Vyrazený dych a problémy s dýchaním u detí

  • Prvá pomoc pri problémoch s dýchaním, keď sa dieťa dusí. 
  • Ako zachovať pokoj a pomôcť dieťatku? 
  • Ako sa prevádza Heimlichov manéver?
Mother carrying crying baby

Príznaky spojené s problémami s dýchaním

Príznaky sa môžu prejaviť najčastejšie prekrvením a ďalej zmodraním kože okolo úst a na končatinách až po ich kompletné odkrvenie. Je to v súvislosti s reakciou krvného obehu, ktorý privádza kyslík tkanivám získaný z dýchania. Významnú úlohu tu hrá zachovanie akcie srdca, ktorá aktivuje krvný obeh.

Ako pomôcť dieťaťu?

Predpokladom našej pomoci je predovšetkým uvoľnenie dýchacích ciest dieťaťa .

Ak má dieťa menej ako osem rokov , skloníme mu tvár ku zemi (napríklad cez koleno rodiča), krátko a dôrazne ho niekoľkokrát udrieme medzi lopatky. Ak dieťa naďalej nedýcha a je zrejmé, že dýchacie cesty sú voľné (z ústnej dutiny odstránime zvyšky potravy), otočíme dieťa na chrbát, kedy je hlava stále nižšie ako trup a niekoľkokrát stlačíme hrudnú kosť dieťaťa. V ďalšej fáze, ak dieťa nedýcha, zahájime umelé dýchanie z úst do úst dieťaťa.

Heimlichov manéver

U detí starších ako osem rokov sa robí tzv. Heimlichov manéver. Stojace dieťa objímeme zozadu a niekoľkokrát prudko stlačíme nadbruško pod hrudnou kosťou. To isté možno urobiť aj u dieťaťa v bezvedomí, ak leží na chrbte. V prípade, že tieto manévre dieťaťu nepomôžu, je nevyhnutné zahájiť umelé dýchanie z úst do úst.

Heimlichov manéver v štyroch krokoch:

  1. Postavte sa za postihnutého a ľahko ho nakloňte dopredu.

  2. Dajte jednu ruku v päsť.

  3. Objímte postihnutého zozadu a spojte ruky tak, že položíte ruku zatnutú v päsť na oblasť nad žalúdkom tesne pod hrudnou kosťou a prekryte ju druhou rukou.

  4. Urobte niekoľko rýchlych prudkých pohybov smerom hore a dole.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x