Výživa pre deti s preukázanou alergiou

  • Alergické prejavy u dieťaťa môžete zmierniť vhodným stravovaním
  • Pri prikrmovaných deťoch, ktoré majú potravinovú alergiu, sa dodržiava eliminačná diéta.
  • Na odporúčanie lekára dojčiaca mamička vynechá zo stravy rizikové potraviny a chýbajúce živiny prijíma iným spôsobom. 
  • Pre nedojčené deti sú určené špeciálne typy mlieka.

Výživa je pri alergických ochoreniach jedným z najdôležitejších faktorov, ktorým môžeme zmierniť prejavy alergií. Ak máte podozrenie, že vaše dieťa má akúkoľvek alergiu, choďte na konzultáciu s pediatrom alebo alergiológom, ktorý zvolí najvhodnejšiu liečbu a ďalšie opatrenia na zmiernenie príznakov alergických prejavov. Čo odporúčajú lekári?

Pri dojčení alergického dieťaťa drží diétu matka

Novorodenci a dojčatá sú závislí od mliečnej stravy. Pokiaľ matka môže dojčiť, je to ideálny stav. Materské mlieko obsahuje všetky živiny, ktoré dieťa potrebuje na svoj zdravý vývoj a rast.

Odborníci zatiaľ nepreukázali, že obmedzenie alergénov v strave dojčiacej matky ovplyvňuje ďalší vývoj alergického ochorenia u dieťaťa. Ak však lekár dojčaťu diagnostikoval alergický črevný zápal alebo ABKM, je nevyhnutné, aby sa dojčiaca matka riadila odporúčaním lekára, čo má zo stravy vyradiť. Pri dojčení sa totiž alergény dostávajú do materského mlieka.

Špeciálne mlieka pre nedojčené deti

Ak sa u dieťaťa, ktoré sa nemôže dojčiť, ale pije dojčenské mlieko, objavia príznaky alergie, zvyčajne je nutné prejsť na špeciálne dojčenské mlieko určené pre deti s ABKM. Pri výbere správneho mlieka je vhodné poradiť sa s lekárom. Ten vám na základe stanovenej diagnózy odporučí najvhodnejší typ mlieka. Výhodou je aj to, že na dojčenské mlieka môžete dostať lekársky predpis.

Aké dojčenské mlieka pre alergikov existujú?

  • Hypoalergénne mlieko – používa sa pri podozrení či diagnóze ABKM. Mliečna bielkovina je vysoko naštiepená tak, aby ju detský imunitný systém dobre znášal. 
Důležité

Takéto výrobky musia mať na obale napísané, že sú určené deťom s alergiou na bielkovinu kravského mlieka. Prečítajte si, ako nakupovať pre alergické dieťa.

Aké príkrmy sú pre dieťa s alergiou najlepšie?

Podobne ako pri zdravých deťoch je vhodné začínať s príkrmy opatrne a postupne. Dieťa zoznámte s jednou potravinou (v malom množstve), pár dní počkajte na prípadnú reakciu a až potom pridajte ďalšiu potravinu. Ak sa alergia na niektorú potravinu potvrdí, je nutná eliminačná diéta (vyradenie potraviny zo stravy). Dráždivé prísady môžu spôsobiť zhoršenie ekzému u atopikov. Z rovnakého dôvodu nie je vhodná čokoláda, kakao, orechy, citrusy, kivi, paradajky, zeler, petržlen, prípadne aj niektoré druhy rýb. Ak máte pocit, že tieto potraviny zhoršujú vášmu dieťaťu ekzém, poraďte sa s lekárom, či je potrebné ich zo stravy vynechať. 

Ak dieťaťu dávate kašu, môžete zvoliť nemliečne kaše (s obsahom obilnín, prípadne ochucujúcich zložiek), ktoré sa pripravujú s materským mliekom alebo špeciálnym mliekom. Tiež je možné pripraviť špeciálne nemliečne kaše pre deti s ABKM, ktoré sa robia s vodou.

U dojčiat, batoliat a malých detí je najčastejšia potravinová alergia na bielkoviny kravského mlieka, vajcia a sóju. Čo robiť v týchto prípadoch? Vhodné lieky predpíše lekár, ale pri prejavoch alergie je zásadná eliminačná diéta. Ak má vaše dieťa alergiu, musí sa dôsledne vyhýbať potravinám a pokrmom, v ktorých sa alergény môžu nachádzať. Preto si vždy pozorne preštudujte zloženie všetkých potravín a pochutín.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x