Šestonedelie - prvé dni po pôrode

Bolesti a krvácanie sú jedným z bežných problémov v šestonedelí. Nemusíte sa ale báť. Je to úplne prirodzené a svedčí to o tom, že sa vaše telo po pôrode hojí.

Young mother, holding her newborn baby boy at home in living room, back lit

Bolesti v šestonedelí

Pomerne často sa vyskytujú bolestivé sťahy maternice po dojčení. Je to dané vyplavením oxytocínu, ktorý tento sťah spôsobí. Bolesti bývajú väčšie u žien, ktoré viackrát rodili, ale zvyčajne spolu s tým, ako sa maternica zavinuje, do jedného až dvoch dní ustúpia.

Očistky po pôrode

Krvácanie v šestonedelí spôsobené odlúčovaním zvyškov sliznice maternice. Tento hojivý proces sa prejavuje odchodom tzv. očistkov - teda krvácanímTri týždne po pôrode sú očistky už menej objemné, sivobiele, hlienovitej konzistencie. Je tomu tak preto, že pomerne rýchlo postupuje tvorba novej sliznice, ktorá dutinu maternice vystiela. Jej plná obnova však trvá šesť týždňov.

Ako sa o seba starať po pôrode

Počas celého šestonedelia, ale najmä v prvých dňoch, je veľmi dôležitá starostlivosť o pravidelné vyprázdňovanie. Nevyhnutná je tiež starostlivá hygiena, pretože odchádzajúce očistky sú ideálnou živnou pôdou pre najrôznejšie baktérie, ktoré môžu priebeh šestonedelia skomplikovať. Treba na to obzvlášť myslieť po dojčení, ktoré vyvolá sťah maternice a odchod očistkov, a tiež po použití toalety. 

Vhodné je sprchovanie. Naopak kúpeľ vo vani je počas šestonedelia nevhodný.


Cvičenie po pôrode

Veľmi skoro po pôrode sa dá začať venovať popôrodnej gymnastike, ktorá spevní brušné svalstvo a svaly hrádze a panvového dna. To napomáha aj k správnemu zavinovaniu maternice. Skorou pohybovou aktivitou sa predchádza aj tvorbe krvných zrazenín (trombóze) v žilách dolných končatín.

Kedy môže ísť rodička s dieťaťom domov?

Prepustenie z nemocnice prichádza do úvahy obvykle na tretí až štvrtý deň po prirodzenom vaginálnom pôrode. Po cisárskom reze sa minimálna dĺžka pobytu v nemocnici pohybuje okolo šiestich dní. Vždy však záleží na konkrétnej situácii a rozhodnutie, či mamička po pôrode už môže byť prepustená domov, závisí len na lekárovi, ktorý vykonáva rannú vizitu na oddelení.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x