Vedeli ste, že vhodná strava prispieva k budovaniu imunity vášho dieťatka?

Keď príde na výživu detí, každá mamička túži svojmu dieťatku poskytnúť to najlepšie už od samého začiatku. Hoci materské mlieko je tou najlepšou formou výživy pre dieťa, existujú situácie, keď nie je dojčenie možné, napr. zo zdravotných dôvodov. Neviete si rady, čo robiť a ako v prípade, keď dieťa nemôže byť dojčené postupovať? Tak práve tento článok je presne pre vás. Nájdete tu cenné rady a informácie, ktoré vám pomôžu, ak hľadáte vhodnú náhradnú výživu pre vaše dieťatko.


Materské mlieko: Tá najlepšia výživa pre bábätko

Materské mlieko predstavuje tú najlepšiu voľbu pre výživu novorodenca. S obsahom 80 % vody, špecifických bielkovín, laktózy, mastných kyselín, minerálov a vitamínov poskytuje nenahraditeľné látky na správny vývoj bábätka. Dojčenie má nielen pozitívny vplyv na imunitný systém dieťaťa, a môže znížiť riziko výskytu chorôb, ale tiež podporuje jeho emočný a intelektuálny vývoj.

Obdobie dojčenia a výzvy spojenej s laktáciou

Dojčenie je krásne a prospešné, ale môže byť aj náročné. Najmä v období laktačnej krízy, keď deti vyžadujú dojčenie až 12x denne. Trpezlivosť a vytrvalosť sú kľúčové pre prekonanie týchto ťažkých momentov, a rôzne techniky, ako striedanie pŕs, neprerušované dojčenie a nočné dojčenie, môžu pomôcť. V prípade problémov zvážte aj kontaktovanie laktačnej poradkyne.

Kedy zvoliť náhradnú dojčenskú výživu

Existujú situácie, keď dojčenie nie je možné alebo dostatočné. V takýchto prípadoch je dôležité rýchlo reagovať, kontaktovať pediatra a s jeho pomocou zabezpečiť vhodnú náhradnú výživu pre zdravý rast dieťaťa.

Výber náhradnej dojčenskej výživy a prvé kroky

V prípade, že dojčiť nemôžete, zamerajte sa pri výbere dojčenského mlieka pre vaše dieťatko najmä na rozdiely v zložení. Základné zloženie a výživové hodnoty musia podľa legislatívy spĺňať všetky náhradné dojčenské výživy. Nezabudnite ale, že každé dieťatko je jedinečné a má iné potreby. Vždy sa preto poraďte so svojím pediatrom a vyberajte s ohľadom na individuálne potreby dieťaťa.

Ďalším dôležitým krokom je správny výber dojčenskej fľaštičky. Zamerajte sa na tvar a tvrdosť savičky, ktorá by mala zodpovedať veku dieťaťa a tiež na materiál fľaštičky. Stavte na overené značky, pri ktorých si budete istí nezávadnosťou materiálu.

Prechod na pevnú stravu a úloha mlieka po prvom roku

Aj napriek zmenám stravovacích návykov zostáva materské mlieko dôležitým zdrojom energie, vitamínov a minerálov. V prípade, že dieťa už dojčené nie je, môže byť v tomto období vhodné pridať do jedálnička batoľacie mlieko, napríklad Nutrilon 3 Advanced, ktoré obsahuje nielen živiny pre podporu imunity*, ako sú vitamíny A, C a D, ale tiež v ňom nájdete železo. Práve Nutrilon 3 Advanced pokryje 50 % jeho odporúčanej dennej dávky. Okrem toho, v odporúčanej dennej dávke – 2 hrnčekoch – dieťa dostane aj dennú dávku vitamínu D.


Výhody batoľacieho mlieka a kľúčové aspekty výživy

Batoľacie mlieka majú vo všeobecnosti znížený obsah bielkovín, čo môže byť pre detský organizmus priaznivejšie, aby sa predišlo nadmernej záťaži obličiek, spôsobenej prípadným nadbytkom bielkovín. Môžu byť obohatené aj o oligosacharidy alebo probiotické kultúry a ďalšie dôležité živiny. Kvalitné batoľacie mlieko môže prispieť k vyváženej výžive a správnemu rastu a vývoju batoliat.

Kvalitná výživa pre zdravý vývoj

Správna výživa je pre zdravý vývoj dieťaťa kľúčová. Prechod od dojčenia k pevnej strave je jedným z dôležitých krokov pre správny rast a vývoj malých dobrodruhov. Mlieko, či už materské alebo náhradné, ale zostáva kľúčovým prvkom výživy, poskytujúcim nevyhnutné živiny pre optimálny vývoj dieťaťa.

Neviete si rady alebo sa potrebujete len poradiť? Nutriklub špecialistka Lucia zodpovie vaše otázky.

https://www.nutriklub.cz/poradna-odborniku


Dôležité upozornenie:

* Vitamíny C a D prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému.

Dojčenie je najlepším spôsobom výživy detí. Dojčenská výživa sa má používať na odporúčanie lekára. Batoľacie mlieka majú byť len súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Spôsob použitia a ďalšie informácie sú uvedené na obale.


Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x