Očkovanie proti meningitíde

Meningitída je závažné ochorenie spôsobujúcu náhlu smrť u detí aj u dospelých. Aké vakcíny sa pri očkovaní využívajú?

Pediatrician preparing vaccination for baby girl

Všeobecne o meningitíde

  • zápal ochranných membrán prikrývajúcich mozog a miechu,

  • inkubačná doba je krátka: 1 - 7 dní,

  • ochorenie môže vypuknúť v akomkoľvek veku, ale pre dve vekové skupiny je riziko väčšie – deti do 4 rokovmládež vo veku 15 - 20 rokov,

  • pre dospievajúcich sa ako rizikové faktory uvádzajú zvýšená fyzická a psychická námaha (tábory, športové sústredenia) a zafajčené a preplnené miestnosti (napr. diskotéky).

Ako sa prejavuje meningitída?

Prvé príznaky

  • únava, bolesť hlavy, brucha, svalov sa podobajú chrípke, trvajú ale väčšinou len niekoľko hodín,

  • potom sa na koži začnú objavovať červené škvrny a malé modriny, pacient prestáva komunikovať, je apatický a dezorientovaný. Tento stav je príznakom otravy krvi (sepsy) a  je nutný rýchly transport do nemocnice.

pozor!

Kožné prejavy sa nemusia vždy vyskytnúť. Ukazovateľom pre rodiča, že sa deje niečo neobvyklého, môže byť rýchly rozvoj celkového ťažkého stavu pacienta. Pacient aj napriek rýchlej pomoci môže zomrieť, príčinou je septický šok – zlyhanie orgánov. Úmrtnosť sa pohybuje okolo 10 - 15 %. Meningokokové ochorenia však môžu zanechať aj trvalé následky – postihnutie svalov, nevyhnutná amputácia prstov alebo časti končatiny, strata sluchu, zraku, poškodenie mozgu, epilepsia a pod.

O záchrane človeka v prípade meningokokovej infekcie vždy rozhoduje rýchlosť, s akou je mu poskytnutá lekárska starostlivosť. Interval medzi začiatkom ochorenia a úmrtím je u invazívnych meningokokových ochorení v priemere 24,6 hodín.

Vakcíny

Učinnou prevenciou je očkovanie. Na Slovensku je v súčastnosti k dispozícii viac typov vakcin a rôznymi očkovacími schémami podľa veku, pričom očkovanie proti meningitíde je vhodne aj pre deti. O vhodnej vakcíne a schéme sa vždy poraďte s vaším lekárom. 

V akom prípade očkovanie odložiť?

Očkovanie nie je vhodné pre tých, ktorí mali niekedy v minulosti alergickú reakciu na niektorú zo zložiek vakcíny).

Očkovanie odložte v prípade, ak máte infekčné ochorenie (teplotu, bolesť v krku atď.). Ak trpíte nejakým ochorením, ktoré môže znížiť zrážanlivosť krvi (hemofília) alebo máte z akéhokoľvek dôvodu oslabený imunitný systém, rozhodnutie nechajte na vašom lekárovi.

Očkovanie v tehotenstve a pri dojčení

Tehotným ženám sa odporúča s očkovaním počkať, rovnako ako u ďalších očkovaní. Ak však existuje definované nebezpečenstvo nákazy, je možné očkovať. Dojčenie nie je kontraindikáciou pre očkovanie, no napriek tomu  niektorí výrobcovia odporúčajú aj starostlivo zvážiť možné riziká (posúdi lekár) a očkovať len v ojedinelých prípadoch.

Aké môžu byť nežiaduce účinky očkovania?

Ako veľmi časté reakcie (≥ 10 %) sú uvádzané tieto:

Všetky tieto reakcie samy vymiznú. Sú častejšie u malých detí ako dospelých a záleží tiež na tom, ktorá vakcína bola konkrétne použitá.

Pre zistenie vakcín, ktoré sa aktuálne používajú sa pozrite na web úradu verejného zdravotníctva slovenskej republiky.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Povinné očkovanie detí

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x