie.

Na dlhšie výlety a pobyty nezabudnite lieky, ktoré tlmia bolesť a pôsobia protizápalovo: s obsahom paracetamolu aj ibuprofénu – podľa odporúčania vášho lekára. Oplatí sa tiež mať po ruke lieky na zažívacie problémy a proti hnačke. Aj v lete je možné prechladnúť, a preto oceníte, keď budete mať po ruke prípravky na nádchu a kašeľ. Ak idete autom alebo plánujete v priebehu dovolenky výlety autobusom, nezabudnite pribaliť lieky na nevoľnosť.

Samozrejmosťou je pribaliť pravidelne užívané lieky. Pri ceste lietadlom ich odporúčame mať v príručnej batožine. Lietadlo môže nabrať dlhšie oneskorenie a batožina môže za vami do hotela doraziť až s niekoľkodňovým oneskorením.


Vyskúšajte pokračovacie dojčenské mlieko Nutrilon 

Vyskúšajte pokračovacie dojčenské mlieko Nutrilon

Každé bábätko je jedinečné. Sú tie, čo plačú, tie, čo sú spokojné, tie, ktoré skúšajú svoju imunitu, aj tie, ktoré sa budia v noci.

Po vzore materského mlieka, Nutrilon následné mlieka obsahujú živiny pre podporu imunitného systému* každého bábätka.


Pre podporu imunity*

  • látky prirodzené materskému mlieku**
  • imunoživiny*
  • bez palmového oleja

Jedinečné pokračovacie dojčenské mlieko Nutrilon Advanced 2 s unikátnou zmesou oligosacharidov*** a s receptúrou špeciálne vyvinutou pre podporu imunity* vášho bábätka. 




PO VZORE MATERSKÉHO MLIEKA

Jedinečné pokračovacie dojčenské mlieko Nutrilon Advanced 2 s unikátnou zmesou oligosacharidov*** a s receptúrou špeciálne vyvinutou pre podporu imunity* vášho bábätka. . Jedinečná receptúra je inšpirovaná 50-ročným výskumom materského mlieka. Starostlivo vybrané ingrediencie sú prispôsobené výživovým potrebám bábätiek. Bez palmového oleja.


*Imunoživiny - obsahuje vitamíny C a D, ktoré prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému. Všetky následné mlieka obsahujú vitamíny C a D podľa požiadaviek legislatívy.

**Obsahuje vitamíny C a D, kyselinu dokosahexaenovú (DHA) a kyselinu arachidónovú (ARA), ktoré sa prirodzene vyskytujú v materskom mlieku. Všetky následné mlieka obsahujú vitamíny C, D a DHA podľa požiadaviek legislatívy.

*** Obsahuje oligosacharid materského mlieka 3´GL (3´galaktosyllaktóza), ktorý prináša náš unikátny proces výroby, a tiež zmes oligosacharidov GOS/FOS.

Dojčenie je najlepším spôsobom výživy detí. Dojčenská výživa by mala byť používaná na odporúčanie lekára. Batoľacie mlieka majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy dieťaťa. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. 

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x