33. týždeň tehotenstva

  • Vstúpili ste do predposledného mesiaca tehotenstva a stále sa zväčšujúce bruško vám môže spôsobovať ťažkosti. 
  • Budete potrebovať mnoho energie, aby ste celú svoju hmotnosť aj hmotnosť dieťaťa utiahli, a zdravá desiata vám pomôže udržať sa fit po celý deň.

Čo sa deje vnútri vášho tela?

Vy aj vaše dieťa rastiete do veľkosti, takže budete potrebovať viac energie. Mnoho tehotných žien má skúsenosť s pálením záhy a poruchami trávenia. Za to môžu hormonálne a fyzické zmeny. Nepríjemné tráviace ťažkosti sú okrem toho spôsobené tým, že váš žalúdok sa zdá byť menší a je utláčaný, pretože dieťa zaberá v maternici viac miesta. Ak máte veľké ťažkosti, riaďte sa nasledujúcimi radami:

  • Vyhnite sa tučným a korenistým jedlám.
  • Nejedzte čokoládu.
  • Minimalizujte konzumáciu citrusových plodov.
  • Nepite kávu.
  • Pripravujte si zdravé desiate.

Malé porcie jedla , ktoré budete jesť častejšie, vám pomôžu, aby ste boli plná energie po celý deň. Jedzte pomaly, neponáhľajte sa a jedlo poriadne rozžujte. Doprajte si napríklad niektorú z nasledujúcich zdravých desiat:

  • Kúsky ovocia alebo obilnín pridajte do jogurtu.
  • Kúsky chleba namáčajte do omáčky alebo humusu.
  • Sušené ovocie alebo nesolené orechy majte poruke v kabelke pre rýchle zahnanie chute.
  • Balíček so sušienkami alebo nakrájaná zelenina, napríklad mrkva.

Vývoj vášho dieťaťa v 33. týždni tehotenstva

Vaše bábätko už váži okolo 1,9 kg v 33. tt a meria asi 43,7 cm. Existujú však veľké rozdiely vo veľkosti a hmotnosti jednotlivých detí. Funkcie takmer všetkých orgánov sú už teraz pripravené pre samostatný život. Vaše dieťa počúva, cíti a dokonca aj vidí jeho oči môžu reagovať na svetlo. Imunitný systém sa stáva silnejším – v čase, keď sa dieťa narodí, budú dve tretiny jeho imunitného systému v tráviacom trakte. Zvyšuje sa tiež množstvo podkožného tuku, takže pokožka dieťaťa je menej pokrčená a tuk mení farbu kože na ružovú.

Ako môžete dieťatku pomôcť k zdraviu

Ak sa budete dobre a kvalitne stravovať, bude sa správne vyvíjať aj vaše dieťa. Živiny, ktoré dieťa dostáva v priebehu tehotenstva a v jeho prvých troch rokoch života, ovplyvňujú aj to, ako budú gény dieťaťa naprogramované pre život. Tieto znalosti tvoria základy nutričného programovania v ranom veku, ktorý vám môže pomôcť pri odhalení tých správnych potravín pre výživu v tehotenstve aj detskú výživu po pôrode.

Váš sprievodca tehotenstvom

Majte informácie o vývoji vášho bábätka vždy poruke s našou aplikáciou Nutrimimi.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x