Príznaky pôrodu

Existuje niekoľko príznakov, ktoré vás uistia, že je už čas ísť do nemocnice. Je to napríklad odtok plodovej vody alebo pravidelné kontrakcie. Ako prebiehajú?

456543061

Nastávajúca mamička by mala bez otáľania ísť do pôrodnice:

  • ak nastúpia pravidelné kontrakcie po 10 - 15 minútach,

  • ak odtečie plodová voda alebo ak má na odtok plodové vody podozrenie,

  • ak zle cíti pohyby plodu alebo sú pohyby plodu bolestivé alebo nezvyčajne intenzívne,

  • ak začne krvácať (niekedy sa môže objaviť zašpinenie po vyšetrovania alebo po pohlavnom styku, čo nemusí znamenať nič zlé akékoľvek krvácanie jasnou krvou však môže signalizovať veľmi vážny problém).

Kontrakcie

Ak sú kontrakcie po 10 - 15 minútach, mala by nastávajúca mamička radšej odísť do pôrodnice. Sťah maternice trvá približne pol minúty a býva často sprevádzaný pocitmi tupého tlaku v dolnej polovici brucha alebo bolesťami v krížoch. Ako spoznám kontrakcie?

Odtok plodovej vody

Časť pôrodov (20 - 30%) začína tým, že bez prítomnosti kontrakcií odtečie plodová voda:

  • odtok plodovej vody môže byť náhly, zrazu odtečie pomerne veľké množstvo tekutiny,

  • plodová voda môže odtekať aj postupne v menšom množstve,

  • plodová voda je číra, sfarbenie plodovej vody dozelena alebo s prímesou krvi môžu signalizovať problémy,

  • odtok plodovej vody nemusí byť sprevádzaný kontrakciami.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Priebeh pôrodu - prvá doba pôrodná
pozor!

Už len pri podozrení na odtok plodovej vody vyhľadajte odbornú pomoc. Preukázaný odtok plodovej vody je jednoznačným dôvodom na prijatie do nemocnice, bez ohľadu na to, v ktorom týždni tehotenstva sa žena nachádza. Tehotná žena i jej plod môžu byť totiž ohrozené niektorými pôrodníckym komplikáciami, predovšetkým infekciami.

Výtok z pošvy

To, že sa v tehotenstve objaví masívnejší výtok z pošvy, ešte nemusí vždy znamenať, že ide o odtok plodovej vody. Môže ísť o normálny tehotenský výtok, ktorý je koncom tehotenstva hojnejší, o únik malého množstva moču alebo o zápalový výtok. Tehotná žena však má len obmedzené možnosti, ako tieto varianty od seba rozlíšiť.

Odchod hlienovej zátky

Odchod hlienovej zátky môže byť tiež signálom, že sa blíži čas pôrodu. Prejaví sa ako prítomnosť hustého hlienu, niekedy aj s malou prímesou krvi, na vložke či spodnej bielizni. Ak však nenastúpia kontrakcie, nie je to samo o sebe považované za začiatok pôrodu.

Mohlo by vás zaujímať:  Ako prebieha príjem do pôrodnice pred pôrodom?

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x