Čo robiť, keď má dieťa zápchu

Ako správne rozpoznať zápchu? Aké sú príčiny zápchy a ako pomôcť pri zápche dojčaťu alebo aj väčšiemu dieťaťu? Prečítajte si naše tipy ako na to.

Closeup of cute little 12 months old toddler baby girl child sitting on potty. Kid playing with educational wooden toy. Toilet training concept. Baby learning, development steps.

Za zápchu označujeme stav, kedy sa dieťa nemôže vyprázdniť po dobu dlhšiu ako 48 hodín, stolica je pri vyprázdňovaní nadmerne tvrdá a vyprázdňovanie je pre dieťa ťažké. Podľa tejto definície sa teda za zápchu nepovažuje stav, kedy je interval medzi vyprázdňovaním dlhší, aj niekoľkodňový, ale stolica odchádza bez ťažkostí a má normálnu konzistenciu.

Príčiny zápchy

Zápcha je spôsobená buď:

  • črevnými, metabolickými, hormonálnymi alebo nervovosvalovými ochoreniami. Niektoré z týchto ochorení sa prejavia zápchou už krátko po narodení, aj bez závislosti na spôsobe výživy dieťaťa. Sú to predovšetkým ochorenia čriev. Organické ochorenia musí vždy potvrdiť alebo vylúčiť lekár.

  • situáciami, kedy sa za ťažkosťami  neskrýva nejaké konkrétne ochorenie, ale vyprázdňovacia funkcia čreva je zhoršená. Táto situácia sa objavuje buď akútne alebo má dlhodobý (chronický) charakter.

Zápcha u kojenca

  • plne kojené dieťa staršie ako 1 mesiac nemusí mať stolicu niekoľko dní aj viac, ale pritom nejde o zápchu - vďaka materskému mlieku, ktoré zaisťuje prítomnosť správnej mikroflóry v čreve, k zápche prakticky nedochádza

  • pri prechode na umelú výživu sa mení aj stolica dieťaťa - býva viac tuhšia a objemnejšia a je možnosť výskytu zápchy

  • umelo živené deti majú iné zloženie črevnej mikroflóry, preto je potrebné podávať umelé mlieko s probiotikami alebo prebiotikami

Ako pomocť kojencovi pri zápche:

  • pri vyprázdňovaní stolice dieťatku mierne pritlačíme stehienka k brušku,

  • môžeme podráždiť konečník teplomerom akebo rektálnou rúrkou (nepoužívať často),

  • po konzultácii s lekárom môžeme podať glycerínový čípok.

Nemliečne zeleninové a mäsozeleninové príkrmy a ovocné šťavy so zavádzaním do jedálnička postupne zlepšujú vyprázdňovanie čreva. Jednoznačnou pomocou je ale poradiť sa s lekárom s ďalším postupom.

Viac rád ako si poradiť so zápchou u dojčaťa, nájdete v tomto článku: Zápcha u dojčiat a batoliat

Zápcha u väčších detí

Deti predškolského a školského veku reagujú funkčnou zápchou predovšetkým na rôzne psychogénne faktory vonkajšieho prostredia (zaneprázdnenie hrou u menších detí, pocit zahanbenia u väčších detí a podobne). Ťažkosti pri defekácii (vyprázdňovaní stolice) často vedú k poraneniu sliznice či kože v okolí konečníka a dieťa sa tak ďalej obáva vyprázdniť. Odchod stolice je pre dieťa bolestivý, nepríjemný. Tieto stavy prechádzajú do chronickej zápchy a môžu sa tak paradoxne prejaviť aj špinením spodnej bielizne a podobne.

Ako pomôcť väčšiemu dieťaťu pri zápche

  • Dostatočný časový priestor na vyprázdnenie pri rannom vstávaní.

  • Nezanedbávať raňajky. Prvá potrava, ktorá po nočnom hladovaní prejde do tráviaceho traktu, podporí peristaltiku čriev (pohyb čreva od hornej k dolnej časti tráviaceho traktu) a je to tak vhodný impulz k rannému vyprázdneniu dieťaťa.

  • Mali by sme dbať na to, aby dieťa malo v prípade potreby prístupnú toaletu a nezadržovalo tak zbytočne a opakovane stolicu. Tento stav môže viesť spoločne s pocitom zahanbenia dieťaťa k rozvoju chronickej zápchy.

  • Strava dieťaťa by vždy mala obsahovať dostatok zeleniny a ovocia. Je to z dôvodu prísunu vlákniny, ktorá podporuje peristaltiku čriev. Významné je podávanie aj zakysaných mliečnych výrobkov, ktoré obsahujú probiotické baktérie, s priaznivým účinkom na črevnú peristaltiku.

  • Pôsobenie pohybu na peristaltiku čriev rovnako pomáha ku lepšiemu zvládnutiu vyprázdnenia tráviaceho traktu. Svalovina tu pôsobí ako črevný lis, ktorý má významnú úlohu pri vyprázdňovaní.

  • Dostatočný príjem tekutín počas dňa pomáha pri zmäkčení stolice, aj keď významnou funkciou hrubého čreva, kde sa stolica hromadí, je najmä vstrebávanie vody a zahusťovanie odchádzajúcej stolice.

Je potrebný lekár?

Ak sme naďalej neúspešní v pomoci dieťaťu, kontaktujeme lekára, ktorý urobí ďalšie vyšetrenia a opatrenia.

Mohlo by vás zaujímať: Ako zvládnuť najčastejšie tráviace ťažkosti vášho bábätka?

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x