8. týždeň tehotenstva

  • Ranná nevoľnosť je v 8. týždni tehotenstva častým a normálnym príznakom. 
  • Prečítajte si naše rady na zmiernenie nevoľnosti a zistite tiež, prečo je pre budúce zdravie vášho dieťatka dôležitý stabilný prísun živín.

Čo sa deje vnútri vášho tela?

Máte od 7. týždňa tehotenstva stále pocity na zvracanie? Ide o najčastejšie tehotenské ťažkosti, ktorými trpia viac ako dve tretiny nastávajúcich mamičiek v prvom trimestri. Aj keď sa im hovorí „ranná“ nevoľnosť, môže sa objaviť kedykoľvek počas dňa. Väčšina tehotných žien potvrdzuje, že tieto nevoľnosti ustupujú medzi 12. a 14. týždňom tehotenstva, iné však môžu pociťovať tieto nepríjemné prejavy aj dlhšie. Aj keď ide o nepríjemné ťažkosti, väčšinou sú príznakom toho, že vaše tehotenstvo sa vyvíja úplne správne.

Tipy na zmiernenie rannej nevoľnosti:

  • Skôr ako ráno vstanete z postele, zjedzte niečo jednoduché, napríklad sucháre, piškóty alebo sušienky.
  • Snažte sa jesť častejšie menšie porcie, aby ste neustále mali niečo v žalúdku.
  • Ak aj naďalej vraciate a neudržíte nič v žalúdku, je dôležité, aby ste aspoň dostatočne pili. Popíjajte ovocné šťavy alebo cmúľajte ľadové kocky.
  • Na nevoľnosť skvelo zaberajú aj rastlinné prostriedky, ako sú čaje zo zázvoru, mäty alebo harmančeka. Zázvor môžete kúpiť čerstvý a nastrúhať ho do vriacej vody.

Vývoj vášho dieťatka v 8. týždni tehotenstva

Vaše dieťa meria asi 15 mm a stále viditeľnejšie sú ústa, oči a nos. Zárodok sa začína pohybovať a sú založené základy pečene, pľúc a žalúdka. Očné viečka sa síce už začínajú tvoriť, ale oči sú ešte zavreté. Vytvárajú sa aj základy mliečneho chrupu. Vyvíjajú sa kĺby – ruky a nohy strácajú „plutvičku“, ktorou boli spojené. Každý orgán je teraz na svojom mieste a začínajú sa tvoriť jedinečné odtlačky prstov.

Pri tomto vývoji sú najdôležitejšie živiny, ktoré vaše dieťa dostáva v priebehu tehotenstva a v prvých troch rokoch života. Ovplyvní to, ako budú jeho bunky naprogramované do budúcnosti. Tieto poznatky tvoria základ nutričného programovania v ranom veku, ktoré vám poradí, ako pomocou vhodnej stravy pozitívne ovplyvniť budúce zdravie dieťaťa.

Ako môžete dieťatku pomôcť k zdraviu

Ak vám ranná nevoľnosť bráni konzumovať normálnu zdravú stravu, nebojte sa. Vaše telo zabezpečí všetko najskôr pre dieťa, takže aj keď sa vám podarí zjesť len malé množstvo potravy, vaše dieťa dostane všetky potrebné živiny. Postarajte sa hlavne o to, aby jedlo, ktoré do seba dostanete, bolo skutočne kvalitné a kaloricky výdatné. Ak je to možné, dajte prednosť čerstvým potravinám a pokúste sa zahrnúť bielkoviny vo forme chudého mäsa a strukovín – predovšetkým v prípade, ak v tomto období netolerujete mliečne výrobky.

Váš sprievodca tehotenstvom

Majte informácie o vývoji vášho bábätka vždy poruke s našou aplikáciou Nutrimimi.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x