Dojčenie trochu inak

  • Odborníci upozorňujú, že dieťa sa učí dojčiť dojčením. 
  • Odvolávajú sa na toto tvrdenie vtedy, keď mamička dojčiť chce, ale z rôznych dôvodov je jej kŕmenie z prsníka sťažené. 
  • Dokrmovanie umelou výživou by nemalo predchádzať kŕmeniu z prsníku mamičky. 

Ako podporiť tvorbu materského mlieka?

Ak máte spočiatku ťažkosti s dojčením, či už z dôvodu zdravotného stavu bábätka či mamičky, je dobré prsia podporiť v tom, aby tvorili mliečko. Prvotným impulzom je už samotné tehotenstvo, ktoré pripravuje mamičku na dojčenie. Niektoré ženy dokonca už pred pôrodom produkujú malé množstvo mledziva.

Tvorba materského mlieka je daná hormonálne, je ale tiež rovnako závislá na dopyte po materskom mlieku a na psychickej pohode mamičky. Jednou z najnáročnejších situácií, ktoré môžu po pôrode skomplikovať dojčenie, je narodenie nedonoseného bábätka.

V tejto situácii závisí na stupni nedonosenosti a jeho zdravotnom stave. Tu je riešenie spôsobu výživy v rukách lekárov. V prípade, že je bábätko schopné byť priložené mamičke k prsníku, je vhodné začať stimulovať prsník a zároveň tak podporovať sací reflex bábätka.

Deti, ktoré už nie sú závislé na podanie výživy pomocou sondy, je možné kŕmiť niekoľkými spôsobmi. Na niektoré z možných alternatív sa dnes zameriame.

Dojčenie s využitím suplementora

Tento spôsob sa využíva nielen u detí, ktoré sú nedonosené, ale aj u detí narodených v termíne, ktoré prsník odmietajú.

Veľkým pomocníkom  môže byť aj vtedy, keď sa bábätko narodilo cisárskym rezom a k prsníku bolo priložené až s dlhším časovým odstupom, čo u mamičky môže spomaliť tvorbu mlieka.

Suplementor sa skladá z plochej uzatvárateľej nádobky, ktorú má mamička zavesenú na svojom krku a z dvoch tenkých mäkkých hadičiek, ktoré si umiestni k prsiam.

Do nádobky je ideálny dať vopred odstriekané materské mlieko, v prípade jeho nedostupnosti aj mlieko umelé. Hadičku si mamička pridrží či bezpečne prilepí k prsníku tak, aby jej vývod bol medzi bradavkou a dvorcom.

Bábätko po priložení k prsníku stimuluje prsník, čo podporuje tvorbu mlieka a sací reflex, zároveň je dieťaťu uvoľňované mlieko z vopred naplnené nádobky. Dieťa sa saním nielen nakŕmi,ale aj podporí tvorbu materského mlieka u matky.

Kŕmenie striekačkou po prste

Tento spôsob kŕmenia sa najčastejšie využíva u detí predčasne narodených, alebo vtedy, keď ešte nie je tvorba materského mlieka tak vysoká, aby pokryla potreby dieťaťa.

Podávanie materského mlieka striekačkou pomôže zabrániť návyku na fľaštičku a neskoršiemu odmietaniu prsníka. Sterilná plastová striekačka sa naplní mliekom, mamička vloží bábätku do pusinky svoj malíček bruškom nahor a potom opatrne zasunie aj časť konca striekačky.

Mamičkin prst v tomto prípade imituje bradavku, aj keď spôsob sania je tu odlišný, pretože mliečko je dieťaťu vstrekované do úst bez jeho zvýšeného úsilia.

Ide o špeciálne vytvorenú fľašu, z ktorej musí bábätko pri saní vyvinúť väčšie úsilie, aby sa napilo, než pri podavaní mlieka z bežnej dojčenskej fľaše.


Špeciálne prieduchy umiestnené z vnútornej strany cumlíka umožňujú imitáciu sania z prsníka a približujú sa tejto špecifickej technike. Podávanie mliečka z tejto fľaše je teda opäť vhodné pre deti, ktoré sú predovšetkým dojčené a Calma teda slúži len k ich dokrmovaniu.

Mohlo by vás ďalej zaujímať: 4 výhody dojčenia pre vás a vaše dieťátko

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x