Očkovanie detí proti chrípke

Očkovanie proti chrípke je v súčasnosti veľmi bežné a aj bezpečné. Kedy je najvhodnejšia doba na očkovanie detí a aké vakcíny sú dostupné?

A female healthcare professional holds a syringe as she prepares to give a baby girl a vaccine during the child's well check appointment. The healthcare professional is wearing a protective glove. Focus is on the woman's hand holding the needle. The baby is blurred in the background.

1. Ako sa chrípka prejavuje?

  • Má veľmi krátku inkubačnú dobu (18 až 24 hodín).

  • Prejavovať sa začne spravidla bolesťou hlavy, horúčkou, potom pribúda zimnica. Človek sa cíti unavený, môže sa objaviť nevolnosť a zvracanie.

  • Po dvoch dňoch nastupujú klasické príznaky pre ochorenia dýchacích ciest – nádcha, kašeľ (najskôr suchý, potom vlhký).

2. Ako sa brániť proti chrípke?

Chrípka sa môže liečiť tzv. antivirotikami (napr. lieky Tamiflu alebo Relenza). Tieto pôsobia priamo proti chrípkovému vírusu. Ďalej sa potláčajú príznaky chrípky (tzv. symptomatická liečba) – užívajú sa lieky proti teplote, bolesti, event. kašľu a nádche.

3. Prevencia proti chrípke

  • Zlepšovať odolnosť organizmu (otužovaním, pohybom na čerstvom vzduchu, konzumáciou vitamínov, selénu a zinku).

  • Vyhýbať sa miestam, kde sa zhromažďujú davy ľudí. Práve na takýchto miestach je pohyb v čase chrípkovej epidémie veľmi riskantný.

  • Dodržiavať hygienické návyky – pri smrkaní a kýchaní používať vreckovku, umývať si ruky (vírus sa prenáša aj dotykom).

4. Očkovanie proti chrípke

Očkovanie je ďalšou možnosťou, ako sa proti chrípke brániť. Očkovanie sa musí každoročne opakovať, pretože každú chrípkovú sezónu riadi trochu iný chrípkový vírus. Vakcína sa teda každý rok obmieňa podľa odporučenia Svetovej zdravotníckej organizácie. Tá vydá vždy vo februári prehlásenie, proti ktorým konkrétnym vírusom majú výrobcovia vyvíjať vakcínu pre nasledujúcu chrípkovú sezónu.

5. Očkovacia schéma

Očkovanie sa robí najlepšie na jeseň (od septembra do polovice decembra). 

V Slovenskej republike sú registrované viaceré vakcíny proti chrípke.

Aké môžu byť nežiaduce účinky očkovania?

Kontraindikáciou pre očkovanie je alergia na bielkovinu vaječného bielka, pretože tá sa nachádza vo vakcíne. Takisto je potrebné očkovanie odložiť v prípade práve prebiehajúceho horúčkovitého ochorenia.

Ako časté nežiaduce účinky po aplikácii vakcíny boli popisované bolesti hlavy, svalov, potenie, teplota a únava. Tieto príznaky, pripomínajúce chrípku, ale do 1 až 2 dní vymiznú.

 

Očkovanie proti chrípke sa odporúča predovšetkým ľuďom, ktorí v minulých rokoch prekonali chrípku so závažným priebehom alebo ak sa u nich komplikácie očakávajú.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x