Ploché nohy u detí a ich náprava

  • Máte podozrenie, že má vaše dieťa ploché nohy? 
  • Je veľmi ľahké to otestovať a takisto existujú cvičenia na prevenciu alebo nápravu plochých nôh.
Babys feet

Prinášame vám hneď 3 spôsoby, ako si doma môžete otestovať, či má vaše dieťa správny tvar chodidla. Zameriame sa tiež na prevenciu vzniku plochých nôh a povieme si o dvoch metódach cvičenia, ktoré môžete používať v prípade, že u dieťaťa ploché nohy zistíte.

1. Testy na ploché nohy

Test v kúpeľni

K jednému z najjednoduchších testov na ploché nohy patrí napr. test v kúpeľni. Cieľom tohto testu je získať odtlačok chodidla dieťaťa. Ak má teda vaše dieťa nožičku ešte mokrú, postavte ho na suchú dlažbu, prejdite sa spolu a sledujte odtlačok jeho nohy. Hodnotenie kvality odtlačku je popísané nižšie.

Test s farbou

Ak budete chcieť presnejšie odtlačky chodidla, natrite nožičku dieťaťa farbou. Ako vhodné sú vodové farby, temperové farby, či iné farby určené pre prácu detí, ktoré nie sú zdraviu škodlivé. Potom, s dobre natretými chodidlami, postavte dieťa na veľký hárok papiera, popr. nechajte dieťa prejsť cez papier. Týmto testom budete imitovať tzv. plantogram, ktorý sa bežne profesionálne používa pri vyšetrení funkcie chodidla v ortopedických ambulanciách.

Test so zrkadlom

Pri treťom možnom spôsobe, ako otestovať kvalitu vytvorených klenieb, potrebujete väčšie zrkadlo a akúkoľvek presklenú plochu, ktorá je uložená v horizontálnej rovine aspoň 10 cm nad zemou. Vhodný bude napríklad konferenčný presklený stolík vo vašej obývacej izbe. Dieťa postavte na sklenenú plochu stolíku a pod sklo na zem vložte zrkadlo. Tento spôsob testu bude najpresnejší, lebo v zrkadle uvidíte presný odtlačok chodidla a jeho oporné body. V tomto prípade bude váš konferenčný stolík simulovať tzv. pedobarograf. Pozor však na možné nepríjemné úrazy pri vykonávaní testu! Berte ohľad na váhu testovanej osoby a maximálnu nosnosť sklenenej dosky konferenčného stolíka.

2. Hodnotenie testov

Ak dieťa našľapuje na vnútornú stranu nožičky a odtlačok nožičky je skôr široký (bez klasického vykrojenia na vnútornej strane uprostred) ako dlhý (s klasickým vykrojením na vnútornej strane uprostred), pravdepodobne sa bude jednať o plochú nožičku. V takom prípade odporúčame začať cvičenie v podobe proprioceptívnej stimulácie. U starších detí môžete začať cvičenie, ktoré podporí činnosť krátkych svalov chodidla.

Kedy je vhodné otestovať dieťa na ploché nohy?

Klenba nohy sa utvára do cca 3 rokov veku dieťaťa. Ak teda test preukáže u vášho dvojročného dieťaťa plochú nohu, netreba zúfať. Naopak, tvar chodidla sa ešte len utvára a obraz plochej nohy je teda pred 3. rokom života dieťaťa fyziologický a úplne normálny. Pred dovŕšením tohto veku je teda predčasné hodnotiť úroveň vytvorenia klenby a prípadne stanoviť diagnózu plochej nohy ("pes planus"). Ak má nožička dostatočné množstvo podnetov a podmienky pre svoj zdravý vývoj, vytvoria sa nožné klenby do 3 rokov veku dieťaťa.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Mapa psychomotorického vývoja 1.-3. rok

3. Cvičenie pre deti s plochými nohami

Proprioceptívna stimulácia

Medzi proprioceptívnu stimuláciu môžeme radiť chôdzu bosou nohou (popr. v tenkých ponožkách) po rôznych materiáloch. Vo vašom okolí určite nájdete chladnejšiu, hladkú plávajúcu podlahu, chladnú dlažbu alebo teplejší, mäkký koberec.

