Správna výživa v tehotenstve

  • Vzhľadom na to, že nastávajúca mamička nedodáva živiny len do svojho tela, ale aj do tela nenarodeného bábätka, je správna výživa v tehotenstve veľmi dôležitá.

Energetický príjem mamičky tiež ovplyvňuje váhový prírastok, ku ktorému počas tehotenstva dôjde. Ten by mal tiež odpovedať zloženiu jej tela a BMI (pozri tabuľku). Všeobecne platí, že pre ženy s nižším BMI sa odporúča vyšší váhový prírastok a naopak.

Aký je odporúčaný váhový prírastok?

Pre váženie platí, že žena by sa mala vážiť maximálne raz týždenne v ranných hodinách. Vážení by malo vždy prebiehať nalačno, po toalete, bez odevu a na rovnakej váhe.

Menšie váhové prírastky tehotné ženy potom zvyšujú riziko predčasného pôrodu a tiež môžu mať za následok nižšiu pôrodnú hmotnosť novorodenca. V takom prípade hrozí nebezpečenstvo vzniku genetickej predispozície k rade chorôb v dospelosti, napríklad zvýšeného krvného tlaku, cukrovky a pod.

Vyssi nárast váhy potom až štvornásobne zvyšuje riziko vzniku obezity, a to nielen u matky, ale zároveň môže dôjsť k vytvoreniu predispozície k tejto chorobe aj u nenarodeného bábätka. Medzi ďalšie komplikácie, ktoré môžu vďaka vyšším váhovým prírastkom nastať, možno zaradiť tehotenský diabetes a problémy so začatím dojčenia.

BMI

Odporúčaný váhový prírastok za celé tehotenstvo

Odporúčaný váhový prírastok za týždeň

(Po 12. týždni tehotenstva)

Menšie ako 18,5

12,5 – 18 kg

0,5

18,5 – 24,9

11,5 – 16 kg

0,4

25 – 29,9

7 – 11,5 kg

0,3

Väčší ako 30

5 - 9 kg

0,25

Tehotenstvo s dvojičkami

15,9 – 20,4 kg

0,7

Tehotenstvo s trojičkami

22,7 kg

Dôležité je tiež dodržiavať pitný režim

Nevyhnutnou súčasťou kvalitnej výživy je aj dodržiavanie pitného režimu. Príjem tekutín je veľmi dôležitý, zaisťuje nielen príjem vody, minerálnych látok a ochladenie tela, ale aj vylučování metabolitov, ktorých je v krvnom obehu v čase tehotenstva viac.

Optimálny príjem za normálnej okolitej teploty je okolo 35 ml na kg váhy. V tomto množstve je započítaná voda zo stravy (cca 800 ml za deň). Teda u 70 kg vážiaci ženy po jej odpočítaní je vlastný príjem tekutín okolo 1650 ml.

TIP: Vhodnejšie je piť v menších dávkach (do 100 ml za hodinu), tým viac vody organizmus zadrží a nezvyšuje tvorbu moču.
 

Nedostatočný príjem tekutín  je často príčinou pocitu únavy, podráždenosti a celkového poklesu telesnej a duševnej činnosti, vedie k dehydratácii, k hromadeniu odpadových látok, podieľa sa na vzniku zápchy.

Naopak  nadbytočný príjem tekutín  prispieva k tvorbe opuchov, vylučovanie minerálnych látok a vitamínov.

Pitie väčších objemov limonád, džúsov a iných sladených vôd, vedie k zvýšenej tvorbe tukov a nadváhy.

Medzi odporúčané nápoje patrí nezávadná pitná voda, stolové vody, minerálne vody (zdroj vápnika a horčíka) by mali tvoriť iba 20 % (prevencia tvorby piesku v obličkách).

  • Vhodné je tiež kyslé mlieko, alebo z neho pripravené koktaily. 
  • Vyhýbajte sa nápojom sýtených oxidom uhličitým (prevencia nadúvanie, grganie, tehotenské nevoľnosti, tvorby kamienkov v obličkách). 
  • Obmedzte aj pitie kávy, vylúčte alkoholické nápoje a nápoje s obsahom chinínu.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x