22. týždeň tehotenstva

  • Všimli ste si v tomto týždni zmenu na svojej pokožke? 
  • Nie je to nič nezvyčajné, a preto je dobré vedieť, prečo sa tieto škvrny objavujú a ako by ste sa o svoju pleť aj celé telo mali starať.

Čo sa deje vnútri vášho tela?

Počas gravidity potrebuje vaše telo dostatok tekutín, aby sa zabezpečila látková výmena a dobrá funkcia obličiek. Dostatok hydratácie je tiež dôležitý na udržanie zdravej hladiny plodovej vody.  Pretože je potreba tekutín veľmi individuálna, denne by ste mala vypiť aspoň 1,5 – 2 litre tekutín, čo zodpovedá asi 8 – 10 pohárom. Ak máte problém s nočným chodením na WC, snažte sa vypiť väčšinu vody v priebehu dňa, nie navečer.

Čo sa týka zmien na pokožke, dostatočná hydratácia má na ňu pozitívny vplyv. Tvár býva ružovejšia ako zvyčajne a celá vyzeráte omnoho mladšie. Vaša pokožka môže byť ovplyvnená aj tehotenskými hormónmi, ktoré stimulujú mazové žľazy, a koža môže mať tendenciu viac sa mastiť. U niektorých žien to môže viesť k upchávaniu pórov či tvorbe škvŕn a akné. Používajte preto vhodnú kozmetiku, ktorá neupcháva póry a ktorá vašu pleť dobre vyčistí. Nezabúdajte na nemastné hydratačné krémy, ktoré zabránia vysychaniu. Ak trpíte akné, používajte kozmetiku, ktorú vám odporučí lekár. Nebojte sa, vaša pleť sa zvyčajne vráti do pôvodného stavu niekoľko týždňov po pôrode.

Starajte sa o bruško a celé telo

Ako sa vaše telo mení a bruško rastie, vaša pokožka sa rozťahuje a môže byť citlivejšia ako zvyčajne. Môžu sa tiež objaviť strie, ktoré sú veľkým strašiakom tehotných žien. Preto sa o svoju pleť starajte veľmi dôkladne, a to po celý čas tehotenstva!

  • Udržujte pokožku hydratovanú, aby ste znížili riziko vysychania a podráždenia.
  • Nechoďte príliš na slnko a používajte ochranné prípravky s vysokým UV faktorom proti slnečnému žiareniu.
  • Používajte jemné prírodné produkty.
  • Noste oblečenie z prírodných látok, ako je bavlna alebo ľan.
  • Ošetrujte pokožku bruška, zadku a stehien kvalitnými prípravkami proti celulitíde a striám. Pravidelne kožu premasťujte, napríklad aj obyčajným hydratačným telovým mliekom.
  • Ak máte podozrenie, že niečo, ako je mydlo, parfum alebo prací prášok spôsobili podráždenie vašej pokožky, vymeňte ich za neparfumované prírodné prípravky.

Vývoj vášho dieťaťa v 22. týždni tehotenstva

Vaše dieťatko v 22. tt meria asi 27 – 28 cm a váži asi 430 gramov. Jeho rozmery sa už podobajú tým, aké bude mať ako novorodenec. Jeho pokožka je stále ešte transparentná a nie je v nej žiadny tuk. Mozog stále zväčšuje svoj objem, každý deň sa vyvíjajú zmysly. Zlepšuje sa sluch, ktorý stále viac reaguje na váš hlas. Na jazyku sa už začali tvoriť chuťové bunky – to, čo jete, bude mať vplyv na chuťové preferencie dieťatka v budúcnosti. Bábätko má stále zatvorené oči, ale má už riasy a obočie. Vytvorili sa potné žľazy.

Ako môžete dieťatku pomôcť k zdraviu

Živiny, ktoré dieťa dostáva v priebehu tehotenstva a v jeho prvých troch rokoch života, významne ovplyvňujú to, ako budú jeho bunky naprogramované pre budúci život. Tieto znalosti tvoria základy nutričného programovania v ranom veku, pomocou ktorých môžete už teraz pozitívne ovplyvniť zdravie svojho dieťaťa až do dospelosti.

Váš sprievodca tehotenstvom

Majte informácie o vývoji vášho bábätka vždy poruke s našou aplikáciou Nutrimimi.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x