15. týždeň tehotenstva

  • Tehotenské hormóny a fyzické zmeny, ktorými prechádzate v pätnástom týždni tehotenstva, môžu spôsobiť niektoré nečakané príznaky, ktoré vás môžu zaskočiť. 
  • Čítajte ďalej, nech viete, ako sa postarať o seba aj o svoje vyvíjajúce sa dieťa v tomto období.

Čo sa deje vnútri vášho tela?

Možno už v 14. týždni tehotenstva zistíte, že stále smrkáte, viac sliníte alebo sa potíte viac ako zvyčajne. To je dôsledok zvýšeného objemu tekutín v tele. Môžete aj krvácať z nosa alebo ďasien – aj to je úplne bežné. Počas tehotenstva je váš imunitný systém prirodzene potlačený v prospech rastúceho plodu, takže môžete byť náchylnejšia na prechladenie a infekcie. Preto dbajte na prevenciu!

Snažte sa, aby ste neochoreli. Ak sa tak stane, spýtajte sa svojho lekára, aké lieky môžete voľne užívať tak, aby ste neohrozili svoje dieťa.

V tomto čase môžete občas pociťovať aj problémy s koncentráciou. Aj to je normálne. Niektoré výskumy totiž naznačujú, že v tehotenstve mení mozog veľkosť a dochádza k ovplyvneniu jeho normálnej funkcie.

Vývoj  vášho dieťaťa v 15. týždni tehotenstva

V 15. tt je bábätko v brušku teraz dlhé asi 10 – 11 cm, nohy sú dlhšie ako ruky a kosti naďalej tvrdnú. Dieťatku začína rásť obočie a na tele má lanugo (jemné chĺpky). Koža je ešte veľmi tenká a transparentná, takže je vidno cievy. Uši sú takmer pri konci vývoja, v mozgu však nie sú ešte vyvinuté centrá sluchu, takže dieťa ešte nie je schopné rozoznať rôzne zvuky okolo seba. Vyvíjajú sa chuťové poháriky a dieťa dokáže meniť výraz svojej tváre. Pľúca už pracujú a dieťa vdychuje a vydychuje plodovú vodu.

Ako môžete dieťatku pomôcť k zdraviu

Živiny, ktoré vaše dieťa dostáva v priebehu tehotenstva a v jeho prvých troch rokoch života, ovplyvňuje významne aj to, ako budú jeho bunky naprogramované do budúcnosti. Tieto znalosti tvoria základy nutričného programovania v ranom veku, ktoré môžete využiť pre lepšiu starostlivosť o zdravie vášho dieťaťa teraz aj v dospelosti.

Váš sprievodca tehotenstvom

Majte informácie o vývoji vášho bábätka vždy poruke s našou aplikáciou Nutrimimi.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x