Kŕmenie predčasne narodených detí

Predčasne narodené dieťa nedokáže tak dobre sať, ako donosené bábätko a zároveň jeho tráviace orgány sú menej vyvinuté, takže potrebuje menej mliečka, ale zato výživnejšie.

A beautiful 28 year old woman holding and feeding her sleeping 2 days old daughter.

Ak sa vaše dieťa narodilo predčasne, nemalo možnosť vyvinúť sa tak, ako príroda zamýšľala. Málo mamičiek a oteckov očakáva, že sa stretnú so svojím maličkým tak skoro. Nezabúdajte ale, že pomoc a odborný prístup lekárov a zdravotných sestier a vaša veľká láska môžu robiť zázraky.

Kŕmenie nedonosených detí

Kým nie sú väčšie a silnejšie, potrebujú nedonosené deti viac živín a energie ako donosené deti. Technika kŕmenia nedonosených detí tiež môže byť odlišná, pretože pre nedonosené deti je satie a prehĺtanie ťažšie , takže dojčenie alebo kŕmení z fľaše pravdepodobne spočiatku nebude možné.

Ako sú nedonosené deti kŕmené v pôrodnici

V závislosti na tom, aký druh výživy dieťa potrebuje, existuje niekoľko spôsobov, ako môže byť nedonosené dieťa kŕmené. Ak je to možné, prvou voľbou je samozrejme materské mlieko rovnako ako u donosených detí. Aj keď zatiaľ nie je možné kŕmiť vaše dieťa priamo , nepodceňujte význam vášho blízkeho kontaktu – keď dieťa vie, že ste nablízku, pomôže mu to cítiť sa bezpečne a iste.

  • Nedonosené deti môžu byť vo vážnejších prípadoch kŕmené vnútrožilovo (priamo do krvného obehu), aby im bol zaistený plynulý prísun živín.

  • Nedonosené deti, ktoré nie sú schopné sať priamo z prsníka, ale nepotrebujú byť vyživované vnútrožilovo je možné kŕmiť odstrekovaným materským mliekom cez hadičku, ktorá vedie z nosa priamo do žalúdka.

  • Ak je dieťa už vyzretejšie, je možné prejsť na kŕmenie striekačkou alebo iné alternatívne spôsoby kŕmenia. Ošetrujúca sestra vám všetko vysvetlí.

  • Aj predčasne narodené dieťa môže sať z prsníka - vždy však záleží na stupni jeho vyzretosti a jeho zdravotnom stave. Sestra a lekár vám ukážu, aký spôsob kŕmenia je najvhodnejší v danom období pre vaše bábätko.

  • Do materského mlieka sa pridáva výživový doplnok pre jeho obohatenie - je to preto, že dieťa ešte nestrávi tak veľké množstvo mlieka, ktoré potrebuje.

  • U predčasne narodeného dieťaťa je žalúdok malý a jeho tráviaci systém nevyvinutý, takže zvyčajne potrebuje menšie množstvo potravy , ktorá je však výživnejšia a musí ju dostávať častejšie ako donosené dieťa .

Prečítajte si aký je vývoj nedonoseného dieťaťa a podporiť vzájomný vzťah v článku   Starostlivosť o predčasne narodené deti.

Kŕmenie nedonosených detí doma

Pokrok nedonosených detí je starostlivo sledovaný, aby sa zabezpečilo, že budú priberať na váhe a dobre sa vyvíjať predtým, než môžu byť prepustené domov. Do tej doby by ste mala byť zvyknutá na stravovací režim vášho dieťatka a poznať príslušné techniky kŕmenia.

Dojčenie vášho nedonoseného dieťaťa

Dúfajme, že budete schopná začať dojčenie už v nemocnici a budete v ňom môcť pokračovať aj doma. Nezabúdajte, že na dojčenie nedonosených detí sa hodia iné polohy ako pre donosené deti. Kým sa vaše dieťa nedokáže nakŕmiť samo z vášho prsníka, môžete pokračovať v odsávaní a kŕmení materským mliekom inou technikou, takže dieťa nepríde o dôležité látky z vášho materského mlieka.

Kŕmenie dojčenským mliekom

Niekedy aj napriek všetkej snahe nebudete mať dostatok mlieka pre vaše dieťa. Nemusíte sa obávať, že by vaše bábätko trpelo. Potom, čo bude vaše dieťa prepustené domov, môže mu lekár predpísať špeciálne dojčenské mlieko (takéto mlieko svojim zložením zodpovedá zvýšeným výživovým požiadavkám nedonosených detí). Pred odchodom z nemocnice vám personál ukáže, ako máte vaše dieťa kŕmiť, takže doma budete pokračovať v obvyklom režime. Ak bolo vášmu dieťaťu predpísané špeciálne mlieko pre nedonosené deti, potom by malo byť po čase schopné prejsť na bežné dojčenské mlieko. Váš lekár vám poradí, kedy je na to vaše dieťa pripravené.

Problémy pri kŕmení

Aj u donosených detí sa vyskytujú problémy pri kŕmení ako nadbytok vzduchu v žalúdku a dojčenská kolika . Nedonosené deti sú k týmto problémom ešte náchylnejšie kvôli ich nezrelému tráviacemu systému. Existujú určité opatrenia, ktorými môžete minimalizovať pravdepodobnosť výskytu problémov:

  • Pokúste sa zabezpečiť, aby dieťa neprehĺtalo príliš veľa vzduchu. Ak kŕmite z fľaše, môže pomôcť použitie cumlíku s menším otvorom a antikolikové fľaše.

  • Kŕmte dieťa v čo najzvislejšej polohe.

  • Po kŕmení ho nechajte riadne odgrgnúť.

Čo ak je dieťa vyčerpané

Ďalší bežný problém pri kŕmení, ktorý sa vyskytuje u nedonosených detí, je ten, že často pokračujú v saní, bez ďalšieho pitia mlieka . Nenutritívne satie ich môže vyčerpať ešte predtým, než budú dostatočne nakŕmené , takže dávajte pozor na signály únavy u dieťaťa – napr. spomalenie tempa satia.

Riešenie

V tom prípade, vaše dieťa pravdepodobne potrebuje prestávku. Musíte ho teda jemne odtiahnuť od vášho prsníka alebo mu odobrať fľašu, aby ste mu dala možnosť nadýchnuť sa a oddýchnuť si.

Poradňa odborníkov

Ak ste si nie istá ohľadom výživy, neváhajte a kontaktujte naše odborné poradkyne.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x