Sprievodca svetom dojčenských mliek: ktoré vášmu bábätku vybrať?

Aj keď dojčenie považujeme za prirodzenú vec, neznamená to, že je pre každú mamičku a jej bábätko ľahké. Vlastne dojčenie môžeme – spolu s počatím – označiť za ten najbežnejší zázrak. Čo robiť, keď vás obchádza – a pediater vám odporučí dojčenské mlieko? Netrápte sa pocitom zlyhania! Dojčenské mlieko Nutrilon zabezpečí vášmu bábätku vhodnú výživu. A my vám poradíme, ktoré mlieko vybrať. 

Každé bábätko je jedinečné – rovnako ako jeho potreby

Dojčenie. Magický proces, keď mamička so svojim bábätkom zažíva novú úroveň intimity. Alebo frustráciu, keď sa nedarí. Ak sa ani s podporou okolia, pediatra či laktačnej poradkyne nepodarí zabezpečiť bábätku dostatočný prísun živín z matkinho prsníka, nič si nevyčítajte.

Urobili ste maximum a podávaním následných dojčenských mliek svoje dieťa rozhodne neklamete.

Nutrilon sa s pomocou expertného tímu vedcov snaží porozumieť zásadným momentom rodičovstva. Po vzore materského mlieka a tiež výživy v ranom veku, ktoré značka študuje už vyše 50 rokov, vyvíja receptúru následných a batoľacích mliek, prispôsobenú potrebám našich najmenších.

Ako sa rozdeľujú mlieka Nutrilon?

Skôr ako začnete skenovať čísla a odporúčaný vek na obaloch mliek, urobme jeden krok späť k tomu najzákladnejšiemu rozdeleniu, ktoré sa riadi tým najdôležitejším – potrebami detí.

Rozdelenie mlieka Nutrilon podľa potrieb detí:

a) špeciality na lekársky predpis (napr. pre deti trpiace potravinovou neznášanlivosťou)

b) mlieka pre deti so špecifickými potrebami (napr. s intoleranciou laktózy)

c) mlieka pre zdravé deti

V dnešnom článku sa podrobne pozrieme na mlieka pre zdravé deti.

Pri výbere mlieka sa budete stretávať s produktami s číslovkou zo škály 1 – 5. Čo to znamená?

Rozdelenie mlieka Nutrilon podľa veku detí:

  • počiatočné mlieka (označené číslom 1) do 6 mesiacov
  • následné mlieka (označené číslom 2) od 6 do 12 mesiacov
  • batoľacie mlieka (označené číslom 3, 4, 5 ) od 12 mesiacov vyššie


Deti so špecifickými výživovými potrebami

Niektoré bábätká sa po príchode na svet s výživou trápia. Pediater u nich odhalí reflux, koliky, intoleranciu laktózy alebo alergiu na bielkovinu kravského mlieka. Práve z toho dôvodu už viac ako 120 rokov vyvíja Nutricia aj špeciálnu výživu, ktorá spadá do kategórie potravín na špeciálne lekárske účely. V tom prípade sa výber mlieka jednoznačne odvíja od diagnózy a odporúčania vášho špecialistu.

Deti od 6 mesiacov: podpora imunity, krémová chuť aj mlieko pre malých “cisárov a cisárovné“

Pri výbere detskej výživy je vždy potrebné riadiť sa vekom dieťaťa, pretože každý rad je špeciálne upravený tak, aby maximálne pokrýval potreby dieťaťa v danej vývojovej fáze. My sa teraz pozrieme na štyri najobľúbenejšie Nutrilon mlieka určené deťom od ukončeného 6. mesiaca veku, ktoré nemôžu byť dojčené.

  1. Nutrilon Advanced 2 s receptúrou na podporu imunitného1 systému
  2. Nutrilon Profutura DuobiotikTM 2 s krémovou mliečnou chuťou
  3. Nutrilon Profutura CesarbiotikTM 2 nielen pre bábätká narodené cisárskym rezom, ak nemôžu byť dojčené
  4. Nutrilon ProsyneoTM H.A. (Hydrolysed Advance) s oligosacharidmi, bifidobaktériami a čiastočne naštiepenou bielkovinou

Nutrilon Advanced 2: na podporu imunity1 bábätiek

Imunitný systém sa u bábätiek vyvíja postupne. Dôležitú úlohu zohráva materské mlieko, ktoré je pre dieťa tou najlepšou výživou (a tiež inšpiráciou pre výrobcov dojčenských mliek). Následné dojčenské mlieko Nutrilon Advanced 2 obsahuje živiny na podporu imunitného1 systému a normálneho vývoja3 vášho bábätka.

Toto následné dojčenské mlieko obsahuje:

  • Vitamíny C a D, ktoré prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému,
  • vitamín D1, ktorý je nevyhnutný pre normálny rast a vývoj kostí,
  • omega-3 ALA (kyselina alfa-linolénová)3, ktorá podporuje rozvoj mozgu a nervovej sústavy.

Receptúra tiež obsahuje zmes oligosacharidov GOS/FOS, inšpirovaná funkciou oligosacharidov v materskom mlieku, ako aj oligosacharid materského mlieka 3´GL2.

Zhrnutie: je pre vás, ak chcete svojmu bábätku dopriať cenovo dostupnú, kvalitnú výživu pre podporu jeho imunity1.

