Otehotnenie po potrate: kedy to znovu skúsiť?

  • Potratom sa rozumie ukončenie tehotenstva v prvých dvadsiatich štyroch týždňoch jeho trvania. 
  • Pre ženu je to vždy hlboká duševná trauma, s ktorou sa musia vyrovnať. 
  • Na druhú stranu netreba klesať na mysli. 
  • Neznamená to, že žena nemôže po potrate otehotnieť a porodiť zdravé dieťa.

Príčiny samovoľných potratov (teda potratov, ktoré nie sú vyvolané vonkajším zásahom) nie sú vždy úplne jasné a lekár väčšinou len háda. Podieľajú sa na nich rôzne faktory – dôvody môžu byť v zárodku a plode aj v organizme ženy.

Samovoľným potratom v 1. trimestri končí odhadom asi každé štvrté až piate tehotenstvo. Nie je to ale ešte koniec nádejí, že nezvládnete ďalšie tehotenstvo.

Čakacia doba – tri mesiace, alebo pol roka?

Kedy otehotnieť po potrate? Podľa celej rady lekárov je vhodné počkať po potrate aspoň 3 mesiace, Svetová zdravotnícka organizácia dokonca odporúča počkať pol roka. Vraj hlavne pre to, aby sa žena dala psychicky do poriadku. Otázka, kedy sa teda znova pokúsiť o bábätko, je hlavne na vás a vašej psychike.

V prípade samovoľného potratu nie je dôvod čakať

V prípade, že ste samovoľne potratili v rannom štádiu tehotenstva a nemali ste žiadne ďalšie komplikácie, potom nie je dôvod dlho čakať. Ak vám lekár povie, že ste zdravá, môžete sa o otehotnenie pokúsiť hneď v ďalších mesiacoch.

Škótska gynekologička Sohinee Bhattacharyaová tvrdí, že telo po samovoľnom potrate nebolo vystavené žiadnemu umelému zásahu, takže čakať tri alebo dokonca šesť mesiacov je zbytočné. Odborníci totiž zistili, že ženy, ktoré otehotneli počas pol roka po prekonanom potrate, mali v porovnaní so ženami, ktoré otehotneli neskôr, menšiu pravdepodobnosť, že znova o bábätko prídu. Dokonca mali menšiu pravdepodobnosť pôrodu cisárskym rezom či nízkej pôrodnej hmotnosti dieťatka.

Mohlo by vás zaujímať: Ako a kedy otehotnieť? 

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x