Dieťa a pes: majú deti vyrastajúce so zvieratami menej alergií?

  • Deti a domáce zvieratká - niektorí tvrdia, že domáci maznáčikovia v domácnosti zvyšujú riziko vzniku alergií, a že jedine prehnanou čistotou dosiahnete vyššiu imunitu. 
  • Opak je ale pravdou.
A baby boy(2 years) is playing with his dog. The dog is wearing fake rain deer ears. They are sitting in the lazy bag and enjoying.

Ešte donedávna mnohé mamičky verili, že ak bude ich dieťa vyrastať v úplnej čistote, bude zdravšie. Dnes to už ale neplatí. Sterilné prostredie imunitu nezlepšuje, skôr jej škodí. Imunitný systém totiž potrebuje tréning, aby sa rozvíjal a posilňoval. Čistota má svoj význam, ale nič sa nemá preháňať.

Budovanie imunitného systému 

Imunitný systém sa musí učiť, a to je možné len vtedy, keď prichádza do kontaktu s najrôznejšími látkami z okolitého prostredia ako je prach, baktérie, vírusy a pod. Niekedy si vôbec nevšimnete, že sa imunitný systém bráni proti choroboplodným zárodkom –  na dieťati nie sú vidieť žiadne príznaky ochorenia. Napokon aj u dospelých prebehne 95 % všetkých infekcií nepozorovane.

V rozumnej miere nič neuškodí, skôr prospeje

Odborníci odporúčajú dieťa neizolovať a nechať ho od malička hrať sa s ostatnými deťmiv rozumnej miere prichádzať do kontaktu s bežnou špinou, pieskom, blatom a pod. Nechajte ho, nech sa hrá vonku v každom počasí, dovoľte mu skúmať kamienky a hlinu a neriešte, keď mu raz za čas niečo spadne na zem. Čím viac takýchto bežných kontaktov prebehne, tým viac látok si imunitný systém zapamätá a bude potom odolnejší.

Vznik alergií ako odpoveď na sterilné prostredie

Čo sa však stane, ak sa okolo bábätka nevyskytuje žiaden „študijný materiál“, keď je všetko čistučké a nikde ani smietka, ani jeden choroboplodný zárodok? Odborníci zistili, že v takých prípadoch sa imunitný systém začína tiež vehementne brániť, ale často voči neškodným veciam, ako je domáci prach, oriešky alebo mačacie chlpy. Túto „ hygienickú teóriu vzniku alergií“ sa lekári v uplynulých rokoch snažili overiť mnohými štúdiami.  

Vedecká štúdia

To, že je na nej niečo pravdy, potvrdila štúdia, v rámci ktorej lekári sledovali 2500 detí narodených na vidieku v Nemecku, Rakúsku a vo Švajčiarsku. Nežili v tak čistom prostredí ako mestské deti, väčšina z nich od najútlejšieho veku prichádzala do styku s domácimi zvieratami a trávila veľa času vonku.

Výsledky výskumu

Bolo zistené, že je u detí, ktoré vyrastali v kontakte so zvieratami, je oveľa nižšie riziko vzniku peľových alergií a astmy, ako je európsky priemer. Platí to však len pre deti žijúce v tomto prostredí od narodenia.

Batoľa a zvieratko v domácnosti - áno alebo nie?

Podobne funguje vzťah imunity dieťaťa a domácich zvierat. Množstvo štúdií preukázalo, že deti vyrastajúce v spoločnej domácnosti so psami alebo mačkami majú menej dýchacích problémov a lepšiu imunitu. Vďaka tomu sa u nich znižuje riziko vzniku alergií, astmy a pod. až o 50 % 1. Znovu sa tým potvrdzuje, že to, s čím sa detský organizmus stretne počas prvého roka života, má významný vplyv na jeho zdravie v budúcom živote.

Na čo si treba dávať pozor, keď máte v domácnosti zvieratko aj bábätko

Ak vaše bábätko trpí na atopický ekzém, alebo máte v rodine časté výskyty alergií, je lepšie predsa len zvieratko doma nemať. Takisto každé zvieratko, ktoré príde do styku s bábätkom alebo s ním žije v domácnosti by malo byť vyšetrené veterinárom a pravidelne očkované. Dôležite je aj dávať pozor nielen na bábätko, ale aj zvieratko, aby bábätku nespôsobilo zranenie.

Nezabúdajte ani na výživu

Na posilňovanie imunity okrem kontaktov s vonkajším svetom aj naďalej  napomáha vyvážená a zdravá strava. Jedálniček by mal spĺňať všetky nutričné nároky rastúceho batoľacieho organizmu, takže by v ňom nemala chýbať zelenina, ovocie, obilniny, ale aj špeciálne batoľacie mlieko s prebiotikami GOS/FOS a LCP mastnými kyselinami. Tieto batoľacie mlieka zaisťujú deťom nielen každodenný prísun energie, bielkovín a vápnika, ale predovšetkým dobrý základ pre správne fungovanie imunitného systému.  

1  Wegienka G., et al. Lifetime dog and cat exposure and dog- and cat-specific sensitization at age 18 years. Clinical & Experimental Allergy DOI: 10.1111/j.1365-2222.2011.03747.x)

Mohlo by vás tiež zaujímať: 5 tipov pre posilnenie imunity u detí

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x