Aké najčastejšie detské zlozvyky trápia rodičov?

  • K deťom jednoducho patria a sú pomerne bežnou záležitosťou. 
  • Väčšinou deťom prinášajú upokojenie v prípade napätia, úzkosti, strachu či neistoty, ale môžu byť aj prejavom hnevu, sklamania alebo nudy.

Zlozvyk netrestajte, skôr hľadajte príčinu

Zlozvyky sú prejavom psychického napätia, takže ak chcete, aby sa ich dieťa zbavilo, mali by ste pátrať po príčine ich vzniku, čo nie je práve najľahšie. Môže to byť čokoľvek, zmena v živote dieťaťa, zmena v rodine, niekedy i banalita, ktorá nám dospelým ani nenapadne, napríklad strach z tmy. Niekedy to dokonca býva kumulácia niekoľkých drobných príčin naraz. Ak sa vám podarí príčinu odhaliť, veľkú časť problému máte vyriešenú.

Najčastejšie zlozvyky:

  • Cmúľanie palca – začína sa už v prvom roku života a do konca štvrtého roku by malo zmiznúť. Väčšinou ide o dôsledok nudy alebo nervozity, prípadne sa tým dieťa upokojuje pri zaspávaní. Vo výnimočných prípadoch pokračuje až do šiestich rokov.

  • Obhrýzanie nechtov – nič nezvyčajné ani u dospelých (bohužiaľ), nechty si obhrýza asi tretina detí. Objavuje sa zvyčajne na začiatku školskej dochádzky a môže pokračovať až do obdobia dospievania. V tomto období ním trpí asi 60 % detí, potom výskyt klesá na 10 – 20 %.

  • Posmrkávanie – popoťahovanie, napríklad pri nádche, sa zväčša spája s predškolským a školským vekom.

  • Žmolenie ucha – kým bábätká zaspia, žmolia plienku alebo cíp vankúša, čo v neskoršom veku nahradia tým, že si začnú žmoliť uško. Najčastejšie sa tento zlozvyk objavuje u batoliat a predškolákov, vo vyššom veku je skôr výnimočný. 

Je to vôbec zlozvyk?

Ak dieťaťu zoberiete možnosť vykonávať zabehanú činnosť a dieťa reaguje zlostne, prípadne v nej okamžite pokračuje a nie je schopné prestať, je tu už istý dôvod sa znepokojovať. Zvyk sa, bohužiaľ, zafixoval a jeho odstránenie bude náročnejšie.

Tipy na zbavenie sa zlovykov

Pripravte sa, že to bude dosť dlho trvať, čo sa už raz kdesi zafixovalo, sa dosť ťažko odstraňuje. Vždy záleží na konkrétnom type zlozvyku:

Cmúľanie palca – vysvetlite dieťaťu, že to skutočne nie je pekné a že veľké deti to nerobia pri odvykaní navrhnite určitý systém odmien.

Obhrýzanie nechtov – skúste na to ísť podobne ako pri cmúľaní palcov. Tohto zvyku sa však deti zbavujú pomerne ťažko. Ak nezaberá dohováranie, zvyčajne nastupujú rady typu namáčania prstov do korenia, papriky a pod., niektorým deťom by však nepomohli ani štipľavé čili papričky. Naopak, citlivejším deťom môžete spôsobiť závažné psychické problémy, takže opatrne! Okrem toho tu existuje nebezpečenstvo, že dieťa sa takýmto prstom dotkne oka. Skúste preto nejaké náhradné riešenie stresu, napríklad, ak bude mať chuť odhrýzať si nechty, nech namiesto toho zoberie do ruky nejaký predmet a pod. Ak máte doma dievčatko, skúste na to ísť prostredníctvom malých darčekov – sľúbte jej pilníček na nechty, lak, niečo typicky dievčenské, čo by ju mohlo motivovať.

Majte hlavne trpezlivosť

Nech už si vaše dieťa cmúľa palec, obhrýza nechty, hryzie pastelky, alebo si strká prsty do nosa, verte, že to naozaj nerobí preto, aby vás nahnevalo. Možno vás skutočne nahnevá, ale neúmyselne. Ak však niektoré zlozvyky pretrvávajú dlho, môžu byť aj zdraviu škodlivé. Dlhodobé cmúľanie palca môže narušiť postavenie zubov, neumytý prst v ústach ľahko spôsobí infekciu narušujúcu imunitný systém, pri ťahaní za vlasy sa môžu porušiť vlasové vačky a vlasy sa budú lámať. Väčšinou však platí, že čím väčší je nátlak na dieťa, tým dlhšie trvá odvykanie. 

Mohlo by vás tiež zaujímať: Psychomotorický vývoj dieťaťa medzi 2. a 3. rokom

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x