Problémy pri dojčení II.

Či už dojčíte alebo podávate dojčenské mlieko, pred a po kŕmení sa u vášho bábätka môžu vyskytnúť nepríjemnosti alebo drobné tráviace problémy.

Najčastejšie problémy pri kojení

Medzi najčastejšie problémy, s ktorými sa stretne takmer každá mamička sú dojčenská kolika, zápcha alebo hnačky u dojčiat a grckania, či zvracanie. Tieto problémy sú úplne bežné, ale určite nič netreba podceniť a včas vyhľadať lekársku pomoc pri výskyte charakteristických príznakov.

1. Plač pred kŕmením

Dieťa obvykle plače pred kŕmením, čím jednoducho signalizuje, že je hladné. Niektoré mamičky hovoria, že tento druh plaču je rozpoznateľne odlišný od bežného plaču. Napriek tomu vám môže v tejto chvíli znieť všetko rovnako, čoskoro sa však naučíte rozpoznať dôvod plaču vášho dieťaťa a tým mu lepšie porozumieť.

2. Plač po kŕmení

Ak vaše dieťa po kŕmení plače, pravdepodobne ho trápi kolika alebo vzduch v žalúdku.  Pre úľavu od plynov môžete vyskúšať nasledujúce rady:

  • ak dojčíte, mali by ste jesť nenadúvajúce potraviny ,

  • dojčite dieťa, kedykoľvek bude chcieť, alebo mu ponúknite cumlík - aktívne satie uvedie črevá do pohybu,

  • po každom kŕmení nechajte dieťatko riadne odgrgnúť,

  • noste dieťatko v šatke alebo ho popestujte v klbku, môžete ho aj krátko položiť na bruško,

  • po kúpaní masírujte dieťaťu bruško v smere hodinových ručičiek, cvičte s nožičkami "žabičku" ,

  • konzultujte s vaším lekárom podávanie prípravkov obsahujúcich probiotické baktérie, alebo kvapiek absorbujúcich voľný plyn,

  • tradičné riešenie je aj podávanie bylinných čajov (aníz, fenikel, rasca).

3. Kolika

Medzi príznaky koliky patria:

  • začervenaná tvár,

  • zaťaté pästičky,

  • nohy pritiahnuté k hrudníku spojené s 2 - 3 hodinovým hlasným plačom po väčšinu dní v týždni, v mnohých prípadoch navečer.

Príčina dojčenských kolík zatiaľ nie je jednoznačne objasnená. Môže ňou byť:

  • alergia na bielkovinu kravského mlieka,

  • abnormálne zloženie črevnej mikroflóry,

  • zvýšená citlivosť tráviaceho ústrojenstva dieťaťa,

  • odchýlky detského temperamentu,

  • stres rodičov alebo dieťaťa.

Nie je sa čoho obávať

  • väčšinou sa koliky objavujú počas niekoľkých prvých týždňov a zvyčajne miznú okolo 3. - 4. mesiaca,

  • koliky sú pomerne bežné - trpí na ne jeden zo štyroch novorodencov,

    tip

    Na zvládnutie problémov je nutné sa plačom nestresovať, aby sa nervozita neprenášala na dieťa, nastaviť pravidelný denný režim vrátane režimu spánku a jedla.

4. Zlý váhový prírastok

Väčšina novorodencov po narodení trochu stratí na váhe, ale mali by zase rýchlo začať priberať, ak sú správne kŕmené. Žalúdok novorodenca je relatívne malý, takže bude spočiatku potrebovať kŕmenie každé dve až tri hodiny. Deti sú ale rôzne a neexistuje ideálne množstvo alebo tempo, akým by mali pribúdať na váhe. Váš detský lekár bude sledovať váhový prírastok vášho dieťaťa, ak sa mu bude zdať niečo v neporiadku, upozorní vás na to.

