Problémy, ktoré môžu nastať pri dojčení I.

S akými problémami sa pri kojení môžete stretnúť vy a vaše bábätko? Môže sa vyskytnúť bolesť bradaviek, zápal prsnej žľazy, laktačná kríza alebo zelená stolica u bábätka. Ako tieto a aj iné komplikácie riešiť?

Mother breastfeeding her newborn baby. Close-up shot.

1. Málo mlieka pri dojčení (laktačná kríza)

Najčastejšie je to v období tzv. rastových špurtov, kedy dieťa naraz vyžaduje viac mlieka:

  • medzi 3. a 6. týždňom,

  • okolo 3. a 6. mesiaca veku.

Určitú dobu však trvá, než sa tvorba mlieka prispôsobí potrebám dieťaťa. Pokiaľ tieto rastové špurty prekonáte bez použitia príkrmov, potom ďalšiemu plnému dojčeniu už väčšinou nič nebráni.

Riešenie:

  • dieťa dojčiťe podľa jeho chuti 12 aj viackrát za deň, z toho 2 – 3x v noci (v nočných hodinách je sekrécia prolaktínu, hormónu ovplyvňujúceho tvorbu mlieka, najvyššia),

  • počas každého dojčenia ponúkajte oba prsníky a môžete ich aj niekoľkokrát vystriedať. Niektoré deti sajú lepšie a ochotnejšie v spánku,

  • medzi jednotlivými dojčeniami prsníky stimulujte pomocou odsávačky alebo odstriekavaním  – podporíte tak zvýšenie laktácie,

  • zamerajte sa na bezchybnú techniku dojčenia a zvoľte pohodlné a nestresujúce prostredie.

Zvýšená tvorba mlieka sa prejaví asi po 2 – 3 dňoch po zavedení týchto opatrení.

Podanie príkrmu nie je v tomto období vhodným riešením, lebo vo svojom dôsledku znižuje počet a skracuje dobu priloženia a tým vedie k zníženiu tvorby materského mlieka.

Tip: Prečítajte si,

Koľko mlieka má vypiť dojča?

2. Popraskané bradavky pri dojčení

Malé praskliny (ragády) vznikajú väčšinou ako dôsledok nesprávnej techniky dojčenia.

Riešenie:

  • skontrolujte, či má dieťa pri dojčení v pusinke aj väčšiu časť dvorca a nie len bradavku. Ak sú prsia veľmi naplnené mliekom a dieťa sa kvôli tomu zle prisáva, odstriekajte trošku mlieka tesne pred začiatkom dojčenia

  • po dojčení nechajte bradavky asi 10 minút uschnúť na vzduchu, materské mlieko z nich nestierajte. Naopak niekoľko kvapiek mlieka rozotrite po dvorci a bradavke a nechajte zaschnúť, pretože materské mlieko pôsobí hojivo. Je možné použiť krém s hojivým efektom, ktorý nie je nutné pred dojčením zmývať.

  • často meňte vložky do podprsenky. Ochranu povrchu bradaviek a bielizne pred presakujúcimi mliekom možno zabezpečiť aj použitím tzv. chráničov bradaviek alebo zberačom materského mlieka.

3. Upchaný mliekovod (retencia mlieka)

Upchaný mliekovod sa prejavuje ako bolestivé zdurenie v jednom mieste prsníka, sprevádzané ložiskovým začervenaním kože a niekedy aj zvýšením telesnej teploty. Príčinou upchania mliekovodov je väčšinou nesprávna technika sania a obmedzovanie dojčenia.

Riešenie:

Medzi dojčením používajte chladivé obklady alebo tvarohový obklad, pri teplote aj vhodné lieky na zníženie horúčky. Dieťa prikladajte tak, aby bradička dieťaťa pri nasávaní smerovala k postihnutému miestu. Pred dojčením môžete postihnuté zatvrdnuté miesto nahriať teplou vodou, rozmasírovať a mliekovod tak uvoľniť.

pozor!

Upchatý mliekovod môže prejsť aj do zápalu prsnej žľazy!

4. Zápal prsnej žľazy (mastitída)

Na rozdiel od upchaného mliekovodu je pre mastitídu typická vysoká horúčka, zimnica, bolestivé, začervenané a pri dotyku teplé miesto v postihnutom prsníku.