V lete dbajte na to, aby deti chodili bosou nohou po trávniku, kamienkoch, v piesku, pohybovali sa vo vode, chodili po klzkom či hrubom povrchu. Pozor iba na možné nepríjemnosti spôsobené bodnutím hmyzom či zranenie nožičky na ostrých predmetoch. Proprioceptívna stimulácia je jednoznačne vhodná aj ako prevencia vzniku plochej nohy u detí. Pre správny vývoj nohy je stimulácia chodidla dostatočným množstvom vzruchov (tzv. "propriocepcie") bezpodmienečne nutná.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Dieťa nechce jesť - čo s tým?

Rehabilitácia plochej nohy

Fyzioterapeutické metódy sú vhodné na nápravu plochej nohy len vtedy, ak vaše dieťa, ktoré má plochú nohu, je vo veku, kedy je schopné spolupracovať a vedome dokáže ovládať jemné pohyby svojho tela. Aké cvičenia teda odporučiť?

1. Cvičenie

Aktivitu drobných svalov nohy u väčších detí, ktoré dokážu spolupracovať, je možné podporiť tak, že sa dieťa pokúsi priťahovať záprstnú kosť palca a malíčka smerom k pätnej kosti.

Cvičenie v praxi:

Akoby palec a malíček išli po koľajniciach (v osi oboch pozdĺžnych klenieb) smerom k päte. Ak to robí dieťa správne, uvidíte, ako sa dvíhajú pozdĺžne klenby na strane palca a na strane malíčka.

Chyby pri cvičení:

Dieťa nesmie pri cvičení krčiť prsty. V takom prípade, by dochádzalo skôr k aktivite svalov, ktoré majú za funkciu ohýbať prsty, a nedochádzalo by k aktivite hlbokých drobných svalov podopierajúcich klenbu.

2. Cvičenie

Ďalším je cvičenie podporujúce funkciu svalov, ktoré majú za úlohu správne postavenie palca nohy.

Cvičenie v praxi:

Predstavujte si, že palcom hýbete do strany. Z počiatku môžete vnútornú stranu nohy od palca smerom k vnútornému členku poškriabať. Tým sa nastimulujú svaly, ktoré majú neskôr pracovať. Súčasne s pohybom palca do strany dopomôžte palcu rukou.
Toto cvičenie je pohybovo náročnejšie. Pohyb palca nohy môžete porovnať s pohybom palca u ruky. Ak položíte ruku na stôl, ľahko môžete pohnúť palcom do strany. Ide teda o rovnaký pohyb na rukách i nohách, aj keď na nohách v menšej miere.

Účinky pravidelného cvičenia: ak sa vám toto cvičenie podarí, jeho pravidelné opakovanie môže slúžiť ako prevencia vzniku tzv "haluxy valgus" vbočeného palca.

4. Zastarané metódy

Predtým bolo štandardným cvičením pre plochú nohu uchopovanie predmetov prstami nôh. V deväťdesiatych rokoch 20. storočia štúdie ukázali, že toto cvičenie nie je vhodné, či skôr môže nohe škodiť. Môže viesť ku vzniku tzv. kladivkových prstov, bez toho aby došlo k podpore nožnej klenby. Zdvíhanie a uchopovanie predmetov prstami totiž vykonávajú iné svaly než tie, ktoré majú za úlohu zdvíhať klenbu nohy proti gravitačnej sile Zeme.

Z vašich otázok

Dobrý deň, mám ročnú dcérku a zaujímalo by ma, čo je pre zdravý vývin nožičiek lepšie. Mám ju nechať doma chodiť naboso len v ponožkách alebo jej mám kúpiť papučky? Ďakujem. 
Renáta M. - Pezinok

"Vážená pani Renáta,

pre dieťa je jednoznačne vhodná voľná noha. Ak je nožička ortopedicky zdravá, nie je nutné v domácom prostredí fixovať pätu a členok akoukoľvek obuvou. Naopak! Pre vývoj zdravej nohy je dôležitá voľnosť s čo možno najväčšou variabilitou povrchov, po ktorom dieťa chodí - teplo, chlad, tvrdosť, mäkkosť, klzkosť, drsnosť ... Ak máte doma dlažbu alebo iný studený povrch, môžete kúpiť zateplené ponožky s protišmykovou úpravou na chodidle. Papučky na doma dieťa veľmi obmedzujú v pohybe. Odporúčame ich používať len do zariadení, ako sú telocvične, materské školy a pod. Ponožky by sme mali kupovať kvalitné, aby sa po vypraní nezrazili a dĺžka chodidla zodpovedala aj po vypraní dĺžke chodidla dieťaťa."

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x