Vybavenie pre kŕmenie z dojčenskej fľaše

  • Veci, ktoré potrebujeme nakúpiť, urobiť a skontrolovať predtým, než začneme dieťaťu podávať výživu z dojčenskej fľaše a niekoľko tipov pre výber správnej fľaše a cumlíkov.

Ak nemôžete z akéhokoľvek dôvodu dojčiť a váš lekár vám odporučil kŕmiť bábätko dojčenským mliekom, treba si zaobstarať potrebné vybavenie na kŕmenie dojčenským mliekom. Prechod na fľašu je takisto krokom, na ktorý by ste mali byť pripravená. Poradíme ako správne vybrať fľašu a cumlík a zásady správnej strerelizácie.

1. Než začneme bábätko kŕmiť z dojčenskej fľaše, treba si pripraviť:

  • dostatok dojčenských fliaš - väčšina detí vyžaduje spočiatku kŕmenie šesťkrát denne, skontrolujte si teda, či máte po ruke dostatok fľaštičiek v závislosti na tom, ako často budete fľaštičky sterilizovať,

  • dostatok cumlíkov na dojčenskú fľašu,

  • kefu na čistenie dojčenských fliaš,

  • vybavenie na sterilizáciu dojčenských fliaš a cumlíkov - sterilizátor alebo hrniec a miesto pre uchovávanie vysterilizovaných potrieb, vyvarenú a vyžehlenú utierku,

  • vybrané dojčenské mlieko v prášku .

Čo ešte uľahčí život

Pri kŕmení z dojčenskej fľaše určite oceníte tiež:

  • rýchlovarnú kanvicu,

  • zásobu podbradníkov,

  • ohrievač dojčenskej stravy - neodporúčame ohrievanie v mikrovlnnej rúre kvôli riziku nerovnomerného ohrevu.

pozor

Nezabudnite ale, že pripravené mlieko treba skonzumovať do 2 hodín od prípravy.

2. Výber dojčenskej fľaše a cumlíkov

a. Detské dojčenské fľaše

Fľaštičky sú k dostaniu v rôznych veľkostiach - najčastejšie:

  • menšie, objem cca 125 ml - ideálne pre novorodencov a malé bábätká,

  • stredné, objem cca 250 ml - vhodnejšie pre staršie deti,

  • veľké, objem cca 330 ml - vhodnejšie pre batoľatá.

Zvoliť si môžete z rôznych materiálov (tradičné sklenené či plastové) a tvarov (so širším či užším hrdlom).

Pre správnu sterilizáciu sú vhodnejšie sklenené a plastové fľaše bez farebných obrázkov. Výhodou dojčenských fliaš so širokým hrdlom je ľahšie plnenie sušeným mliekom a jednoduchšie umývanie. Dojčenské fľaše so zúženým hrdlom môžu potom byť jednoduchšie na uchopenie do malých rúk, a bábätko sa tak môže začať učiť piť z fľaše úplne bez pomoci. Pri výbere vhodnej fľašky sa teda riaďte potrebami nielen svojimi, ale aj svojho dieťaťa.

Dojčenské fľaše s mechanizmom proti kolike

Niektorí výrobcovia dojčenských fliaš ponúkajú špeciálne modely fľaštičiek či gumených cumlíkov s mechanizmom, ktorý zabraňuje prehĺtaniu prebytočného množstva vzduchu - čo u dojčiat môže viesť k nepokoju, potrebe grgať či plynatosti.

Tip proti kolike

Ak spozorujete u bábätka po kŕmení známky nepokoja či zvýšenú plynatosť, skúste vymeniť svoju existujúcu fľaštičku za dojčenskú fľašu s ventilčekom proti kolike - práve táto zmena mu môže citeľne uľaviť.

b. Výber cumlíkov

Existuje množstvo najrôznejších tvarov, materiálov a veľkostí výber by sa mal odvíjať od typu používaného mlieka a od preferencií bábätka.

Pre novorodenca sú najvhodnejšie cumlíky s pomalým prietokom.

U starších detí , ktoré si už na kŕmenie z fľaše zvykli, možno zvoliť cumlík s rýchlejším prietokom.

Tipy

1. Ak sa bábätko počas kŕmenia z dojčenskej fľaše dusí alebo vykašliava mlieko, prietok použitého cumlíka je príliš rýchly.

2. Ak naopak počas kŕmenia s fľaštičkou zápasí a má problémy s rovnomerným satím mlieka, znamená to, že prietok cumlíka je príliš pomalý.

3. Tekutina by nemala z fľaštičky pri otočení hore dnom tiecť, ale len pomaly odkvapkávať, aby bol uspokojený sací reflex dieťaťa.

Určite je na mieste  uvedomiť si, že cumlíky nie sú večné a ich vlastnosti sa môžu časom zhoršovať. Pravidelne sa preto uisťujte, či zvolený cumlík v maximálnej možnej miere zodpovedá potrebám Vášho dieťaťa, jeho rastu a rozvoju.

3. Sterilizácia

Imunita nie je po narodení úplne vyvinutá, a preto sú bábätká veľmi citlivé na mikrobiálnu nákazu - pre novorodenca to platí dvojnásobne. Dôležitým okamihom v starostlivosti o zdravie dojčaťa je teda dôsledná sterilizácia všetkých potrieb na kŕmenie z dojčenskej fľaše, ktorou sa ničia škodlivé baktérie.

Zásady sterilizácie

  • po každom použití opláchnite všetky potreby horúcou vodou,

  • fľašu starostlivo vymyjeme pomocou kefy a opláchneme,

  • skontrolujeme cumlík - otvor, tesnenie na fľašu,

  • sterilizujeme varom (3-5 minút), alebo parou v sterilizátore ,

  • vysterilizovaný riad necháme uschnúť a uchovávame na čistej podložke prikrytý vyvarenou a vyžehlenou utierkou,

  • pred každým kŕmením si umyjeme ruky, vysterilizovaných cumlíkov sa snažíme pri nasadzovaní nedotýkať.

Určite si ešte prečítajte článok: Prestávame dojčiť: 12 tipov ako naučiť dojčatá piť z fľaše 

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x