36. týždeň tehotenstva

  • Vaše dieťa stále priberá na hmotnosti a do pôrodu priberie zhruba ešte jeden kilogram. 
  • Zistite si, ako sa vaše dieťa vyvíja v tomto týždni a aj ako sa pomaly pripravovať na pôrod.

Čo sa deje vnútri vášho tela?

Ako vaše dieťa rastie a zaberá stále viac miesta v maternici, môžete mať problém zjesť aj normálne množstvo jedla. Preto jedzte častejšie a menšie porcie, jedlo potom bude lepšie stráviteľné. Väčšina detí sa už obráti hlavičkou dole, čo vám môže značne uľahčiť dýchanie. Zvýšený tlak na podbruško, len čo dieťa začne klesať, môže spôsobiť, že sa začnete zakláňať a chôdza vyzerá nemotornejšia. Je možné, že budete tiež častejšie močiť.

V tomto týždni by ste už nemali nikam cestovať ani lietať (informujte sa v leteckej spoločnosti). Môže sa tiež objaviť úzkosť a strach z pôrodu. Ak na vás takéto pocitu doľahnú, preberte ich s partnerom alebo lekárom.

Vývoj vášho dieťaťa v 36. týždni tehotenstva

Vaše bábätko teraz meria asi 47,4 cm a váži okolo 2,6 kg. Plod už tiež zaujíma zvyčajne definitívnu polohu, pretože priestor je preň už tesný. Tuk vypĺňa tvár dieťaťa a jeho pohyby sú výraznejšie a silnejšie.

Prvá príprava na pôrod: Vytvorte si zoznam! 

  • Napíšte si zoznam všetkých ľudí, ktorým chcete oznámiť narodenie vášho dieťatka.
  • Spíšte zoznam ich telefónnych čísel alebo emailových adries, aby ste sa tak mohli čo najskôr podeliť o novinky.
  • Alebo sa o túto zpárvu podeľte na Facebooku alebo aj inej sociálnej sieti.

Ako môžete dieťatku pomôcť k zdraviu

Živiny, ktoré dieťa dostáva v priebehu tehotenstva a v prvých troch rokoch života, ovplyvňujú nielen momentálnu pohodu, ale aj to, ako budú gény dieťaťa naprogramované pre ďalší život. Tieto znalosti tvoria základy nutričného programovania v ranom veku, ktorý vám napovie, akú výživu podávať dieťaťu v jeho novorodeneckom, dojčenskom alebo batoľacom období.

Váš sprievodca tehotenstvom

Majte informácie o vývoji vášho bábätka vždy poruke s našou aplikáciou Nutrimimi.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x