Mastitída: ako liečiť zápal prsníka

  • Zápal prsníka (mastitída) a upchatý mliekovod patria medzi najčastejšie bolestivé problémy pri dojčení. 
  • Poradíme vám, ako im predísť a ako uľaviť od bolesti, ak problémy nastanú.

Mastitída je zápal prsníka, ktorý sa najčastejšie objavuje u dojčiacich žien, zvyčajne v období okolo 3. týždňa po pôrode, ale nie je to pravidlom. Tento zápal je vyvolaný baktériou, kedy je zvyčajne vstupnou bránou trhlinka alebo ranka na bradavke. Je však nutné upozorniť, že mastitída sa pomerne často zamieňa s retenciou mlieka (upchatým mliekovodom), ktorý je v šestonedelí výrazne častejší a nejde v podstate o skutočný zápal.

Zápalové ochorenia prsníka v šestonedelí patrí medzi najzávažnejšie problémy pri dojčení. Obe tieto diagnózy sú typické bolestivým zdurením v prsníku, pričom upchatý mliekovod nie je nutné riešiť antibiotickou liečbou. Aby sa mamičky viac orientovali v tejto problematike, stručne vysvetlíme rozdiely.

Ako rozpoznať zápal prsníka?

Ako sme už písali, mastitída je zápal prsníka, ktorý je spôsobený baktériou (najčastejšie Staphylococcus aureus), kde je vstupnou bránou trhlinka alebo poranenia na bradavke mamičky. Prenos infekcie je možný z nosohltana dojčaťa alebo pri manuálnom kontakte s bradavkou. Mastitída na rozdiel od retencie mlieka väčšinou postihuje vonkajšie kvadranty prsnej žľazy a často bývajú postihnuté aj lymfatické uzliny (v oblasti podpazušia). U retencia mlieka je zdurenie lymfatických uzlín výnimočné.

Čo robiť v prípade mastitídy?

  • dojčenie je pre dieťa bezpečné, pretože telo matky uvoľňuje pri zápale protilátky vo zvýšenej miere,
  • dojčenie nie je nutné prerušovať ani pri teplote nad 38° C, pokiaľ je však mamička veľmi vyčerpaná, je možné mlieko odstriekať,
  • dojčiť z postihnutého prsníka, ako bolesť dovolí,
  • odstriekavanie mlieka nie je vhodné do úplného vyprázdnenia prsníka, ale len do pocitu úľavy mamičky,
  • prsiam doprajeme studené zábaly (intenzívne, minimálne 45 - 60 minút),
  • pred dojčením prsník nahrejte, mierne odsajete, aby došlo k uvoľneniu napätia a dieťa lepšie uchopilo bradavku,
  • pri dojčení smerujte bradu dieťaťa k postihnutému miestu,
  • ak dieťa pije menej, je nutné odstriekať do úľavy,
  • mnohé problémy s dojčením vznikajú z preťaženia a stresu, preto je pre mamičky v období šestonedelia dôležité pokojné prostredie a pomoc rodiny,
  •  vyskúšať můžete aj tvarohové zábaly, obklady z kapustových či hroznových listov.

Prevencia zápalu prsníka

Aj keď sa mamičky snažia robiť všetko preto, aby zabránili mastitíde, môže sa objaviť. Vhodné je už počas tehotenstva skontrolovať typ bradaviek a v prípade plochých alebo vpáčených bradaviek si nechať odporučiť po konzultácii s gynekológom od 6. mesiaca gravidity formovače bradaviek.

Počas dojčenia je potom v prvom rade nutné dodržiavať hygienu prsníkov, starať sa o ne, ošetrovať bradavky vhodnými mastičkami, zabrániť vzniku trhliniek a zranenia. Tie najčastejšie vznikajú pri nesprávnej technike dojčenia a nesprávnom prisávaní dieťaťa. Ak má mamička pochybnosti, alebo si nie je istá, či robí všetko správne, je vhodné sa poradiť s laktačnou poradkyňou.

Ako spoznať upchaté mliekovody?

Upchaté mliekovody (retencia mlieka) sú typické bolestivým zdurením prsníka , ktorý môže byť sprevádzaný aj miernym začervenaním, niekedy tiež zvýšenou teplotou. Tento problém sa pomerne často zamieňa s mastitídou, pretože majú niekoľko spoločných znakov.

Príčinou je blokáda jedného z mliečnych vývodov, k tomu môže dôjsť pri zlej manipulácii (napr. nevhodným priložením a následným "vypätím" prsníka v tejto oblasti) a zároveň upchatím mliekovodu zaschnutým mliekom. Následne vzniká opuch. Uvoľnenie mlieka z prsníka môže byť tiež obmedzené stresom, strachom z bolesti či vyčerpaním šestonedieľky. Tento problém však vo väčšine prípadov nevyžaduje antibiotickú liečbu a spontánne prejde v priebehu niekoľkých dní. Pri upchatí mliekovodov môže byť dieťatko nepokojné v období dojčenia na postihnutej strane, pretože tok mlieka môže byť pomalší ako zvyčajne.

Čo robiť v prípade retencie mlieka?

  • ľadové obklady,
  • jemná reflexná masáž postihnutého miesta smerom k bradavke,
  • neprerušovať dojčenia,
  • neobmedzovať dobu dojčenia,
  • brada bábätka má pri dojčení smerovať k postihnutému (bolestivému) miestu, ak je to možné,
  • jednorazové teplé obklady pred dojčením - pre lepšie spustenie mlieka,
  • zmena polohy pri dojčení, vhodné je futbalové držanie,
  • vhodné je aj čiastočné odstriekavanie mlieka pred dojčením, ktoré dopomôže k sformovaniu ploskej bradavky a umožní sa dieťaťu lepšie prisatie sa.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Zásady správného dojčenia

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x