Váha dojčaťa: priberá vaše bábätko rýchlo alebo na váhe stráca?

  • Váha dojčaťa sa pohybuje v určitých intervaloch, ale stále je to parameter, ktorý sa ako výška nemení symetricky. 
  • Čo teda robiť, keď dieťa priberá málo alebo veľa?
An unrecognizable pediatric nurse weighs a baby girl during well check appointment. The baby's mother holds the adorable girl's hand.

Najrýchlejšie dieťa priberá na váhe v skorom veku. V prvom roku svojho života, v porovnaní s pôrodnou hmotnosťou, dieťa zvýši svoju hmotnosť asi trikrát.

Nižšia pôrodná hmotnosť sa časom vyrovná

V prvom roku dieťa váži asi 10 kg. V prípade, že sa dieťa narodí predčasne a má pôrodnú hmotnosť nižšiu, sú v porovnaní s ostatnými populáciami prírastky hmotnosti menšie, ale v priebehu niekoľkých rokov sa hmotnosť týchto detí vyrovnáva s hmotnosťou ostatných, rovnako starých detí.

Vyššia hmotnosť nemusí ešte znamenať problém

Nedostatok alebo naopak nadbytok výživy sú najčastejšou príčinou neodpovedajúcich hmotnostných prírastkov dieťaťa, ktoré hodnotíme pomocou percentilových grafov, obdobne ako rast dieťaťa. Na rozdiel od zmien telesnej výšky je však samostatný údaj o telesnej hmotnosti údajom málo konkrétnym.

Ako zhodnotiť váhu a výšku dieťaťa

Najlepšie hodnotíme hmotnosť a tým stav výživy dieťaťa (dospelého človeka) vo vzťahu k jeho výške. Percentilové grafy nám toto umožňujú v dvojakej podobe. V zhodnotení váhy (v kg) k výške (v cm) dieťaťa zodpovedajúcej jeho veku a pohlaviu. Alebo v zhodnotení tzv. BMI (body mass indexu) vyjadreného pomerom hmotnosti (v kg) k výške (v m2).

Údaje o odpovedajúcich hodnotách hmotnosti dieťaťa k jeho výške, veku a pohlaviu, obsahuje očkovací a zdravotný preukaz.

Čo robiť, ak priberá málo?

Ak dieťa nepriberá dostatočne na váhe, je nutné sa zamýšľať nad spôsobom jeho výživy. Nedostatočné prírastky hmotnosti môžu súvisieť s ochorením dieťaťa, ktoré môže byť úplne zrejmé alebo skryté. Pri dynamickom sledovaní zmien je už záležitosťou lekára posúdiť tieto zmeny a prípadne zabezpečiť patričné vyšetrenia.

Čo robiť, ak priberá veľa?

Ak dieťa nadmerne priberá na váhe, môže byť rovnako hlavnou príčinou nadbytok výživy a nedostatok pohybu, alebo nejaké ochorenie. Pri nevhodnom stravovacom spôsobe dieťaťa často stačí upraviť životný štýl dieťaťa. Pomoc lekára, prípadne psychológa a ďalších odborníkov je však rovnako často potrebná.

Viac informácií o raste a váhe môžete nájsť v článku: Váha a rast dieťaťa

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x