Riešenie:

Tento stav vyžaduje liečbu antibiotikami, pokoj na lôžku, dostatočný prívod tekutín, podávanie liekov tíšiacich bolesť a znižujúcich horúčku. Je potrebné pokračovať v častom dojčení aj z postihnutého prsníka alebo z neho mlieko odstriekavať. Medzi dojčením na prsník prikladáme chladivé obklady alebo tvaroh, pred dojčením prsník prehrejeme vlhkým teplým obkladom. Ako dieťa priložíme, niekoľko kvapiek mlieka odstriekame a tým uvoľníme dvorec.

5. Kvasinková infekcia

Biele škvrny v ústach dieťaťa, ktoré pripomínajú zvyšky mlieka a nemožno ich ľahko zo sliznice odstrániť, sú príznakom plesňového ochorenia, ktoré sa nazýva soor (múčnivka). Jeho vznik umožňuje používanie cumlíkov, môže však vzniknúť aj ako následok liečby antibiotikami. Soor je často pri dojčení prenášaný z úst dieťaťa na prsník matky – celý dvorec a bradavka sú potom začervenané, lesklé, olupujú sa, svrbia a pália.

Riešenie:

Liekom prvej voľby je genciánová violeť, ktorou vytierame ústa dieťaťa a potierame dvorec a bradavku. Ak toto opatrenie nevedie k úspechu, používame lieky, tzv. antimykotiká. Dbajte tiež na hygienu rúk, často meňte vložky do podprsenky.

6. Slabý vypudzovací reflex, problémy s uvoľnením mlieka

Niekedy sa mlieko horšie uvoľňuje a dieťa je pri prsníku nepokojné, odťahuje sa a plače. Na vine môže byť zhoršený vypudzovací reflex. Vypudzovací reflex je ovplyvnený hlavne psychikou matky a môže ho tak narušiť stres, bolestivé dojčenie, dokrmovanie alebo používanie cumlíka.

Riešenie:

Pomáhajú teplé obklady, masáže, odstriekavanie, ale hlavne dobrá pohoda mamičky. O tom, že reflex funguje správne sa presvedčíte aj tým, že pri dojčení mlieko odkvapkáva aj z druhého prsníka.

7. Silný vypudzovací reflex

Dojčenie komplikuje aj príliš silný vypudzovací reflex. Dieťa sa mliekom dusí, grcká a po dojčení má stále v kútikoch úst viditeľné mlieko. Môžu ho tiež trápiť koliky, pretože pri hltavom spôsobe dojčenia prehltne veľké množstvo vzduchu.

Riešenie:

Pred dojčením trochu mlieka odstriekajte, aby mlieko nevytekalo prúdom . Vyberte takú polohu, kedy budete pri dojčení mierne zaklonená, aby tok mlieka nebol podporený gravitáciou . Dieťa držte pri dojčení vo vzpriamenej polohe. Vždy, keď začne mlieko tiecť silným prúdom, dojčenie na chvíľu prerušte a mlieko odstriekajte.

8. Dieťa pri dojčení prsník hryzie

Väčšie deti zúbkami niekedy mamičku pri dojčení uhryznú, čo je samozrejme veľmi bolestivé.

Riešenie:

Dieťaťu treba naznačiť, že to matku bolí a že by to nemalo robiť. Najlepšie to dosiahnete, keď ich ihneď po uhryznutí od prsníka odtiahnete. Strčíte prst dieťaťu do kútika úst a tým ho donútite, aby prsník pustilo. Dieťa upozorníte jednoduchými slovami, ktorým už rozumie, na nevhodné správanie a po chvíľke ho necháte znova prisať. Ak dieťa pri dojčení uhryznutie zopakuje, môžete ho opäť od prsníka odtiahnuť.

9. Zelená stolica

Mamičky si často myslia, že zelená stolica je takzvaná „hladová stolica“ a začínajú dieťa prikrmovať. Zelená stolica s malou prímesou hlienu je väčšinou známkou toho, že dieťa pije veľa predného mlieka, ktoré obsahuje väčšie množstvo laktózy a málo tuku .

Riešenie:

Nechajte dieťa pri dojčení piť iba z jedného prsníka, aby sa dostalo aj k tučnejšiemu zadnému mlieku. Zelené sfarbenie stolice môže byť spôsobené aj niektorými potravinami v strave matky. 

Viac informácií o tráviacich ťažkostiach, ktoré sa u vášho dieťatka môžu vyskytnúť pri dojčení si môžete prečítať v článku: Problémy pri dojčení II.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x