11. týždeň tehotenstva

  • V jedenástom týždni tehotenstva sa vaše dieťa pripravuje na rastový špurt – veľmi rýchly rast. 
  • Zdravá strava doplnená o prenatálne vitamíny jeho rast podporí a položí základy pre jeho budúce zdravie. 
  • Zistite, čo vás v tomto týždni čaká.

Čo sa deje vnútri vášho tela?

V tomto období je už dokončený vývoj placenty, ktorá sa začne čím ďalej tým viac napínať, podľa toho, ako rastie vaše dieťa.

Vývoj vášho dieťaťa v 11. týždni tehotenstva

V 11. tt sa v lekárskej terminológii teraz vaše dieťa nazýva plodom. Plod je teraz asi 31 – 41 mm dlhý a chystá sa na rastový špurt. V nasledujúcom týždni plod zdvojnásobí svoju dĺžku. Mozog, pľúca, pečeň a obličky sú funkčné, ale aj naďalej sa budú vyvíjať a dozrievať. Objavujú sa reflexy končatín, dieťa bude môcť otvárať a zatvárať päste a bude si napríklad cmúľať prst. Dieťa saje, prehĺta a zíva, môže vdychovať plodovú vodu a dokonca do nej močiť. Čoskoro začne kopať a hýbať sa a jeho pohyby sú stále menej trhavé.

Váš sprievodca tehotenstvom

Majte informácie o vývoji vášho bábätka vždy poruke s našou aplikáciou Nutrimimi.

Ako môžete dieťatku pomôcť k zdraviu  

Dôležitá je hlavne zdravá tehotenská strava, ktorá obsahuje všetky dôležité živiny. Vďaka tomu podporujete vlastné zdravie, ale aj zdravý vývoj vášho rastúceho dieťatka.

Dobrým pomocníkom sú multivitamínové doplnky stravy, ktoré zabezpečia zvýšený prísun dôležitých živín do vášho organizmu. Tehotenské preparáty zvyčajne obsahujú rovnovážny pomer všetkých živín, ktoré vaše telo v tomto nanajvýš citlivom období potrebuje. V tehotenstve by ste nemali užívať klasické multivitamíny, ale len vitamíny špeciálne určené pre tehotné ženy. S výberom vám pomôže váš lekár. Okrem toho možno budete musieť užívať ešte kyselinu listovú, ktorá sa odporúča v prvom trimestri pre úspešný vývoj nervovej sústavy dieťaťa.

Pozor na dávkovanie!

Niektoré živiny a látky môžu byť v priebehu tehotenstva škodlivé, ak ich užívate vo veľkých dávkach. Predávkovanie niektorými vitamínmi môže poškodiť plod. Patria sem vitamíny A a D. Nadmerný prísun vitamínu A môže spôsobiť vývojové chyby plodu, obzvlášť v prvom trimestri. Preto sa vždy uistite, či sú multivitamínové preparáty, ktoré užívate, vhodné v tehotenstve.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x