Otehotnenie po pôrode a počas dojčenia

  • Znovu naštartovanie hormonálnych funkcií a obnova cyklu je veľmi individuálna záležitosť. 
  • U žien, ktoré nedojčia, sa zvyčajne menštruačný cyklus navráti do 6 týždňov po pôrode, ale prvá ovulácia môže nastať už 3 týždne po pôrode. 
  • Ženy plne dojčiace nemusia mať menštruáciu vôbec po celú dobu dojčenia (laktačná amenorrhoe) alebo môžu začať menštruovať pravidelne alebo nepravidelne po skončení šestonedelia.

Čo sa deje v tele ženy po pôrode

Aj u ženy plne dojčiacej bez menštruácie môže dôjsť k ovulácii a otehotneniu. V čase po pôrode a počas dojčenia je všetko ovplyvňované hormonálnou činnosťou organizmu ženy. Po pôrode placenty začnú klesať hladiny hormónov estrogénu a progesterónu na úroveň umožňujúcu dozrievanie vajíčka.

Zároveň s týmto procesom krátko po pôrode placenty, dochádza k naštartovaniu laktácie, ktorú stimuluje hormón prolaktín. Hormón prolaktín bráni dozrievaniu vajíčok, jeho hladiny však nie sú stále, kolísajú a to nielen v odstupe od prebehnutého pôrodu, ale aj počas dňa.

Kedy znovu otehotnieť?

Mať deti krátko po sebe považujú niektoré mamičky za výhodu. Neexistuje limit, ktorý by definoval, kedy je vhodné znovu otehotnieť. Tehotenstvo, pôrod a dojčenie sú vyčerpávajúce záležitosti. Všetky tieto činnosti si vyberajú daň na tele mamičky, berú jej veľké množstvo živín, ktoré sú poskytované dieťaťu.

Náročné šestonedělie

Prvých šesť týždňov po pôrode by úvahy o ďalšom otehotnení mali byť vyriešené sexuálnou abstinenciou. Je to obdobie, kedy sa organizmus, vyčerpaný graviditou a pôrodom, a predovšetkým pohlavné a močové ústrojenstvo ženy, vracia do poriadku.

Navyše hrozí zanesenie infekcie do pošvy ženy, ktorá pri hormonálnej nestabilite a z toho vyplývajúcim imunitným oslabením, môže viesť až k akútnemu zápalu maternice (endomyometritis acuta). Aj v dnešnej dobe užívania kvalitných a účinných antibiotík sa toto ochorenie výnimočne musí riešiť chirurgickým odstránením maternice.

K obmedzeniu popôrodného sexuálneho života prispieva príroda svojimi hormónmi: prolaktín, podporujúci tvorbu mlieka, zároveň tlmí chuť na milovanie. Estrogény majú nízke hladiny, čo má za následok, že pohlavné orgány nie sú vzrušivé a pošva je suchšia.

Po šestonedelí je možné začať pohlavný život bez zbytočných rizík. Momentálna neprítomnosť menštruácie neznamená, že v tele ženy nezreje prvé vajíčko. Aj pri dojčení je možné otehotnieť!

Kedy je vhodné znovu otehotnieť

Skôr panoval názor, že optimálny rozostup medzi tehotenstvami by mal byť 2 roky. Najnovšie štúdie uvádzajú 2,5 roka až 3 roky ako dobu optimálne vhodnú k regenerácii organizmu po pôrode.

Tehotenstvo a pôrod sú náročné procesy, najmä z hľadiska energetického. Počas tehotenstva musí matka prijímať až 6 000 kcal pre svoje dieťa. Táto energia pochádza z jedla a matkiných zásob.

Pokiaľ nie je rozostup medzi tehotenstvami dostatočný, nemá telo matky z čoho brať zásoby energie a ľahšie sa vyčerpá.

Medzi štatisticky jednoznačne potvrdené zvýšené tehotenské riziká patria:
  • častejšie gynekologické a močové infekcie,
  • abnormálne krvácanie,
  • anémia,
  • hypertenzia indukovaná tehotenstvom,
  • diabetes,
  • osteoporóza.

Po pôrode potom častejšie hrozí močová inkontinencia.

Čo so sebou prináša skoré otehotnenie po pôrode

Tehotenstvá, ktoré nadväzujú bezprostredne po sebe, sú jedným z najväčších rizík úmrtí matiek v tehotenstve a pri pôrode. Novonarodené bábätko by malo byť centrom pozornosti rodičov. Tí by predovšetkým mali brať do úvahy jeho potreby a výchovu, než sa sústrediť na príchod ďalšieho potomka na svet.

Udržanie dojčenia je v čase ďalšieho tehotenstva problém, pričom dojčenie je dôležitý faktor pre rast a vývoj bábätka. Tiež bábätko, ktoré sa ešte nenarodilo, môže trpieť. Najčastejšie sa rodí s nízkou pôrodnou hmotnosťou a následnou náchylnosťou k rôznym ochoreniam a zdravotným ťažkostiam.

Aké sú možné metódy antikoncepcie

Z hľadiska prevencie vyššie popísaných možných komplikácií je dôležité správne načasovanie jednotlivých tehotenstiev. Po šestonedelí je teda vhodným rozhodnutím navštíviť svoju gynekologickú ambulanciu a poradiť sa o možnostiach antikoncepcie v období po pôrode a pri dojčení.

1. Hormonálná antikoncepcia

Hormonálna antikoncepcia kombinovaná s estrogénmi nie je vhodná, môže potláčať tvorbu mlieka a do mlieka tiež prechádza. Voľbou je hormonálna antikoncepcia s gestagénmi vo forme tabletiek či injekcií.

2. Vnútromaternicové teliesko

Vnútromaternicové teliesko s obsahom gestagénov je možno zaviesť tiež ihneď po šestonedelí. Vopred je však nutné vykonať tehotenský test u žien, ktoré nemenštruujú.

3. Bariérové metódy

Bariérové metódy (pesary, kondómy) sú menej spoľahlivé.

4. Dojčenie

Na antikoncepčný efekt dojčenia sa nedá spoliehať. Možno ho docieliť pravidelným a dostatočne dlhým dojčením. Je potrebné dojčiť päťkrát denne v celkovej dĺžke 65 minút, ale naviac sú tu ešte ďalšie vplyvy, napr. nutričný stav matky, dĺžka intervalu medzi pôrodmi a ďalšie. Jedná sa o veľmi nespoľahlivú metódu zábrany počatia.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x