18. týždeň tehotenstva

  • Váš krvný obeh v osemnástom týždni tehotenstva je asi šesťkrát výkonnejší a vy vyzeráte zdravšie. 
  • Srdce pracuje rýchlejšie, čo je znamenie, že vy by ste mali, naopak, spomaliť. 
  • Prečítajte si, ktoré potraviny by ste mali konzumovať, aby bola vaša hladina cukru v krvi stabilná a aby ste sa vy cítili skvelo.

Čo sa deje vnútri vášho tela?

V tejto fáze tehotenstva vás môže bolieť hlava alebo sa dokonca točiť, objavuje sa aj mihanie pred očami. Váš krvný obeh sa mnohonásobne zvýšil a srdce pracuje o 40 – 50 % viac, pretože musí živiť vás oboch. Veľká časť krvi preteká maternicou a vašou kožou, obličkami preteká asi o tretinu viac krvi ako za normálnych okolností. Vaša rastúca maternica vyvíja tlak na cievy, čo môže spôsobiť, že je vám občas na omdletie. Ak máte závraty, je to signál, aby ste spomalili.

Zároveň myslite aj naďalej na správnu výživu a predovšetkým dodržujte pitný režim. Jedzte častejšie menšie porcie a odpočívajte – to vám pomôže udržať stabilnú hladinu cukru v krvi.

Ako bojovať proti závratom a pocitom na omdletie?

  • Len čo na sebe spozorujete tieto pocity, radšej si ľahnite, aby ste sa nezranili.
  • Dávajte pozor pri vstávaní zo stoličky, pretože ak vstanete príliš rýchlo, telo sa nemusí náhlej zmene tak rýchlo prispôsobiť, čo vedie k zníženiu tlaku a vám sa môže zatočiť hlava.
  • Ak môžete, ležte na ľavom boku, nie na chrbte. Tým zabránite tzv. syndrómu dolnej dutej žily, keď dôjde pri ľahu k zrýchlenej srdcovej frekvencii, poklesu tlaku a malátnosti alebo pocitu na zvracanie.
  • Aby ste minimalizovali pocity na omdletie, jedzte pravidelne a dostatočne pite.
  • Ideálne sú celozrnné potraviny, ovocie a zelenina, na rozdiel od potravín, ktoré síce poskytnú rýchly prísun cukru, ale hladina cukru v krvi nebude stabilná.
  • Vyhnite sa teda rýchlemu občerstveniu, sušienkam alebo šiškám a dajte prednosť zdravým potravinám.

Vývoj vášho dieťaťa v 18. týždni tehotenstva

Bábätko v 18. tt meria asi 14 cm a vyvíja sa veľmi rýchlym tempom. Má už svoju každodennú rutinu, keď sa strieda obdobie spánku a bdenia. Hneď ako počuje nejaký zvuk mimo maternice, bude naň reagovať pohybom, ktorý zacítite. Ak je vaše dieťa chlapček, jeho genitálie sú už výraznejšie a pohlavie bude vidno aj na ultrazvuku. Na koži prstov sa vytvárajú brušká a papilárne línie, ktoré vytvárajú jedinečný odtlačok.

Ako môžete dieťatku pomôcť k zdraviu

Živiny, ktoré dieťa dostáva v priebehu tehotenstva a v jeho prvých troch rokoch života, významne ovplyvňuje to, ako budú jeho bunky naprogramované pre budúci život. Tieto vedomosti tvoria základy nutričného programovania v ranom veku, ktorý vám pomôže zostaviť lepší jedálniček pre tehotné aj pre už narodené bábätká.

Váš sprievodca tehotenstvom

Majte informácie o vývoji vášho bábätka vždy poruke s našou aplikáciou Nutrimimi.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x