Balenie: Nutrilon Advanced 2 môžete zakúpiť hneď v dvoch typoch balení. Najdete ho v praktickéj dóze, kde je možné odmerku pre správne dávkovanie šikovne zasunúť do úchytky v hornej časti balenia. Ak nie ste nároční a nepotrebujete originálnu dózu, môžete zakúpiť Nutrilon Advanced 2 v papierovej škatuli, ktorá je plne recyklovateľná a tiež cenovo výhodnejšia.


Nutrilon Profutura DuobiotikTM 2 − 4 s krémovo mliečnou chuťou

Nutrilon prináša aj rad následných a batoľacích mliek Nutrilon 2 − 4 Profutura DuobiotikTM. Tento rad sa vyznačuje vysokokvalitným mliečnym tukom dodávajúcim mlieku lahodnú chuť, ktorú ocenia aj tí náročnejší malí stravníci.

V Nutrilon Profutura DuobiotikTM 2 nájdete:

  • Živiny pre podporu imunitného systému – vitamíny C a D1,
  • oligosacharid materského mlieka 2'FL4 a HMO 3'GL2,
  • toto následné mlieko navyše obsahuje klinicky testovanú zmes oligosacharidov GOS/FOS inšpirované funkciou oligosacharidov v materskom mlieku.


Zhrnutie: je pre vás, ak bábätku chcete dopriať tú najlahodnejšiu chuť a mliečny tuk prvotriednej kvality, ktorý detské jazýčky milujú.

Balenie: Od roku 2022 sú následné a batoľacie mlieka Nutrilon Profutura DuobiotikTM k dispozícii v novom plne recyklovateľnom balení. Nutrilon sa neustále snaží svoje produkty inovovať a zjednodušovať mamičkám život. Tento nový obal disponuje systémom otvárania s poistkou a zabezpečuje tak jednoduchšie použitie bez obáv z kontaktu s mliečnym práškom. Obal je možné navyše ľahko opätovne uzavrieť. Ak si vaše dieťa toto mlieko obľúbi, môžete ďalej pokračovať s batoľacími mliekami, ktoré sú určené deťom od 12 do 24 mesiacov.

 

Nutrilon Profutura CesarbiotikTM 2

Pre bábätká, ktoré prišli na svet cisárskym rezom, vyvinul Nutrilon špeciálnu umelú výživu Nutrilon Profutura CesarbiotikTM 2.

Toto následné mlieko obsahuje:

  • Bifidobaktérie Bifidobacterium breve, z kmeňa bifidobaktérií, ktorý sa prirodzene nachádza v čreve dojčených detí
  • oligosacharidy GOS/FOS inšpirované funkciou oligosacharidov v materskom mlieku,
  • receptúra je vyvinutá na podporu imunitného systému1 bábätka a nenájdete v nej palmový olej.

Zhrnutie: je pre vás, ak sa vaše bábätko narodilo cisárskym rezom a vy chcete aj po jeho ukončenom 6. mesiaci šikovne podporiť jeho imunitu1

Balenie: Tiež balenie Nutrilon Profutura CesarbiotikTM 2 je praktické a plne recyklovateľné. Rodičom prináša bezpečnú a ľahkú manipuláciu pri príprave.

Nutrilon ProsyneoTM H.A. 2 (Hydrolysed Advance)

Obľúbená receptúra značky Nutrilon: receptúra s hydrolyzovanou bielkovinou, vypracovanou na základe pokročilého výskumu výživy v ranom veku.

Toto následné mlieko obsahuje:

  • Srvátkovú bielkovinu naštiepenú na menšie časti,
  • komplex SYNEO™ – kombináciu bifidobaktérie Bifidobacterium breve a oligosacharidov GOS/FOS,
  • dôležité živiny vrátane vitamínov C a D,
  • oligosacharidy GOS/FOS inšpirované funkciou oligosacharidov v materskom mlieku,
  • bifidobaktérie Bifidobacterium breve, z kmeňa bifidobaktérií, ktorý sa prirodzene nachádza v čreve dojčených detí.

Zhrnutie: je pre vás, ak vaše bábätko preferuje receptúru s čiastočne naštiepenou bielkovinou

Balenie je praktické a spĺňa vysoké požiadavky na hygienu. Následné a batoľacie mlieka Nutrilon Prosyneo™ H.A. − Hydrolysed Advance nájdete v obale s moderným dizajnom, ktorý zabezpečí komfortnú prípravu mlieka.

Ďalšie otázky? Čakajú na nich špecialisti Nutrilon linky!

Máte otázku, na ktorú článok neodpovedá? Spýtajte sa bezplatne odborníkov spolupracujúcich so značkou Nutrilon. Každý deň sú členom Nutriklubu k dispozícii na telefóne, chate aj e-maile.

 

1. Všetky následné mlieka obsahujú vitamíny C a D podľa požiadaviek legislatívy. Vitamíny C a D prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému. 2. HMO (oligosacharid materského mlieka) 3´GL (3´galaktozyllaktóza) pochádza z nášho unikátneho procesu. 3. ALA (kyselina alfa-linolénová) prispieva k normálnemu vývoju mozgu a nervovej sústavy. Podľa požiadaviek legislatívy všetky následné mlieka obsahujú ALA. 4. 2´FL (2´fukozyllaktóza)

Dojčenie je najlepším spôsobom výživy detí. Dojčenská výživa sa má používať na odporúčanie lekára. Batoľacie mlieko má byť len súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Spôsob použitia a ďalšie informácie sú uvedené na obale. 09/2023.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x