Masáže pre predčasne narodené deti

  • Keď už máte svoje predčasne narodené bábätko doma, je potrebné aby dieťatko spalo v správnej polohe a bolo chránené pred infekciou z vonkajšieho prostredia.

Spánkové polohy pre nedonosené dieťa

Počas pobytu v pôrodnici môžu deti stráviť väčšinu svojho života spánkom na brušku. Teraz keď ste konečne dorazili domov, ste požiadané, aby ste zabezpečili, aby vaše dieťa spalo na chrbte - týmto môže redukovať riziko SIDS (syndróm náhleho úmrtia dojčiat) alebo úmrtia dojčaťa v spánku.

Výhody masáže predčasne narodených detí

Masáž môže pomôcť zlepšiť jeho imunitný a obehový systém, trávenie a stav pokožky a váš upokojujúci dotyk ho tiež môže pomôcť ukolísať k spánku. Na trhu je k dispozícii mnoho publikácií s masážnymi technikami, rovnako ako internetových článkov, ktoré ukazujú, ako na to.

Niekoľko rád, ktoré je treba mať na pamäti:

  • vyberte si tichú a teplú miestnosť, aby vášmu dieťatku nebola zima,

  • položte pod bábätko pohodlnú a vodeodolnú podložku - ideálne je vymeniteľná podložka,

  • uistite sa, že sú vaše ruky jemné a teplé,

  • vyberte olej, ktorý je bezpečný pre bábätká. Skvelý je detský olej, rovnako ako panenský olivový alebo mandľový olej , ale nezabudnite, že vaše nedonosené bábätko môže byť na oleje citlivejšie.

Ak sa bojíte použiť príliš veľký tlak

Zavrite si jedno oko a jemne zatlačte prstom na očné viečko, ale prestaňte, ako to bude nepríjemné. To vám pomôže zistiť, ako jemne by ste mali masáž vykonávať. Ak je ale bábätko veľmi malé, mali by ste tlak ešte zmierniť.

Ochrana vášho bábätka pred infekciou

Ak bolo vaše dieťa nedonosené alebo malo problémy s dýchaním, môže jeho imunitný systém potrebovať špeciálnu pomoc, kým nebude silnejší. Ale je veľa vecí, ktoré môžete urobiť pre obmedzenie rizika nákazy vírusmi alebo prechladnutia:

  • počas prvých týždňov sa vyhýbajte rušným verejným miestam a veľkým skupinám malých detí,

  • vyhýbajte sa nákupným centrám a ostatným klimatizovaným budovám ,

  • poproste návštevy, aby si umyli ruky ešte predtým, než sa dotknú vášho dieťaťa,

  • vyhýbajte sa všetkým osobám s prechladnutím alebo horúčkou.

Čo robiť, ak je dieťa nepokojné

Nemajte obavy, ak bude vaše dieťa po príchode trochu nepokojné - príčinou je často zmena prostredia z nemocničného na domáce , ak jeho teplota zostáva normálna a ak je kŕmenie a spanie v poriadku, jedná sa jednoducho o súčasť aklimatizačného procesu. Ak vás ale niečo znepokojuje, konzultujte to s vaším pediatrom.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x