5. Grckanie u dojčiat

Grckanie je termín, ktorý sa používa pre malé množstvo mlieka, ktoré dieťa vyvráti po kŕmení. Hoci sa jedná o prirodzený proces, ak vaše dieťa grcká pravidelne - častejšie ako štyrikrát denne - a zvracia viac než malé množstvo potravy, môže sa jednať o reflux. Povedzte to vášmu lekárovi, ak máte podozrenie, že vaše dieťa grcká príliš. Vo väčšine prípadov na zvládnutie ťažkostí postačujú výživové a režimové opatrenia.

Tipy:

  • dieťa ukladáme do zvýšenej polohy (nakloníme matrac v postieľke či podložíme nohy postele v hlavovej časti),

  • viac ho ukladáme na ľavý bok,

  • nenosíme po kŕmení dieťa v polohách, kedy si krčí bruško,

  • grckajúcim dojčatám podávame stravu v menších dávkach častejšie počas dňa a zahustenú.

6. Zvracanie u dojčiat

Zvracaním sa označuje situácia, keď vaše dieťa vyvráti všetku prijatú potravu. Líšia sa od prirodzeného a slabého grckania, ku ktorému zvyčajne dochádza ihneď po jedle. Zvracanie prichádza o trochu neskôr a vo väčšom meradle a často nepríjemne zapácha.

Ak je vaše bábätko staršie ako 3 mesiace a jedná sa o ojedinelé zvracanie bez ďalších príznakov, potom mu podajte tekutiny (ideálne čerstvú prevarenú vodu alebo rehydratačný roztok).

Pozor! Obráťte sa na lekára:

  • ak vaše bábätko zvracia a je mladšie než 3 roky,

  • ak vaše dieťa zvracia pravidelne,

  • ak ste vo zvratkoch našli krv,

  • ak má zároveň hnačku.

7. Hnačka u dojčiat

Akútna hnačka môže byť spôsobená:

  • diétnou chybou (podaním nevhodných potravín),

  • kontaminovanými potravinami alebo vodou (nedostatočná tepelná úprava, skladovanie surových a varených potravín spolu),

  • nedostatočnou alebo žiadnou sterilizáciou používaného riadu,

  • zmenou prostredia.

Častými pôvodcami akútnej hnačky sú vírusy alebo baktérie. Akútnu hnačku s ľahkým priebehom väčšinou zvládnete sami v domácich podmienkach.

pozor

Ak však hnačka nevymizne do jedného dňa, má chronický, hoci ľahký priebeh, alebo sa v stolici objavil hlien alebo krv, kontaktuje svojho lekára.

8. Zápcha u dojčiat

Je dôležité si uvedomiť, že stolica dieťaťa môže meniť svoj charakter a frekvenciu v závislosti na jeho výžive a vývine . Veľmi častými príčinami zápchy sú diétne faktory (nevhodné zloženie stravy, málo vlákniny, nedostatok tekutín, nedostatok aktívneho pohybu) alebo u starších detí aj psychické príčiny.

Riešenie problému je často zložitejšie a vyžaduje dostatok času a trpezlivosti. Staršiemu dieťaťu upravte stravu - zaraďte viac čerstvého ovocia, surovej zeleniny, mliečne výrobky radšej zakysané. Môžete podať aj potraviny, ktoré majú mierne preháňavý účinok, ako harmančekový čaj. V prípade pretrvávajúcich ťažkostí sa poraďte so svojím lekárom.

Iné zdravotné problémy

Ak je vaše dieťa prechladnuté alebo je mu z nejakého iného dôvodu zle, môže odmietať jedlo podobne ako dospelý človek. Napríklad upchatý nos môže skomplikovať dýchanie a spôsobovať neochotu vášho dieťaťa otvoriť ústa, aby sa mohlo nakŕmiť. Ak sa tak stane, spýtajte sa vášho lekára, ako od týchto problémov dieťaťu pomôcť.

Viac informácií o problémoch, ktorá vás môžu stretnúť v priebehu dojčenia, ako napríklad laktačná kríza, zápal bradaviek, kvasinková infekcia a iné, si môžete prečítať v článku: Problémy pri dojčení I.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x